NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα προγράμματα «χρυσής βίζας»

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα προγράμματα «χρυσής βίζας»

«Αυστηρότερη εξέταση» προανήγγειλε η Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Vera Jourova, για τα προγράμματα «χρυσής βίζας», την παροχή δηλαδή υπηκοότητας με «αντάλλαγμα» σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα ή ομόλογα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Jourova στους Financial Times, η ΕΕ θα υποβάλει σε αυστηρότερους ελέγχους τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων», στα πλαίσια της προσπάθειας της Ένωσης να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στην Κύπρο και τη Μάλτα.

«Σε περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν αμφιβολίες, ένα άτομο δεν θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας», δήλωσε η Jourova. «Δεν έχουμε καμία εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέτουμε υψηλές απαιτήσεις στα κράτη μέλη για να είμαστε προσεκτικοί. Χορηγούν υπηκοότητες για ολόκληρη την Ευρώπη».

Άλλωστε, η ίδια η Jourova είχε επανέλθει επί του θέματος πριν από μερικές ημέρες, με δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα die Welt, αναφέροντας τότε πως «οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν» και βάζοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία λειτουργούν παρόμοια προγράμματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr