NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Προκηρύχθηκε πρόγραμμα για τη δημιουργία ελληνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης

Προκηρύχθηκε πρόγραμμα για τη δημιουργία ελληνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης

Την προκήρυξη προγράμματος, ύψους 80 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία ελληνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105.5".

"Στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου μας είναι η επεξεργασία και η ανακύκλωση των αποβλήτων να γίνεται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό. Το νέο αυτό μέτρο θα ενισχύσει την εργασία, την κυκλική οικονομία, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ώστε να μην φεύγουν τα υλικά με καράβια για την Κίνα ή αλλού, αλλά να γίνονται νέα υλικά και νέα οικονομία εδώ, στη χώρα μας" τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: "Διεκδικούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη διαχείριση αποβλήτων".

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ακόμα ότι από το 2015 έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη αλλαγή στα στερεά απόβλητα, η οποία αποσκοπεί στο να πάψει η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στις χωματερές και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα, όπως ήταν στο τέλος του 2014, με περίπου 400 χωματερές. "Έχουν πλέον μείνει λιγότερες από 50 χωματερές στη χώρα και ο στόχος είναι φέτος να έχουν και αυτές ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης, εντός του 2018, ώστε να μηδενίσουμε τα πρόστιμα", σημείωσε, με βάση την πρόσφατη προκήρυξη μέτρου στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ που έχουν απομείνει.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη της μετάβασης σε μια νέα διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, με περισσότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις χωροθετήσεις των νέων σύγχρονων έργων και τις αντιδράσεις γύρω από αυτές, λέγοντας ότι χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση και αξιοπιστία, γιατί πράγματι σημειώνονται καθυστερήσεις στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης αλλά και άρνηση των τοπικών κοινωνιών που βασίζεται στα ελλιπή έργα του παρελθόντος και εκφράζεται με απόψεις όπως "όχι στην αυλή μου".

Πηγή: Capital.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr