NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Υπέρογκες χρηματοδοτήσεις σε startups του real estate

Υπέρογκες χρηματοδοτήσεις σε startups του real estate

Το Real Estate αποτελεί βόμβα μεγατόνων για τις startups που θα προλάβουν να καλύψουν τα τεχνολογικά κενά και τις προκλήσεις του

Σύμφωνα με τον Dan Mangan (2017, Μάιος) από το CNBC, οι SoftBank και Saudi ενεργοποίησαν το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στην ιστορία, με κεφάλαιο ύψους 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Hunter Perry (2018, Ιούνιος) από το Forbes, επισημαίνει ότι αν και η αρχική προσέγγιση του fund ήταν η παροχή κεφαλαίων σε μεγάλη γκάμα από διαφορετικούς τομείς, αποδείχθηκε ότι τα μεγαλύτερα χρηματικά πακέτα δόθηκαν σε startups που σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με το real estate. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Griffth E. (2018, Απρίλιος) από το Wired, 867 εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν από το παραπάνω fund στο startup Kattera, 450 εκατομμύρια δολάρια στην Compass, 120 εκατομμύρια δολάρια στην Lemonade και τον Αύγουστο του 2017 το Fund επένδυσε το αστρονομικό ποσό των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην WeWork.

Και δεν είναι το μοναδικό fund που επενδύει έντονα στο real estate. Σύμφωνα με τον Stateman, A. (2017, Δεκέμβριος) από τον Commercial Obserber, το επενδυτικό Fund Fifth Wall, με σχεδόν αποκλειστικό προσανατολισμό σε startups που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών γύρω από το real estate (όπως Appear Here και OpenDoor), κατάφερε να συγκεντρώσει το 2017 κεφάλαια ύψους 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από τα επενδυτικά fund που επενδύουν υπέρογκα ποσά στην ανάπτυξη καινοτομιών στο real estate, υπάρχουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες μεγάλων επιχειρήσεων. Η Brookfield με έδρα το Toronto, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει να επενδύσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε startups του real estate χρηματικά ποσά που μπορεί να αγγίξουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει η Littman J. (2017, Ιούλιος) από το Bisnow, ακόμη και ανεξάρτητα μεσιτικά γραφεία, βλέποντας το κενό στο χώρο, ανακοίνωσαν τη δημιουργία θυγατρικών που σκοπό τους θα έχουν την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας γύρω από το real estate. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό η μεγάλη εταιρεία μεσιτικών υπηρεσιών JLL, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία θυγατρικής (JLL Spark) γι’ αυτό το σκοπό.

Αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον για το real estate μπορεί να εξηγηθεί από τα μεγέθη που αντιπροσωπεύουν την εν λόγω επενδυτική κατηγορία. Η Barness Y. (2017, Απρίλιος) αναφέρει ότι σε έρευνα της Savills το 2016, η αξία του real estate παγκοσμίως άγγιξε τα 217 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο νούμερο ένα χρόνο μετά (2017) έφθασε τα 228 τρισεκατομμύρια δολάρια (5% αύξηση σε ένα χρόνο!).

Πρόκειται για ένα ασύλληπτα μεγάλο νούμερο. Για παράδειγμα, η συνολική αξία του χρυσού σε ολόκληρη τη γη φθάνει μόλις τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, μόνο για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Clark P. (2017, Δεκέμβριος) από το Bloomberg και μόνο για τις κατοικίες, η συνολική τους αξία έφθασε τα 31,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Οργανισμό BEA των ΗΠΑ (Bureau of Economic Analysis), το real estate διαμόρφωσε το 2018 (Απρίλιος) το 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στις ΗΠΑ. Περισσότερο από το 1/10!

Παράθεση - epixeiro.gr

We Need Real Startups for Real Estate

Υπάρχουν παραδείγματα startups στο real estate που ήδη δηλώνουν βαρύγδουπα ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στο υπό συζήτηση πεδίο. Η Irrena A. (2018, Ιανουάριος) από το Reuters, κάνει λόγο για την Cadre. Μία startup που κατάφερε να πείσει σημαντικούς πελάτες της Goldman Sachs να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της για να κάνουν επενδύσεις στο real estate ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Olsen D. & Clark K. (2017, Σεπτέμβριος) δείχνουν ότι στις τρεις πολυτιμότερες κατά σειρά κατάταξης startups στις ΗΠΑ, οι δύο αφορούν το real estate (WeWork και Airbnbn). Ο Thomas L. (2017, Μάρτιος) από το CNBC αναφέρει ότι η αξία της Airbnb, μιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, έφθασε το μυθικό ποσό των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίστοιχα, ο Berton S. (2017, Οκτώβριος) από το  Forbes, αναφέρει ότι η αξία της WeWork φθάνει τουλάχιστον τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα κεφάλαια που έχουν ήδη δοθεί σε startups του real estate από μεγάλα fund, φαίνεται ότι ακόμη βρισκόμαστε στην πορεία μία τάσης και όχι σε τετελεσμένα αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν οι Snider D. & Harris M. (2018, Φεβρουάριος) από το Forbes, ενώ το 2010 επενδύθηκαν μόλις 33 εκατομμύρια δολάρια σε startups που ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή καινοτόμου τεχνολογίας και λογισμικού για το real estate (και όχι άλλα πεδία του), το 2017 το αντίστοιχο νούμερο ανήλθε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για 150 φορές μεγαλύτερο! Και η πορεία του δείκτη φαίνεται ότι θα συνεχίσει ανοδικά. Όπως αναφέρουν οι Barinka A. & Nair D. (2018, Μάιος) από το Bloomberg, η SoftBank εξετάζει σοβαρά δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης μέσω fund με κεφάλαιο που θα αγγίξει για ακόμη μία φορά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Jeans D. (2018, Μάιος) από το The Real Deal συμπληρώνει ότι παρόμοια διάθεση υπάρχει και από το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό fund στο Real Estate, το Fifth Wall.

Δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά όμως. Ο Spitogatos, μία ελληνική πλατφόρμα με αγγελίες για ακίνητα, μετράει 3 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα ((2017, businessnews.gr). Εξαιρετικά μεγάλο νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα. Τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα, το real estate έχει μελετηθεί και καλλιεργηθεί τεχνολογικά από τις startups λιγότερο από οποιοδήποτε άλλη επενδυτική κατηγορία. Αν συνυπολογίσουμε τα μεγέθη των κεφαλαίων που κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο, τότε έχουμε την τελική απάντηση το bottom line μας: Το real estate αποτελεί βόμβα μεγατόνων για τις startups που θα προλάβουν – καταφέρουν να καλύψουν τα τεχνολογικά κενά και τις προκλήσεις του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr