NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

«Ουδείς Περισσεύει», το μήνυμα του Rags & Hearts

«Ουδείς Περισσεύει», το μήνυμα του Rags & Hearts

Η Σοφία Χαϊτίδου είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος της καινοτόμου Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΣΥΝΕΡΓΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, η οποία σε συνεργασία με την COCO-MAT είναι η πρώτη που εισήγαγε Πανελλαδικά, την κοινωνική συμπαραγωγή ως δράση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σήμερα μιλάει στο epixeiro.gr για το Rags & Hearts, που είναι Δράση της Συνεργώ Κοινωνικά Κοιν.Σ.Επ η οποία εδρεύει στην Ξάνθη και σύντομα ξεκινάει δραστηριότητα και στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της Δράσης είναι να ενδυναμώσει άτομα που αισθάνονται περιθωριοποιημένα να ανακτήσουν την αγάπη τους, τη θέληση για τη ζωή και την πίστη ότι μπορούν να τα καταφέρουν! Αλλά και να δώσει τη δυνατότητα, μέσα από την παραγωγική διαδικασία και τη χρήση υφάσματων που περισσεύουν,σε ανθρώπους (κυρίως γυναίκες) να αισθανθούν δημιουργικοί.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία;

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα προϊόν εύκολα παραγώμενο, χαμηλού σχετικά κόστους, από υλικό που περισσεύει, με χρηστικότητα αλλά και υψηλό συμβολισμό.

Έτσι δημιουργήθηκε η καρδιά Rags & Hearts! Eίναι ένα προϊόν εύκολο στην παραγωγή, έτσι δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη κατάρτιση στη ραπτική να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να το παράξουν, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα. Κατασκευάζεται από υφάσματα που περισσεύουν, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι αναξιοποίητο. Περιέχει ελληνικά βότανα δίνοντας το μήνυμα ότι η φύση ενδυναμώνει αλλά ταυτόχρονα αποκτά και χρηστικότητα. Μπορεί να το αγοράσει ο καταναλωτής για να καλύψει ανάγκη (π.χ. αποθήκευση ρούχων),  χωρίς να κάνει φιλανθρωπία. Τέλος η καρδιά Rags & Hearts έχει υψηλό συμβολισμό. Τα μηνύματα που «μεταφέρει» είναι πολλαπλά και προς πολλές κατευθύνσεις. Αν μπορούσα να τα συνοψίσω σε μια φράση θα έλεγα « Κανένας δεν είναι περιττός και τίποτα δεν είναι αναξιοποίητο»

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προσπάθειά σας να πετύχετε το σκοπό σας;

Ασχολούμαι με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα τα τελευταία πέντε χρόνια και έχω αντιμετωπίσει, όπως και πολλοί συνάδελφοι, την γραφειοκρατία, την αδυναμία εξεύρεσης πόρων αλλά και ένα διόλου ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο καθώς και την απουσία οποιασδήποτε στήριξης από το Κράτος. Όταν σε όλο τον κόσμο υποστηρίζεται ο θεσμός της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα αδυνατούμε να καταλάβουμε την σημασία στήριξης καθώς και της δυναμικής της.

Πες μας Σοφία δυο λόγια για την συνεργασία και την στήριξη από την MeXOXO.

Είναι πολύ σημαντικό στο ξεκίνημα μιας δράσης να έχεις υποστήριξη και να σου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσεις το έργο σου και το όραμά σου.

Είμαι ευτυχής λοιπόν που μου δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την Ελπίδα και την ΜΕΧΟΧΟ καθώς και το εξαιρετικό  έργο που κάνει.
Η παρουσίαση του Rags & Hearts project στο FXD Fashion by D-Preneurs, event που διοργάνωσε η ΜΕΧΟΧΟ, ήταν για μένα ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς είχα την ευκαιρία να γνωστοποιήσω το project σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μόδας και του e-commerce.

Τι νεότερο μπορούμε να αναμένουμε στο σύντομο μέλλον από το Rags & Hearts;

Στόχος μας είναι στο σύντομο μέλλον να παρουσιάσουμε διαφορετικές χρήσεις της καρδιάς χρησιμοποιώντας υλικά πέραν του υφάσματος

Πως μπορεί να συμμετέχει κάποιος να συμμετέχει στις Δράσεις σας;

Είμαστε στο ξεκίνημα, συνεπώς ο πρώτος στόχος είναι μέσω της προβολής να προσελκύσουμε υποστηρικτές που θα «υιοθετήσουν” την καρδιά Rags & Hearts στις Δράσεις τους.

Πιστεύουμε ότι με την προβολή του Rags & Hearts project θα ευαισθητοποιήσουμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και οργανώσεις προκειμένου να υλοποιήσουμε από κοινού δράσεις.

Εξάλλου θα πρέπει να επισημάνω ότι το μοντέλο στο οποίο δουλεύουμε με την Ίδρυση της Κοιν.Σ.Επ. είναι η προώθηση Κοινωνικών Συμπαραγωγών με τον Ιδιωτικό Τομέα στα πλαίσια των ενεργειών της Ε.Κ.Ε. Έχουμε υλοποιήσει ήδη τέτοιου είδους δράση στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία και πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Πιστεύω πολύ στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα! Θεωρώ ότι είναι ένας χώρος με πολλές δυνατότητες, παρ’ όλες τις δυσκολίες, και πολλά πεδία στα οποία μπορεί κάποιος να δοκιμάσει νέες ιδέες και να δημιουργήσει έτσι τη θέση εργασίας που προσδοκά ωφελόντας ταυτόχρονα και την κοινωνία.

Οι νέοι επιχειρηματίες που θέλουν ν’ ασχοληθούν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα θα πρέπει αρχικά να είναι ευαισθητοποιημένοι στα κοινωνικά προβλήματα, να έχουν όραμα, πίστη, θέληση, υπομονή και επιμονή. Πολύ βασικό κατά την άποψή μου είναι να μπορούν να λειτουργούν ομαδικά και να έχουν ήθος.

Τέλος θα πρέπει να έχουν πλάνο και να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr