NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Έργο διάσωσης του Ιστορικού του Αρχείου υλοποίησε ο ΣΕΒ

Έργο διάσωσης του Ιστορικού του Αρχείου υλοποίησε ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών υλοποίησε έργο που αφορά στην ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή του Ιστορικού Αρχείου του, με σκοπό τη διάσωση και τη διατήρηση των ιστορικών τεκμηρίων που περιλαμβάνονται στη συλλογή του.  Η υποδομή Ιστορικού Αρχείου που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου, αποτελεί βάση τόσο για τη μελέτη της ιστορίας του ΣΕΒ όσο και για τη διεξαγωγή ειδικών ερευνών, στο πεδίο της νεότερης και σύγχρονης βιομηχανικής και ευρύτερα  οικονομικής ιστορίας της χώρας και της Ευρώπης.

Το έργο περιελάμβανε τη συγκέντρωση, την ταξινόμηση και την ανάδειξη της πολύτιμης συλλογής Αρχειακού υλικού του ΣΕΒ που αποτελείται από 100.000 σελίδες του Ιστορικού Αρχείου, οι οποίες καλύπτουν διαδρομές της εκατονταετούς ιστορίας του Συνδέσμου, από συστάσεώς του (1907) έως το 2007.  Σε αυτό το πλαίσιο, ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των σελίδων του Αρχείου, ενώ υλοποιήθηκε νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και προβολής πολιτιστικού περιεχομένου,  μέσω του οποίου εκτελέστηκε η τεκμηρίωση 10.000 ντοκουμέντων και η διάθεση αυτών με διαβαθμισμένη πρόσβαση στο νέο αποθετήριο.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποθετήριο είναι  ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό από κάθε συσκευή και επισκέψιμο στη διεύθυνση http://emuseum.sev.org.gr.

Το αποθετήριο περιλαμβάνει ιστορικό υλικό από τις ακόλουθες Αρχειακές Συλλογές:

  • Έγγραφα Αρχείου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (δημοσιευμένα έγγραφα)
  • Ελληνικές & Ξενόγλωσσες Εκδόσεις ΣΕΒ, όπως τα Δελτία ΣΕΒ
  • Μία ιστορική διαδρομή των μετακινήσεων της έδρας του ΣΕΒ
  • Τα Καταστατικά ΣΕΒ κ.ά.

Μεταξύ των άμεσων στόχων του ΣΕΒ είναι η σταδιακή διάθεση επιπλέον αρχειακού υλικού στο ευρύ κοινό και η προβολή του Ιστορικού Αρχείου μέσω περιοδικών εκθέσεων και δράσεων  δημοσιότητας.   Το ιδιαιτέρων απαιτήσεων έργο σύστασης και οργάνωσης του Ιστορικού Αρχείου ΣΕΒ και της προβολής αυτού, έφερε σε πέρας εντός 5 μηνών η εταιρία UniSystems  σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και με τη συγχρηματοδότηση του Ομίλου Quest.

Ο Πρόεδρος ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε σχετικά: «Στα σχεδόν διακόσια χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας έχουμε περάσει από πολλές κρίσεις και καταστροφές με κοινές αιτίες. Ο λόγος που επαναλαμβάνονται είναι η λήθη. Η λήθη όμως ανατρέπεται με ένα άλφα στερητικό και γίνεται α-λήθεια. Η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ΣΕΒ είναι οδηγός μας για το μέλλον».

Ο κ. Γιάννης Λουμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της UniSystems σχολίασε: «Αναλάβαμε το έργο διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του ΣΕΒ με σεβασμό στην ιστορία του Συνδέσμου και με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που φέρουμε.  Ήταν τιμή μας να υλοποιήσουμε ένα αρχείο που αποτελεί σημείο αναφοράς και παρακαταθήκη για τις επόμενες επιχειρηματικές γενιές».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr