NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Το ΑΠΘ σε παγκόσμιο διαγωνισμό Motostudent μέσω της Panther Racing Auth

Η ομάδα της Panther Racing AUTh μιλάει στο epixeiro.gr με αφορμή την συμμετοχή της στο παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτόμας μοτοσυκλέτας.

Πείτε μας δυο λόγια για την Panther Racing AUTh. Από ποιους δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και ποιος ο σκοπός της;

Η φοιτητική πανεπιστημιακή ομάδα Panther Racing AUTh ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών από μια ομάδα φοιτητών που μοιράζονταν το πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την επιθυμία να εφαρμόσουν της γνώσεις που προσφέρει η σχολή στην πράξη. Σκοπός της ομάδας είναι η μελέτη και κατασκευή μιας πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto3 και η συμμετοχή στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό Motostudent, όπου φοιτητικές ομάδες απ’όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τις πρωτότυπες μοτοσυκλέτες τους.

Είστε λοιπόν η πρώτη ομάδα του ΑΠΘ που σχεδιάζει και κατασκευάζει μια πρωτότυπη και καινοτόμα μοτοσυκλέτα τύπου Moto 3 και θα λάβετε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Motostudent όπου θα παρουσιάσετε την καινοτομία σας μαζί με άλλες 50 ομάδες από όλο τον κόσμο. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό. Πότε είναι ο διαγωνισμός;

Είναι η πρώτη φορά που ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον διαγωνισμό αυτό, ο οποίος λαμβάνει χώρα στην πίστα της Motorland Aragon στην Ισπανία και η ομάδα θα κριθεί τόσο ως προς την συνταχθείσα μελέτη όσο και αγωνιστικά πάνω στην πρωτότυπη μοτοσυκλέτα. Αναφορικά με το πρώτο κομμάτι, η ομάδα εκτός από την μελέτη της κατασκευής αυτής καθαυτής καλείται να μελετήσει και το ενδεχόμενο μιας εικονικής επιχείρησης μικρής παραγωγής παρομοίων μοτοσυκλετών μέσω του κατάλληλου business plan και να παρουσιάσει μια καινοτομία. Το αγωνιστικό κομμάτι θα κριθεί τον Οκτώβριο στην Ισπανία όπως αναφέρθηκε, όπου η μοτοσυκλέτα μας  θα υποβληθεί σε test αντοχής, στο πόσο γρήγορα επιταχύνει και επιβραδύνει και θα κοντραριστεί εντός πίστας με τις υπόλοιπες ομάδες όπως σε έναν κανονικό αγώνα Moto-GP.

Εξηγήστε μας τώρα λοιπόν την ιδιαίτερη καινοτομία της μοτοσυκλέτας που φτιάξατε. Δώστε μας μια συνολική εικόνα.

Η πανεπιστημιακή φοιτητική ομάδα Panther Racing AUTh επιχειρεί να καινοτομήσει στο χώρο της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, αντικαθιστώντας τα πλαστικά ή από σύνθετο υλικό μέρη της μοτοσυκλέτας με ένα βιο-σύνθετο υλικό το οποίο αναπτύσσει. Με τον όρο βιο-σύνθετο υλικό νοείται ένα υλικό του οποίου τα "συστατικά" είναι βιολογικής (συνήθως φυτικής) προέλευσης και τα οποία είναι πλήρως βιοδιασπώμενα. Έτσι πρόκειται για ένα οικολογικό υλικό σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υλικά πετροχημικής προέλευσης. Το υλικό που αναπτύσσεται ενσωματώνει ίνες λιναριού για να προσδώσουν καλύτερες μηχανικές ιδιότητες σε μήτρα από PLA, το οποίο είναι ένα βιοπλαστικό. |Οι ίνες λιναριού έχουν έως 35% χαμηλότερη πυκνότητα (περίπου 1.5 g/cm3) από τις ίνες άνθρακα (1,75-2,00 g/cm3), οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στο χώρο των μοτοσυκλετών υψηλής απόδοσης. Το PLA είναι ένα βιοδιασπώμενο θερμοπλαστικό πολυμερές, το οποίο είναι βιολογικής προέλευσης (π.χ. από ζαχαροκάλαμα, καλαμπόκι κ.α.) και έχει επίσης χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με πολυμερή και ρητίνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σύνθετων υλικών.| Τελικά, το καινοτόμο υλικό αναμένεται ελαφρύτερο σε σχέση με παραδοσιακά υλικά (ΑBS, υαλονήματα). Έτσι επιτυγχάνονται καλύτερες επιδόσεις τόσο αγωνιστικά όσο και περιβαλλοντικά. Τέλος, λόγω της βιολογικής προέλευσης των συστατικών το κόστος είναι επίσης μειωμένο. Το κομμάτι της οικολογικής καινοτομίας θα παρουσιαστεί και σε διεθνές φοιτητικό συνέδριο στην Κοπεγχάγη στις 22 Ιουνίου, του οποίου η θεματολογία είναι η οικολογία

Panther-Racing-AUTh1.jpg?mtime=20180614131603#asset:90026

Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα σας; Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Η ομάδα αποτελείται από 22 μέλη, εκ των οποίων τα οκτώ ασχολούνται με το κομμάτι της προώθησης, διαχείριση social media και site,design  εύρεσης χορηγιών και οικονομικής διαχείρισης ενώ τα υπόλοιπα με την μελέτη και κατασκευή του πρωτοτύπου. Το κοινό πάθος για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και ειδικότερα για τις μοτοσυκλέτες και η αφοσίωση στο σκοπό της ομάδας αποτελούν τα συστατικά που κάνουν την ομάδα μας ξεχωριστή.

Τι εμπόδια συναντήσετε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μοτοσυκλέτας;

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πρωτοτύπου προκύπτουν διάφορα προβλήματα, ως απόρροια της καινοτόμου φύσης του αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας. Επίσης πρόβλημα αποτελεί και η εύρεση πόρων για την πραγματοποίηση του project. Έτσι εμπόδια συναντιούνται συνεχώς όμως μέσω συνδυαστικής σκέψης, γνώσεων που έχουν αποκτηθεί μέσω των σχολών και ομαδικής δουλείας καταφέρνουμε να τα ξεπερνάμε και να συνεχίζουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι για το ραντεβού στην Ισπανία.

Ποια φιλοσοφία εκφράζει την ομάδα σας;

Η φιλοσοφία που εκφράζει την ομάδα στηρίζεται στην σκληρή δουλεία και την ομαδικότητα ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το καινοτόμο εγχείρημα μας.

Η Ομάδα της  Panther Racing AUTh:

Υπεύθυνος Καθηγητής

Γιώργος Περκουλίδης

Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας

Υπεύθυνος Project

Γιαννιός Μίλτος

Μηχανολόγων Μηχανικών

Υπεύθυνος Marketing

Θεοφάνης Μίλτος

Οικονομικών Επιστημών

Υπεύθυνος Μηχανικών

Παπαδημητρίου Άρης

Μηχανολόγων Μηχανικών

Και παρακάτω η λίστα ανά Τομέα - Ονοματεπώνυμο - Τμήμα

1

ENG

 

Κατασκευαστικός

Γαϊτανίδης Αλέξανδρος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

3

ENG

 

Κατασκευαστικός

Λεπτουργος Γιώργος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

4

ENG

 

Κατασκευαστικός

Ορφανός Τάσος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

5

ENG

 

Κατασκευαστικός

Παλτιμσής Πασχάλης

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

6

ENG

 

Κατασκευαστικός

Παπαδημητρίου Άρης

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

7

ENG

 

Ενεργειακός

Βιζβίζης Γιώργος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

8

ENG

 

Ενεργειακός

Γιαννιός Μίλτος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

9

ENG

 

Ενεργειακός

Νικήτας Γιάννης

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

 

10

ENG

 

Ενεργειακός

Σιωπίδης Απόστολος

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

11

ENG

 

Ενεργειακός

Ταλάσογλου Αστέρης

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

13

ENG

 

RnD

Δεδούση Κορίνα

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

2

ENG

 

RnD

Δεδονάκης Ιορδάνης

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

14

ENG

 

RnD

Μαυροκωστίδου Κατερίνα

Μηχανολόγων Μηχανικών

 

16

ENG

 

RnD

Χατζηστεφάνου Αλέξανδρος

Πολιτικών Μηχανικών

 

17

MAR

 

Financials

Θεοφάνης Μίλτος

Οικονομικών Επιστημών

 

18

MAR

 

Financials

Πασχαλίδου Ανθή

Γεωλογίας

 

19

MAR

 

Financials

Σκουφάς Τάσος

Τοπογράφων Μηχανικών

 

20

MAR

 

Promotion

Πατσάρας Κώστας

Πληροφορικής

 

21

MAR

 

Promotion

Σιπητάνος Δημήτρης

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

 

22

MAR

 

Promotion

Χρυσικού Μαρία

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

22

MAR

 

Promotion

Ζαρκάδα Νίκη

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

23

MAR

 

Promotion

Τρικάλη Μαρία

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr