NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

Το έργο DataBio ξεκινά τη δοκιμαστική υλοποίηση 26 πιλοτικών εφαρμογών βιοοικονομίας

 Το έργο DataBio ξεκινά τη δοκιμαστική υλοποίηση 26 πιλοτικών εφαρμογών βιοοικονομίας

Η ανάπτυξη βιώσιμης βιοοικονομίας στην Ευρώπη αναμένεται να λάβει ισχυρή ώθηση από τις τεχνολογίες Μεγάλων Δεδομένων χάρη σε ένα πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ.

Το έργο (DataBio), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την έναρξη 26 διαφορετικών πιλοτικών εφαρμογών στον τομέα της βιοοικονομίας σε 17 χώρες. Από τις εφαρμογές αυτές θα προκύψουν στοιχεία, τα οποία είναι σημαντικά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους παραγωγούς – τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους αλιείς που ασχολούνται με τον τομέα της βιοοικονομίας στην Ευρώπη.

Το έργο DataBio χρησιμοποιεί τεχνολογίες Μεγάλων Δεδομένων για να στηρίξει την ανάπτυξη της βιοοικονομίας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το έργο χειρίζεται τεράστιες ροές δεδομένων, τα οποία συλλέγονται μέσω εγκατεστημένων αισθητήρων στο έδαφος και τον αέρα, καθώς και από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Η κοινοπραξία του έργου DataBio περιλαμβάνει 48 εταίρους από 17 χώρες και περισσότερους από 100 συνδεδεμένους οργανισμούς.

Βασική αποστολή του έργου είναι οργάνωσή, χρήση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων 26 πιλοτικών εφαρμογών, οι οποίες καλύπτουν τους τομείς της γεωργίας (13), της δασοκομίας (7) και της αλιείας (6). Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην παραγωγή των βέλτιστων πρώτων υλών από τους τρεις αυτούς τομείς για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων, ενέργειας και βιοϋλικών.

Στο έργο χρησιμοποιούνται περισσότερες από 90 υπερσύγχρονες τεχνολογίες Μεγάλων Δεδομένων, Γεωσκόπησης, Πληροφορίας και Επικοινωνιών, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας πλατφόρμας. Οι πιλοτικές εφαρμογές και οι τεχνολογίες προσαρμόστηκαν υπό ποικίλες παραμέτρους (π.χ. από τεχνική άποψη και βάσει δεδομένων, ανάλογα με τα επιχειρηματικά κίνητρα, την παρακίνηση των κλάδων και τις επιχειρηματικές διαδικασίες ή τον στρατηγικό σχεδιασμό). Βάσει αυτής της διαδικασίας, αναπτύχθηκε η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας του DataBio. Οι τεχνολογίες αντιστοιχήθηκαν και συνδυάστηκαν μεταξύ τους, ώστε να διαμορφωθούν σύνθετες λύσεις για κάθε πιλοτική εφαρμογή.

Οι πρώτες δοκιμές των πιλοτικών εφαρμογών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και το έργο είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να δείξει με ποιον τρόπο οι λύσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία σε επιχειρήσεις του τομέα της βιοοικονομίας.

Ο συντονιστής του έργου DataBio από την INTRASOFT International, Δρ Αθανάσιος Πουλακίδας, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Αναμένουμε τα απτά παραδείγματα επιχειρηματικής επιτυχίας που θα καταδείξουν ότι όλοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από τη χρήση των τεχνολογιών Μεγάλων Δεδομένων στον τομέα της βιοοικονομίας.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr