NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Mobile internet, ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος - Συνέντευξη με τον νέο Πρόεδρο του ΣΕΚΕΕ

Mobile internet, ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος - Συνέντευξη με τον νέο Πρόεδρο του ΣΕΚΕΕ

Ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), Παντελής Αγγελίδης, μιλάει στο epixeiro.gr για το μέλλον του Συνδέσμου, τις προοπτικές του κλάδου και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών.

Βρίσκεστε στη θέση του Προέδρου του ΔΣ εδώ και μερικές εβδομάδες. Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμα σας για τον ΣΕΚΕΕ;

Ο ΣΕΚΕΕ εκπροσωπεί τους παραγωγούς τεχνολογίας στην χώρα και αποτελεί ό,τι πιο φρέσκο, δυναμικό και εξωστρεφές υπάρχει στο χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όνειρό μας είναι η «Εθνική Ομάδα Τεχνολογίας» να αποκτήσει ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό και να διευρύνει την παραγωγική της βάση.

Είστε ο πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου από την Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει κάποια «σημειολογία» σε αυτό; Γενικότερα, μιλήστε μας για την παραγωγή τεχνολογίας και καινοτόμων ιδεών στην περιφέρεια.

Απλά δείχνει ότι οι παραγωγοί τεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκονται παντού. Ειδικά στις περιοχές που συνδυάζουν το επιχειρηματικό με το ερευνητικό δυναμικό.

Η Β. Ελλάδα, ειδικά η Θεσσαλονίκη, έχει ισχυρό καινοτομικό αποτύπωμα και πολύ καλές προοπτικές, όπως επανειλημμένα έχουμε καταδείξει και μέσα από τις δράσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Επίσης, όλοι αναγνωρίζουν σήμερα πως η Θεσσαλονίκη είναι πια σημαντικός κόμβος των Βαλκανίων. Αυτό σίγουρα μας δημιουργεί μια επιπλέον πρόκληση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μέλος του ΣΕΚΕΕ σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να βρίσκεται είναι τα ίδια. Ο Πρόεδρος και το ΔΣ καλούνται να φροντίσουν για την αντιμετώπιση αυτών και να δημιουργήσουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους.

Στο πλαίσιο της 8ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, προστέθηκαν 15 νέα μέλη. Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο σκεπτικό γύρω από τη διεύρυνση του Συνδέσμου και το ποιες εταιρείες θα γίνουν μέλη;

Το ΔΣ από την αρχή της θητείας του, εδώ και έναν χρόνο, έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο διεύρυνσης του Συνδέσμου, έτσι ώστε ο ΣΕΚΕΕ να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραγωγών τεχνολογίας στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτού του πλάνου είναι τα 15 νέα μέλη.

Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πλάνο αυτό, με στόχο να μπορέσει ο ΣΕΚΕΕ να πείσει και τις εταιρείες που δεν είναι μέλη του να έρθουν κοντά μας.

Στην ίδια ΓΣ, υπήρξε αναφορά σε μια νέα φάση για τον ΣΕΚΕΕ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ΣΕΚΕΕ v2.0». Μιλήστε μας για αυτήν. Συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη φάση και το επονομαζόμενο Industry 4.0;

Φυσικά. Διεθνώς, η παραγωγική βάση μετασχηματίζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας με την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτό ακριβώς που ονομάζουμε Industry 4.0. Και σε αυτόν τον παγκόσμιο μετασχηματισμό τα μέλη του ΣΕΚΕΕ έχουν τη δική τους συμβολή και επίδραση.

Παράθεση - epixeiro.gr

Όνειρό μας είναι η «Εθνική Ομάδα Τεχνολογίας» να αποκτήσει ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό και να διευρύνει την παραγωγική της βάση

Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου του mobile internet και η συμβολή του, σήμερα, στην ελληνική οικονομία;

Ο κλάδος των εφαρμογών και υπηρεσιών στις νέες ασύρματες και κινητές συσκευές ή, όπως αναφέρεται εν συντομία, του mobile internet, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενους διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην χώρα μας υπάρχουν εταιρείες οι οποίες σχεδόν διπλασιάζουν τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο και ένα ολόκληρο οικοσύστημα από start-ups αναδύεται γύρω από αυτές. 

Η παγκόσμια συνεισφορά αυτού του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου υπερβαίνει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ (GSMA Report 2015). Σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey «Disruptive Technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy», το mobile internet θεωρείται ο κλάδος με τη σημαντικότερη επίδραση στο σύνολο της οικονομίας. Η συνολική αξία που θα δημιουργείται λόγω αυτού εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ετησίως τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025 και να επηρεάσει δραματικά και άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η ενημέρωση, η ενέργεια.

Κομβικό ρόλο για αυτή τη διασύνδεση θα παίξει η μεταφορά τεχνογνωσίας και η επιμόρφωση των στελεχών αυτών των κλάδων στις τεχνολογικές και επιχειρηματικές παραμέτρους της αξιοποίησης των τεχνολογιών καθώς και η απόκτηση «ψηφιακών» δεξιοτήτων μέσα από την διάχυση της εμπειρίας και την έμπρακτη εφαρμογή.

Έχετε αναφέρει, σε παλαιότερη συνέντευξή σας, πως η Ελλάδα χρειάζεται βιομηχανία και ισχυρή βιομηχανική πολιτική. Γενικότερα, βλέπετε να συμβαδίζουν οι στόχοι και το όραμα του ΣΕΚΕΕ με εκείνους της Πολιτείας;

Οι στόχοι του ΣΕΚΕΕ, όπως και της πολιτείας, πρέπει να είναι οι εθνικοί στόχοι ανάπτυξης, οι οποίοι, όπως είπαμε και πριν, δεν μπορούν να μην βασίζονται στο μετασχηματισμό της οικονομίας που μπορεί να γίνει μόνο με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Υπό αυτήν την έννοια, ο ΣΕΚΕΕ, ο οποίος εκπροσωπεί και εκφράζει τους Έλληνες παραγωγούς ψηφιακής τεχνολογίας, οφείλει, όπως και το κάνει, να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο στα σχετικά θέματα και να συνομιλεί τόσο με την πολιτεία όσο και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. 

Για αυτό το λόγο το ΔΣ έχει ήδη εγκαταστήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ άλλων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τους άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, το Εnterprise Greece, ενώ συνεργάζεται και με τους επιχειρηματικούς συνδέσμους, τον ΣΕΒ, το ΣΒΒΕ και τις άλλες ενώσεις των τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει νέες επενδύσεις από τεχνολογικές εταιρείες; Υπάρχουν στρατηγικές κινήσεις του ΣΕΚΕΕ γύρω από αυτό το θέμα, για το μέλλον;

Η Ελλάδα ήδη προσελκύει επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Innoetics, της TaxiBeat και πρόσφατα της Metis, του νέου μέλους μας από τον τομέα της ναυτιλίας. Δεν αναδεικνύονται όμως από τα ΜΜΕ με τον τρόπο που συμβαίνει με επενδύσεις άλλου τύπου, όπως με τις δημόσιες υποδομές. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία των υποδομών, θεωρούμε τις επενδύσεις σε τεχνολογική καινοτομία στην χώρα πιο σημαντικές, υπό την έννοια ότι η προοπτική ανάπτυξης που διασφαλίζουν είναι πολύ ισχυρότερη, αποτελώντας επιπλέον το μόνο τρόπο ανάσχεσης του brain drain.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr