NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Οι ερωτήσεις στη συνέντευξη για δουλειά και πώς να απαντήσεις

Οι ερωτήσεις στη συνέντευξη για δουλειά και πώς να απαντήσεις

Πέντε εργοδότες αποκαλύπτουν τις καλύτερες απαντήσεις που έχουν ακούσει σε συνηθισμένες ερωτήσεις συνέντευξης.

Οι συνεντεύξεις για δουλειά, που αν είσαι τυχερός και μπορείς ακόμα να κάνεις τέτοιες στην Ελλάδα της κρίσης, θεωρούνται στο μυαλό κάποιων ως «ναρκοπέδιο». Το άγχος είναι μεγάλο, οι περισσότεροι κάθονται από μισή έως μια ώρα και ελπίζουν να τελειώσει σύντομα αυτό το μαρτύριο αγωνίας, ελπίζοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσαν θα χαρίσουν την πολυπόθητη θέση εργασίας.

Επειδή όμως στην εύρεση εργασίας όλα παίζουν το ρόλο τους, από τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος, τους τρόπους μέχρι τη συνέντευξη και τη γλώσσα του σώματος, πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος αν θες να σε ξανακαλέσουν για καλό σκοπό.

Πέντε εργοδότες και CEO μεγάλων εταιρειών στη Βρετανία αποκαλύπτουν τις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν σε μια συνέντευξη και ποιες απαντήσεις τους εντυπωσίασαν.

Έχουμε αρκετούς καλούς υποψήφιους γι' αυτή τη θέση. Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να επιλέξουμε εσένα;

«Αυτό που ψάχνουμε εδώ είναι μια υπενθύμιση ότι ο αιτών ταιριάζει καλά με την αρχική περιγραφή στην αγγελία εργασίας, ότι έχει ξεπεράσει τυχόν αντιρρήσεις ή σημεία που δεν ταιριάζουν με αυτή την περιγραφή και ότι το πάθος και η προσωπικότητα του είναι πιο πάνω απ' αυτά. Επίσης περιμένουμε από κάποιο υποψήφιο να έχει ψάξει για εμάς και να είναι σε θέση να μας πει κάποια πράγματα για την εταιρεία μας και γιατί πιστεύει ότι του ταιριάζουμε.

Θέλουμε κάποιον που να μπορεί να κάνει τη δουλειά, να είναι πρόθυμος να μάθει, να έχει ομαδικό πνεύμα και μια προσωπικότητα που να μας αρέσει να δουλέψουμε μαζί του. Να είναι αυθεντικός, θετικός, ζεστός και να έχει αυτοπεποίθηση χωρίς να το επιδεικνύει. Αυτό είναι καλό να τονιστεί στο τέλος της συνέντευξης.

Πάντα σέβομαι κάποιον που έχει την ήρεμη αυτοπεποίθηση να ρωτήσει αν υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία ανησυχώ ή νιώθω ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά. Αν είμαι ειλικρινής μαζί τους είτε ξεπερνούν τις ενστάσεις μου είτε δεν θα απογοητευτούν και πολύ αν δεν πάρουν τη δουλειά.

Εξίσου σέβομαι κάποιον υποψήφιο που υπερθεματίζει το γιατί είναι ο κατάλληλος για τη δουλειά και με πλησιάζει με τον ενθουσιασμό του, να με ρωτήσει αν μου έδωσε όσες πληροφορίες χρειάζομαι, για να αποφασίσω ότι είναι πράγματι το ιδανικό άτομο» - Tracey Morley Jewkes, Διευθύνων Σύμβουλος στη Blacks Vets (ψηφίστηκε ως το καλύτερο κτηνιατρείο στη Βρετανία το 2015 και το 2016).

Αν καλούσα τώρα το νυν αφεντικό σου τι θα έλεγε για σένα;

«Αυτό που ψάχνουμε είναι μια απάντηση που να δείχνει αίσθηση του τι έχει προσφέρει και ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Μια καλή απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: Τα πάμε καλά και έχω μάθει πολλά απ' αυτόν. Ήταν πραγματικά ευχαριστημένος με τον τρόπο που οργάνωσα τη νέα καμπάνια μάρκετινγκ. Νομίζω ότι θα τον στεναχωρούσε να με δει να φεύγω αλλά ταυτόχρονα θα τον χαροποιούσε που είδε ότι βρήκα μια νέα πρόκληση. Ίσως να έλεγε επίσης ότι πρέπει να δουλέψω και άλλο σε κάποια πράγματα, κάτι που είναι δίκαιο και το κάνω» Julia Dowling, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Snapdragon

Αν ήσουν αντικείμενο, ποιο αντικείμενο θα ήσουν;

«Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση, απλά είναι σχεδιασμένη για να δούμε πόσο γρήγορα σκέφτεται ο υποψήφιος, πόσο δημιουργικός είναι και ίσως να μάθουμε κάτι παραπάνω για τον χαρακτήρα του, ανάλογα με το τι αντικείμενο θα επιλέξει» - Richard Clarke, Εμπορικός Διευθυντής της O’Donovan Waste Disposal Limited

Ή εναλλακτικά...

Πώς θα χωρούσες μια καμηλοπάρδαλη σε ένα ψυγείο;

«Η ιδέα, πίσω απ' αυτή την ερώτηση, είναι να δούμε κατά πόσο ο υποψήφιος είναι ικανός να προσεγγίσει μια πρόκληση έξυπνα και μεθοδικά, χωρίς να πτοηθεί. Μια ιδανική απάντηση θα περιλάμβανε ερωτήσεις όπως:

  • πόσο μεγάλο είναι το ψυγείο;
  • πόσο μεγάλη είναι η καμηλοπάρδαλη;
  • μπορώ να την τεμαχίσω;

Δείχνει ότι ψάχνει λύσεις στο θέμα» - Richard Clarke

Γιατί πρέπει να σου δώσουμε αυτή τη δουλειά;

«Είναι μια από εκείνες τις εύκολες αλλά συνάμα δύσκολη ερώτηση να απαντήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις 3 με 4 λόγους που θεωρείς ότι είσαι καλός για τη δουλειά. Θυμήσου ότι μια συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να "πουλήσεις" τον εαυτό σου, οπότε φρόντισε να το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο. Η συμβουλή μου είναι να είσαι καλά προετοιμασμένος πριν από τη συνέντευξη, σημειώνοντας τα βασικά δυνατά σημεία ως άτομο. Αν σε δυσκολεύει αυτό ρώτα κάποιον στενό φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου τι πιστεύουν ότι είναι το δυνατό σου χαρτί. Χρυσός κανόνας: Μείνε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους. Φρόντισε οι απαντήσεις σου να είναι συνοπτικές και στοχευμένες. Τέλος, να είσαι ενθουσιώδης και αυθεντικός» - Qasim ‘Cas’ Majid, CEO του Wow Zone

«Συχνά η απάντηση ενός υποψηφίου σε αυτή την ερώτηση δεν είναι καλά προετοιμασμένη. Όταν κάνουμε αυτή την ερώτηση ψάχνουμε κάποιον που να έχει αφιερώσει τον χρόνο να προετοιμαστεί σχετικά και να κάνει μια μίνι έρευνα για την εταιρεία και τη θέση που θέλει να πάρει. Μια προτεινόμενη απάντηση θα ήταν η εξής: Ψάχνετε για ένα άτομο με αίσθηση του χιούμορ, που τα πάει καλά με τον κόσμο. Είμαι αυτό το άτομο γιατί...» - Lorraine Kitchin, HR manager στη Low Cost Vans.

Πηγή: askmen.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr