NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

AJM Med-i-caps: Μια startup με στόχο τον απλό & αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο του εντέρου για καρκίνο

AJM Med-i-caps: Μια startup με στόχο τον απλό & αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο του εντέρου για καρκίνο

Με αφορμή την συμμετοχή της AJM Med-i-caps στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup 2018, ο Ιούλιος Γεωργίου, Founder της εταιρίας μίλησε στο epixeiro.gr.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, από ποιους και γιατί δημιουργήθηκε η AJM Med-i-caps και ποιος  ο σκοπός της;

Είμαι ο Ιούλιος Γεωργίου, έχω σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Imperial College London, απ ‘όπου πήρα και διδακτορικό στη βιοϊατρική ηλεκτρονική. Στη συνέχεια διετέλεσα Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Johns Hopkins University, USA. Eπαναπατρήστικα στην Κύπρο το 2005, με ακαδημαϊκή θέση του Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Η εταιρία συνιδρύθηκε με τον Δρα Αναστάσιο Κουλαουζίδη , Ειδικό Γαστρεντερολόγο, με βάση το Εδιμβούργο, και την Δρα Μάια Θάνου, ακαδημαϊκός με βάση το Kings College London, ειδική στη σύνθεση και ανάπτυξη νανοσωματίδιων που διαγνώσκουν καρκίνους.

Η AJM Med-i-caps, είναι εταιρία καινοτομίας στο χώρο της υγείας με στόχο τον απλό και αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο του εντέρου για καρκίνο. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακή, φθορομετρική ηλεκτρονική κάψουλα, σε συνδυασμό με καινοτόμες φθορίζουσες χρωστικές ουσίες με νανοσωματίδια, που στοχεύουν καρκινικά κύτταρα.

Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η AJM Med-i-caps, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 600,000 άτομα από τον καρκίνο του εντέρου, ανά το παγκόσμιο. Η εύρεση καρκινογόνων κυττάρων του εντέρου σε αρχικό στάδια αυξάνει δραματικά την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και την μείωση της πιθανότητας για μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος.  Οι υφιστάμενες τεχνικές για προληπτικού ελέγχου του εντέρου ή ταλαιπωρούν τον εξεταζόμενο π.χ. κολονοσκόπηση, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αρκετά συχνά ή εάν είναι απλή δεν έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τον πρώιμο καρκίνο π.χ. FOB Fecal occult blood test. H AJMMED-I-CAPS, προφέρει μια λύση που αποτελείται από μία εύχρηστη ηλεκτρονική κάψουλα, σε συνδυασμό με μία ενέσιμη φθορίζουσα χρωστική ουσία με νανοσωματίδια, που ανακαλύπτει τις νεοπλασίες σε αρχικό στάδιο.

DSC01513-002_cropped.JPG?mtime=20180618101243#asset:90287

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Μια δημοσίευση για φθορίζουσα ουσία που συνδέεται σε καρκινικά κύτταρα και η απουσία μιας εύκολης προληπτικής εξέτασης του εντέρου, ήταν το έναυσμα για μια έρευνα για το πόσο τεχνικά βιώσιμη είναι μια καταπόσιμη φθορομετρική κάψουλα.  Η ερευνητική ομάδα του Δρα Ιούλιου Γεωργίου, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, άρχισε να αναπτύσσει από 2008 μία καταπόσιμη ηλεκτρονική κάψουλα για μετρήσεις φθορισμού στο έντερο, με αποκορύφωμα να δημοσιεύσει σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό το 2015 τα αποτελέσματα της κάψουλας. Η δημοσίευση ήταν η αφορμή να γνωρίσει τον Δρα Αναστάσιο Κουλαουζίδη, Ειδικό Γαστρεντερολόγο, με βάση το Εδιμβούργο, ο οποίος ερευνά και χρησιμοποιεί εμπορικές εικονοληπτικές καταπόσιμες κάψουλες επί τακτική βάση την τελευταία δεκαετία. Την ομάδα συμπληρώσε η Δρ. Μάια Θάνου, ακαδημαϊκός με βάση το Kings College London, ειδική σε προηγμένες απεικονιστικές τεχνολογίες και μεθόδους απεικονιστικής αποδεύσμευσης φαρμάκων φέροντας μαζί της 20 χρόνια εμπειρίας στη συνθέση και ανάπτυξη νανοσωματίδιων που διαγνώσκουν καρκίνους.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Το κύριο εμπόδιο που είχαμε, και έχουμε, είναι η επαρκείς χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του προϊόντος. Όπως γνωρίζετε, τα ιατρικά προϊόντα χρειάζονται και χρόνο και χρήμα για να φτάσουν στην αγορά.  

Πείτε μας δυο λόγια για τον φετινό διαγωνισμό MITEF στον οποίο είστε ανάμεσα στους τελικούς φιναλίστ.

Η εμπειρία του διαγωνισμού του MITEF ήταν εξαιρετική, προσφέροντας εύστοχη εκπαίδευση για επιχειρηματικότητα, προσαρμοσμένη για νεοσύστατες εταιρείες.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Λόγω της θέσης μου στο Πανεπιστήμιο μόνο μια μέρα της εβδομάδα μπορώ να αφιερώσω προς το παρόν για την εταιρία. Αφιερώνω ελεύθερο χρόνο πρώτιστος στην οικογένεια μου, και μετά στην γυμναστική (κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο) ή στην ιστιοπλοΐα.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Αυτό εξαρτάται από το προϊόν και πόσο γρήγορα θα επεκταθεί.  Με υπηρεσίες σχεδίασης π.χ. σχεδίαση ολοκληρωμένων  κυκλωμάτων και με λογισμικά (apps) ίσως αυτό να γίνεται. Επίσης εάν οι ιδέες έχουν δοκιμαστεί σε Πανεπιστημιακές μελέτες τότε χρειάζεται λιγότερη χρηματοδότηση αφού μειώνεται δραματικά το ρίσκο. Με ένα προϊόν, τεχνολογικά περίπλοκο όπως αυτό που έχουμε,  χωρίς τις αρχικές μελέτες και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στα Πανεπιστήμια, θα ήταν αδύνατο να ξεκινήσουμε μια startup.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Πρέπει να γίνει σωστή μελέτη της ιδέας και να μιλήσετε με πολλούς τελικούς χρήστες. Πρέπει να μελετήσετε τον συναγωνισμό και μετά πρέπει να κινήστε γρήγορα εφόσον η ιδέα φαίνεται βιώσιμη.

Τι νεότερο μπορούμε να αναμένουμε από την AJM Med-i-caps στο άμεσο μέλλον;

Τα ιατρικά προϊόντα θέλουν τον χρόνο τους, λόγο δοκιμών, εγκρίσεων κτλ και έτσι δεν αναμένεται προϊόν στην αγορά πριν το 2022.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr