NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πόλεμος μεταξύ των οδηγών ταξί στην Ισπανία

Πόλεμος μεταξύ των οδηγών ταξί στην Ισπανία
02_08_2018 | 13:30 02_08_2018 | 14:19
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Οι οδηγοί ταξί στην Ισπανία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στη χώρα, λόγω της σύγκρουσης που διαδραματίζεται μεταξύ των οδηγών ταξί και των εταιρειών Ενοικίασης Αυτοκινήτων με Οδηγούς, όπως οι Uber και Cabify. 

Οι ενώσεις Fedetaxi, Antaxi και Elite Taxi δήλωσαν στις 30 Ιουλίου τ.έ. ότι θα συνεχίσουν την απεργία, έως ότου υπάρξει συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφού θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Στέγασης, κ. Pedro Saura, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί να θέσει στο υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου τ.έ., βασιλικό νομοθετικό διάταγμα με μέτρα που θα επιφέρουν την ισορροπία στον τομέα με την αναλογία των Οδηγών Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων έναντι των οδηγών ταξί, σε 1/30. Ακόμη, έγινε πρόταση να υπάρξει σχετική πολιτική δήλωση από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου στις 3 Αυγούστου, για να δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο και να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία που έχει
δημιουργηθεί.

Στην Ισπανία έχουν δοθεί περί τις 9.000 άδειες Ενοικίασης Αυτοκινήτων με Οδηγούς και 65.000 άδειες ταξί, οπότε η τρέχουσα αναλογία είναι 1/7. Οι άδειες αυτές χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του νομικού κενού που σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2013, χάρη στον κανονισμό Omnibus που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του κ. José Luis Rodríguez Zapatero, ο οποίος δεν έθετε κανένα όριο σχετικά με τη χορήγηση αδειών VTC.

Ο εκπρόσωπος της Elite Taxi δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει θετική στάση αλλά δεν είναι αρκετή και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στους δρόμους καθώς αυτοί έχουν καταλειφθεί από οδηγούς ταξί.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Αυτόνομης Συνομοσπονδίας Ταξί της Βαλένθια, που ανήκει στην Antaxi, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει το βασιλικό διάταγμα που απαιτούν οι οδηγοί ταξί, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει την αδικία που έχει υποστεί ο τομέας αυτός και ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να συνυπάρχουν οι οδηγοί ταξί και οι Οδηγοί Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων. Η δήλωση αυτή βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική για τους οδηγούς ταξί, καθώς θεωρούν πως δηλώνει μόνο πρόθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης και δεν τους διαβεβαιώνει για κάποια σχετική ενέργεια.

Οι εκπρόσωποι των οδηγών ταξί δεν διευκρίνισαν πόσο καιρό θα συνεχίσουν την απεργία αλλά τόνισαν πως θα εξαρτηθεί απο την συμμετοχή των συναδέλφων τους τόσο στους δρόμους όσο και στις σχετικές συνελεύσεις, αρκετά κρίσιμη όμως για την εξέλιξη της απεργίας θα είναι και η Εθνική Διάσκεψη Μεταφορών που διοργανώνεται αυθημερόν από τον Ισπανό Υπουργό Ανάπτυξης με συμμετοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η καταλανική Cecot υποστήριξε ότι αυτή η απεργία έχει ισχυρό αντίκτυπο στην καταλανική οικονομία, αφού επηρεάζει ιδιαίτερα τόσο τον τουρισμό όσο και την γενική εικόνα της περιοχής.

Στο μεταξύ, οι οδηγοί ταξί από την Καταλονία, τη Μαδρίτη, την Ανδαλουσία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Γαλικία, τη Βαλένθια και άλλες περιοχές συνεχίζουν την απεργία αποκλείοντας βασικές αρτηρίες των πρωτευουσών των ανωτέρω αυτόνομων κοινοτήτων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr