NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ σπουδών και εργασίας

Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ σπουδών και εργασίας
03_08_2018 | 10:00 03_08_2018 | 10:01
epixeiro icon Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία

Με φόντο μία εργασιακή πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία, και με την τεχνολογία να διαμορφώνει καθημερινά τα ζητούμενα της εργασίας, πόσο έτοιμα είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να εφοδιάσουν τους φοιτητές τους κατάλληλα ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα;

Σύμφωνα με στοιχεία κατά μέσο όρο 50.000 νέοι αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Την ίδια στιγμή, στην αγορά εργασίας καταγράφεται έντονα το λεγόμενο «skills gap», η αναντιστοιχία δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο να βρουν κατάλληλους υποψηφίους-αποφοίτους AEI και ΑΤΕΙ που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Mε την ανάπτυξη της τεχνολογίας να μεταβάλλει ακόμα πιο δραστικά το προφίλ των προσφερόμενων θέσεων και το εργασιακό τοπίο ευρύτερα, εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ετοιμάζουν σωστά τους φοιτητές τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός μέλλοντος που είναι ήδη εδώ.

Στις πιο ανταγωνιστικές αγορές εργασίας, τα κριτήρια πρόσληψης δεν περιορίζονται μόνο στις γνώσεις και την εξειδίκευση. Πολύ συχνά, στον πυρήνα του χάσματος δεξιοτήτων βρίσκεται η απουσία soft skills, ενός όρου που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις λιγότερο απτές, μη τεχνικές γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται από τους υποψήφιους, και αφορούν περισσότερο την προσωπικότητα και τις γενικές τάσεις ενός ατόμου. Παραδείγματα soft skills είναι η επικοινωνιακή άνεση (γραπτή και προφορική), οι ηγετικές ικανότητες, το ομαδικό πνεύμα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και πολλά άλλα.

Καθώς όμως τα soft skills δεν διδάσκονται, πώς μπορεί να τα αποκτήσει κανείς στη διάρκεια των σπουδών του;

Την απάντηση έρχεται να δώσει το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος το οποίο εξοικειώνει τους φοιτητές με την έννοια και το περιεχόμενο των soft skills από την πρώτη μέρα των σπουδών τους, μέσα από ομαδικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος, αλλά και εξωακαδημαϊκά, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους σε συλλόγους και clubs, από τους 54 που δραστηριοποιούνται στο Κολλέγιο.

Συνολικά όμως η εμπειρία της φοίτησης στο Deree είναι μία διαρκής άσκηση για την επιτυχημένη μετάβαση των σπουδαστών στο μέλλον της εργασίας και ο δρόμος μέσα από τον οποίο θα δημιουργήσουν τον μελλοντικό τους εαυτό.

Σε αυτό συμβάλλουν τα 26 σύγχρονα προγράμματα σπουδών (majors) που οδηγούν σε τίτλους Bachelor, οι οποίοι πιστοποιούνται από δύο διεθνώς αναγνωρισμένους και έγκυρους φορείς: τον NEASC (New England Association of Schools and Colleges) –που αναγνωρίζει μεταξύ άλλων τα Harvard, Yale, MIT, Tufts– και το Open University (OU) στην Αγγλία. Οι τίτλοι σπουδών είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς εργασίας ενώ διαρκώς προστίθενται νέες, σύγχρονες ειδικότητες, με πιο πρόσφατη τις σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Στα 26 προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Deree προστίθενται ακόμα 44 –εξίσου σύγχρονες και καινοτόμες– υποειδικεύσεις ή minors. Πρόκειται για κύκλους σπουδών 6-7 μαθημάτων που οδηγούν στην απόκτηση του λεγόμενου Certificate Minor και προσφέρονται κυρίως μέσα από το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που επιτρέπει σε φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων να δώσουν αξία στο πτυχίο τους συνδυάζοντας τις υπάρχουσες σπουδές τους με ένα major ή minor. Κατευθύνσεις του Πολυτεχνείου μπορούν να συνδυαστούν με minor στα Χρηματοοικονομικά, ή σπουδές στη Νομική συνοδεύονται από minor σε Ιnternational Business για να οδηγήσουν σε πτυχία ακόμα πιο εξειδικευμένα, με σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Τα οφέλη του παράλληλου προγράμματος πολλαπλά: δύο πτυχία σε 4 χρόνια, μαθήματα στα αγγλικά, ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών ώστε οι φοιτητές να μπορούν να παρακολουθούν και τις δύο σχολές, πρόσβαση σε πανεπιστήμια για σύντομη φοίτηση στο εξωτερικό (Study Abroad) και προγράμματα πρακτικής άσκησης σε όλο τον κόσμο.

Στο ήδη επιτυχημένο μείγμα προστίθενται και οι υποτροφίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για αριστούχους φοιτητές, το οποίο σε συνεργασία με το Deree, καλύπτει μεγάλο μέρος των σπουδών τους. Σήμερα, το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών στο Deree αριθμεί περισσότερους από 700 φοιτητές και 272 υπότροφους ΙΣΝ.

Η επένδυση στην καινοτομία στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος δεν εξαντλείται στα προγράμματα σπουδών. Από τον χειμώνα λειτουργεί στο Κολλέγιο η νέα Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών (Simulated Trading Room), προσφέροντας την εμπειρία λειτουργίας των τραπεζικών dealing rooms σε πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές εφαρμόζουν απευθείας τη γνώση που διδάσκονται στο μάθημα και αποκτούν εμπειρία που τους δίνει σημαντικό προβάδισμα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά εργασίας. Εκτός αυτού, η Αίθουσα διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό που την καθιστά μοναδική στο είδος της σε εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για σημαντικό έργο υποδομής που χρησιμοποιείται για διδασκαλία και για την παραγωγή έρευνας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει το Κολλέγιο σε τεχνολογικό hub, με όφελος συνολικά για τη χώρα, καθώς θα προσελκύσει φοιτητές και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην πρακτική άσκηση στο Deree για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας πριν από την αποφοίτηση. Με την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές βλέπουν τις σπουδές τους να μεταφράζονται σε εργασία, σε ικανοποίηση, σε πίστη στον εαυτό, σε προοπτικές, σε μέλλον. Και είναι ένας τρόπος για πολλούς σπουδαστές να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα, πολύ πριν αποφοιτήσουν.

«Μέσω των internships τα παιδιά μαθαίνουν τις βέλτιστες πρακτικές του επαγγέλματος, δημιουργούν ένα δίκτυο επαφών από νωρίς ενώ έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τι τους αρέσει και τι όχι, τόσο ως προς το αντικείμενο, όσο και ως προς τον χώρο εργασίας. Επίσης, καλλιεργούν δεξιότητες και γνώσεις χρήσιμες στην αγορά εργασίας» σημειώνει η Μαρίνα Περαντωνάκη, Senior Manager του Career Services, του γραφείου διασύνδεσης του Deree. Ενός γραφείου που προετοιμάζει τους φοιτητές από τη σύνταξη βιογραφικού, ενημερωτικές συνεδρίες, και προσομοιώσεις συνεντεύξεων, μέχρι την ανεύρεση της ίδιας της θέσης.

Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο Deree είναι διεθνές και περιλαμβάνει απασχόληση σε πολυεθνικές εταιρείες και ομίλους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όμιλοι όπως η Coca Cola, το Libra Group, η Diageo, η ΤΙΤΑΝ, και πολλοί άλλοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται σπουδαστές του Deree ως ασκούμενους ενώ στη συνέχεια, πολύ συχνά, τους προτείνουν μόνιμη συνεργασία. Το γραφείο των Career Services είναι επίσης πολύ δραστήριο στο να φέρνει από πριν τους φοιτητές σε επαφή με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, μέσω των Career Days, της ετήσιας έκθεσης στην οποία οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν γνωστές εταιρείες και να κάνουν networking. Τέλος, μεγάλο ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων παίζει το δίκτυο των 54.000 αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος που απασχολούνται σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr