NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Success stories
ανάγνωση

Περικλής Κονδυλάτος: Η επιτυχία ενός αντισυμβατικού σχεδιαστή κοσμημάτων που έφτασε ως τις ΗΠΑ

Περικλής Κονδυλάτος: Η επιτυχία ενός αντισυμβατικού σχεδιαστή κοσμημάτων που έφτασε ως τις ΗΠΑ

Ο διάσημος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων, Περικλής Κονδυλάτος, μιλάει στο epixeiro.gr για το έργο και τις επιτυχίες του.

Γεια σου Περικλή. Τι σε ώθησε στο να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Καλησπέρα. Ο σχεδιασμός κοσμημάτων ήταν για μένα κάτι που ήρθε μάλλον αργότερα στην ζωή μου, η αρχική μου ενασχόληση ήταν η ζωγραφική και η γλυπτική, τα κοσμήματα τα έκανα σαν ένα είδος past time entertainment, όταν είχα τελειώσει την κανονική μου δουλειά. Και όπως καταλαβαίνεις όταν σταματάς να κάνεις αυτό που σου λέει το μυαλό σου πως πρέπει να κάνεις, τότε ξεκινάς να κάνεις αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνεις. Πιστεύω πως η ζωή του κάθε ανθρώπου αρχίζει εκεί που τελειώνουν οι θεωρίες και οι προκαταλήψεις του.

Πώς βλέπεις αντίστοιχα το ελληνικό κοινό να αποδέχεται τα κοσμήματά σου, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι λίγο αντισυμβατικά και εκκεντρικά;

Το ελληνικό κοινό νιώθω ότι έχει αγαπήσει την δουλειά μου και αυτός είναι ο λόγος που μπορώ και το κάνω. Αν δεν είχαν ανταπόκριση από το κοινό δεν θα μπορούσα να συνεχίσω αυτή την δουλειά νομοτελειακά. Δεν νιώθω ότι τα αντιμετωπίζει σαν εκκεντρικά, ίσως να έχεις δίκιο στο αντισυμβατικά, αλλά πάλι όπως εγώ έτσι και οι πελάτισσές μου δεν είναι πολύ συμβατικές, με την έννοια ότι είναι κυρίως άτομα που θέλουν να ξεχωρίσουν και όχι να κρυφτούν στο πλήθος. Αν ο πρωτότυπος είναι εκκεντρικός τότε τα κοσμήματα μου ίσως και να είναι και αυτά.

GettyImages-955803418.jpg?mtime=20180605151141#asset:88892

Ποιες επώνυμες από Ελλάδα έχουν φορέσει τα κοσμήματά σου;

Οι περισσότερες κυρίες της Ελληνικής showbiz έχουν φορέσει τα κοσμήματα μου, δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναφέρω ονόματα γιατί είναι τόσες πολλές και οι φωτογραφίσεις αμέτρητες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν ήταν όλες οι φορές τόσο επιτυχημένες, ίσως να έπρεπε να έχω υπάρξει πιο επιλεκτικός στο που έδινα τα πράγματα μου. Πλέον δεν έχω την ανάγκη να δω την δουλειά μου παντού και να πάρω πολλά, επικεντρώνομαι όπου μου αρέσει εμένα. Σε κάθε περίπτωση δεν μετανιώνω για τίποτα με δεδομένο αυτά που γνώριζα εκείνη την στιγμή, έπραττα τα ανάλογα, και πλήρωσα και το όποιο τίμημα για να αποκτήσω την γνώση και την εμπειρία ώστε να μπορώ να αποφασίζω.

Η επιτυχία σου σε έχει οδηγήσει μέχρι και την Νέα Υόρκη όπου και πωλούνται τα κοσμήματά σου. Πες μας δυο λόγια για αυτό. Πολυ πιστεύεις οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Τα κοσμήματα μου πωλούνται εδώ και πολλά χρόνια από την παγκοσμίου φήμης ελληνοαμερικανιδα Patricia Field, την γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες μέσα από το θρυλικό πλέον sex & the city που επαναπροσδιόρισε πολλά θέματα και μέσα σε αυτά και την αντίληψη μας για την μόδα. Η Patricia νομίζω ότι είδε σε μένα κάτι από τον αέρα της ελευθερίας και αντισυμβατικότητας που κουβαλά και η ίδια και αυτό νομίζω είναι που μας έκανε να κολλήσουμε. Όταν μου μιλά για την ζωή της και την δουλειά της μου λέει: “I did it my way” (μτφ. τα κατάφερα με τον δικό μ ου τρόπο) με πολύ ένταση και αίσθηση πως επιβλήθηκε στα πράγματα και ακριβώς αυτό έκανα και εγώ στον χώρο της μόδας: “I did it my way - too!” . Εκεί κολλήσαμε και συνεχίζουμε πολλά χρόνια τώρα. Η συνεργασία μου με την Patricia Field είναι για μένα το ποιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει γιατί πάντοτε ήταν απαιτητική  -όπως πρέπει άλλωστε– και μου ζητούσε διαρκώς να βελτιώνομαι, και όταν κάτι δεν της άρεσε δεν δίσταζε να μου το στείλει πίσω και να μου πει να το φτιάξω σωστά. Χαίρομαι που δεν άφησα τον εγωισμό μου να παραμερίσει αυτή την τεράστια ευκαιρία το να βρίσκομαι δίπλα σε αυτόν τον γίγαντα. Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα μου στο site της εδώ.

Έχεις κάνει διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Μία εξ αυτών ήταν με την Lady Gaga, γνωστή ποπ τραγουδίστρια, η οποία φόρεσε μια κορώνα σχεδιασμένη από εσένα. Πες μας δυο λόγια για αυτό.

Αυτή είναι μια πολύ ωραία στιγμή της ζωής μου, που μερικές φορές με τρομάζει διότι όλοι θέλουν να μου μιλήσουν για αυτό λες και σταμάτησε ο χρόνος εκεί. Δεν είναι όμως έτσι έχω κάνει τόσα πράγματα έκτοτε. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει αυτό το εντυπωσιακό όνομα και είναι περίεργος, αλλά είναι πολύ απλό στην ουσία. Της πήγα μια τιάρα στο ξενοδοχείο της, της άρεσε και την φόρεσε and the rest is history. Tην προτελευταία φορά που πήγα Νέα Υόρκη το ξενοδοχείο μου ήταν μεσοτοιχία με το διαμέρισμα της το οποίο έγινε τυχαία. Έλεγα στο Βασίλη Ζούλια, μπορεί στην άλλη μεριά του τοίχου να είναι η τιάρα μου…

lady_gaga.jpg?mtime=20180605151010#asset:88891

Πες μας δυο λόγια και για την παρουσία σου στο Met Gala της Νέας Υόρκης.

Αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή της ζωής μου διότι έγινε στην Nεα Υόρκη που την αγαπώ, στο Met Gala την μεγαλύτερη γιορτή μόδας που διοργανώνεται από το κορυφαίο περιοδικό μόδας τη Vogue και το επιμελείται προσωπικά η Anna Wintour. H Mindy Kalling που ντύσαμε εγώ και o Βασίλης Ζούλιας, ήταν καλεσμένη της Vogue σαν guest of honor. Αυτή η γυναίκα έχει το δικό της serial στην Αμερική που το παρακολουθούν εκατομμύρια, παίζει στο “Oceans 8” μαζί με τις Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Rihanna, και Helena Bonham Carter και επίσης παίζει στο “A Wrinkle in Time” μαζί με την Oprah Winfrey και την Reese Witherspoon.  She is the hottest star right now. H στυλίστρια της μας ειπε '«ειστε πολύ τυχεροί γιατί «it’s her moment now”». Ντύσαμε έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην show biz αυτή την στιγμή και αυτό μιλάει από μόνο του, καθώς αυτή η γυναίκα μπορεί να διαλέξει να φορέσει ότι θέλει. Και διάλεξε δυο Έλληνες. Αυτό είναι και το μεγαλείο της Αμερικής που την κάνει τόσο σπουδαία. Η Αμερική και το Αμερικανικό όνειρο, δεν είναι απλά ένα όνειρο. Είναι μια αλήθεια. Η Αμερική θα σου δώσει μια ευκαιρία και την αγαπώ για αυτό. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρχει τόση αξιοκρατία ποτέ…

IMG_3670.jpg?mtime=20180605151247#asset:88894

Ποιο είναι το στυλ, η φιλοσοφία που σε πρεσβεύει στις δημιουργίες σου; Τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο;

Μου αρέσει να βλέπω αρμονικά πράγματα που είναι στιβαρά και να δίνουν μια αίσθηση επιβολής και έναν αέρα εξουσίας σε αυτόν που τα φοράει σαν να είναι on the top of the game. Έχουν ένα ceremonial χαρακτήρα, αλλά και μια διαταραχή στον τρόπο αντίληψης του πλούτου και της ευμάρειας. Είναι σαν να φωνάζουν: πιο πολύ, πιο πολύ….

Με εμπνέει πολύ ο άνθρωπος. Μου αρέσει να κάθομαι σε πολυσύχναστα μέρη παριστάνοντας ότι πίνω καφέ η ότι διαβάζω κάτι, αλλά στην πραγματικότητα παρατηρώ τον κόσμο πως περπατάει, πως κινείται, έχει μια ποίηση επάνω του που συμβολίζει το σύμπαν σε κίνηση. Μπορώ να μείνω ακίνητος πολλές ώρες και να κοιτάζω τον κόσμο να περνά. Πέρα όμως από την φιλοσοφική ματιά παρατηρώ και τι φοράει. Όχι για να του δώσω αυτό που θέλει, αλλά αυτό που του χρειάζεται. Δεν παρατηρώ το ορατό αλλά το αόρατο.

IMG_3722.jpg?mtime=20180605151220#asset:88893

Πες μας δυο λόγια για την συνεργασία σου με την MeXOXO.

Mε τη Mexoxo μας συνδέει ένας ενθουσιασμός για γνώση και εξέλιξη και νομίζω ότι έχουμε βρεθεί σε έναν κοινό κόμβο σκέψης. Mε την Ελπίδα Κόκοτα και τα άλλα κορίτσια την Πένη Σκαρπέτα και την Βασιλική Παπαναστασίου είμαστε σε έναν συνεχή διάλογο από το fxd festival και μετά, και συνεχώς σκεφτόμαστε διάφορους τρόπους να εξελίξουμε την σχέση μας και την ανάγκη μας για μάθηση.

Τι χρειάζεται ένας νέος για να πετύχει σε κάτι αντίστοιχο; Τι θυσίες χρειάστηκε να κάνεις για να πετύχεις; Και τι συμβουλές θα έδινες σε νέους και νέες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον χώρο;

Η δόξα λέει ένα ρητό είναι ένα γκρίζο άγαλμα που το κουτσουλάνε τα περιστέρια. Και εγώ θέλω το κεφάλι μου να είναι καθαρό. Δεν ξέρω πως ορίζεις την επιτυχία, εγώ δεν σκέπτομαι τι θα πει ο κόσμος, δεν έχω μπούσουλα, δεν κοιτάω δεξιά –αριστερά άλλα ευθεία, προσπαθώ να συγκεντρωθώ σε εμένα, στο εδώ και τώρα και να μείνω επάνω στην γραμμή που έχω χαράξει μέσα μου. Όλα τα άλλα, απλά δεν με αφορούν. Αυτή είναι η επιτυχία μου, το ότι έμεινα σε διάλογο με τον Περικλή όλα αυτά τα χρόνια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr