NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η θαλάσσια πειρατεία στα χαμηλότερα επίπεδα από 21ετίας αναφέρει η έκθεση του IMB/ICC

Η θαλάσσια πειρατεία στα χαμηλότερα επίπεδα από 21ετίας αναφέρει η έκθεση του IMB/ICC
13_07_2018 | 11:10 13_07_2018 | 11:11
epixeiro icon Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Η πειρατεία και ένοπλες ληστείες στη θάλασσα έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, παρά την αύξηση των απαγωγών στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του  Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (International Maritime Bureau-IMB) του ICC.

Η παγκόσμια έκθεση πειρατείας του IMB/ICC δείχνει ότι είχαμε 98 περιστατικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με τα 134 την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Όταν η πειρατεία ήταν στα υψηλότερα επίπεδα, το 2010 και το 2003,  το IMB κατέγραφε  445 επιθέσεις σε ένα χρόνο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, στο IMB/ICC καταγράφηκαν 72 βίαιες επιθέσεις με κατάληψη σε πλοία, πέντε απαγωγές πλοίων και επιπλέον 12 απόπειρες επιθέσεων. Εννέα πλοία δέχτηκαν πυρά . Εξήντα τέσσερα πληρώματα βρέθηκαν υπό ομηρία επί του σκάφους, κάτω από τα 250 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η πτώση της παγκόσμιας πειρατείας είναι ενθαρρυντικό νέο. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες , οι πρόσφατες βελτιώσεις γύρω από την Ινδονησία και η συνεχής αποτροπή των Σομαλών πειρατών ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής. Όλα τα πλοία πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση για τη διατήρηση της ασφάλειας και να αναφέρουν όλες τις επιθέσεις καθώς η απειλή της πειρατείας παραμένει, ιδιαίτερα στα ανοικτά της Σομαλίας και στον Κόλπο της Γουινέας.

Η Νιγηρία αποτελεί το παγκόσμιο hotspot πειρατείας.

Παρά την παγκόσμια βελτίωση, οι απαγωγές βρίσκονται σε άνοδο, με 44 πληρώματα να τίθενται σε ομηρία για λύτρα το 2016, έναντι των 10 το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ειδικά στον Κόλπο της Γουινέας, εκτός από τα πετρελαιοφόρα που καταλήφθηκαν για το φορτίο τους, υπήρξε και ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών απαγωγής πληρώματος για λύτρα.

Στον Κόλπο της Γουινέας έγιναν  επτά από τα 10 περιστατικά απαγωγής πληρωμάτων, με τις ένοπλες συμμορίες να επιβιβάζονται στα σκάφη σε απόσταση μεταξύ 30 έως 120 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Οι επιθέσεις των Νιγηριανών είναι συχνά βίαιες, αντιπροσωπεύοντας οκτώ από τις εννέα επιθέσεις με πυροβολισμούς απ΄ όλο τον κόσμο. Το IMB/ICC τονίζει επίσης ότι, πολλές επιθέσεις δεν δηλώνονται από τους πλοιοκτήτες.

Βελτιώσεις στην Ινδονησία

Το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB/ICC έχει συνεργαστεί στενά με τις αρχές της Ινδονησίας για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα λιμάνια. H κλοπή χαμηλού επιπέδου σε πλοία που βρίσκονται αγκυροβολημένα έχει μειωθεί με την δημιουργία αγκυροβολίων αυξημένης ασφάλειας. Αυτό συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των περιστατικών στην Ινδονησία σε 24 κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2016, σε σύγκριση με τα 54 περιστατικά κατά την ίδια περίοδο το 2015.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr