NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η Σελλασία Λακωνίας και η Βάθεια Μάνης αναδεικνύονται από μαθητές του 63ου ΓΕΛ Αθηνών

Η Σελλασία Λακωνίας και η Βάθεια Μάνης αναδεικνύονται από μαθητές του 63ου ΓΕΛ Αθηνών

Οι δύο πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας, η Σελλασία Λακωνίας και η Βάθεια Μάνης, ενέπνευσαν τόσο πολύ μια ομάδα μαθητών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική «επιχείρηση», μία ανώνυμη «εταιρεία» παροχής τουριστικών υπηρεσιών, με σκοπό να τις αναδείξουν.

Μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου του 63ου Γενικού Λυκείου Αθηνών δήλωσαν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣωματείουΕπιχειρηματικότητας Νέων/JuniorAchievementGreece, υπό την καθοδήγηση της εξαιρετικής καθηγήτριας του σχολείου, κυρίας Πηνελόπης Ράμμου.

Ονόμασαν την «εταιρεία» τους «Hellas Discovery Travel (H.D.T)» και, όπως εξηγεί η μαθήτρια, Διευθύντρια Μάρκετινγκ Ασημίνα Καραμπά, «πρόκειται για μια καινοτόμα επιχείρηση που αποσκοπεί στην προβολή περιοχών που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά, σε περιόδους μη τουριστικής αιχμής, αξιοποιώντας τις εμποροπανηγύρεις και τις εκδηλώσεις που διεξάγονται σ’ αυτές τις περιοχές και στην προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων μέσα από τον Εκθεσιακό Γαστρονομικό Τουρισμό.

mathitikhepixeirhmatikothta_63gel_3.jpg?mtime=20180821111039#asset:95698

Για να επιτύχουμε το σκοπό αυτό», συνεχίζει η Ασημίνα, «ιδρύσαμε την επιχείρηση και δημιουργήσαμε γαστρονομικά τουριστικά πακέτα στη Σελλασία Λακωνίας και στη Βάθεια Μάνης, τα οποία απευθύνονται σε τουριστικά γραφεία, σε μαθητές σχολών μαγειρικής, σε σχολεία και σε εμπορικούς συλλόγους που σχετίζονται με την εστίαση, στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό, για να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις ομορφιές της ελληνικής γης. Ο λόγος που μας οδήγησε να επιλέξουμε αυτές τις δύο περιοχές σχετίζεται με την υποβάθμιση που δυστυχώς αυτές υφίστανται, αν και είναι περιοχές απείρου κάλλους και με σπάνιο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, η Βάθεια Μάνης είναι μία περιοχή που προστατεύεται από την UNESCO, αλλά, δυστυχώς, αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρακμάζει ολοένα και περισσότερο».

Η Ασημίνα Καραμπά δηλώνει ενθουσιασμένη από την «εργασιακή» εμπειρία της, ως «στέλεχος επιχείρησης» και υπερήφανη που τα κατάφερε σε ηλικία μόλις 17 ετών, όπως και οι συμμαθητές της, μαζί με τους οποίους δημιούργησαν την «Hellas Discovery Travel (H.D.T)» . Η 17χρονη μαθήτρια περιγράφει αναλυτικά πως επελέγησαν και πως εργάστηκαν τα «στελέχη» και οι «υπάλληλοι» της «επιχείρησης».

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν πολύ σκληρά και με πολύ πάθος και μεράκι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με δημοκρατικές διαδικασίες και με αξιοκρατικά κριτήρια ανέλαβε ο καθένας το πόστο που επιθυμούσε. Χωριστήκαμε σε τμήματα και αρχίσαμε τη σκληρή αλλά παράλληλα και τρομερά ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική δουλειά. Το Τμήμα Σχεδιασμού ανέλαβε να δημιουργήσει τα τουριστικά πακέτα που θα χρειαζόμασταν, ένα για τη Σελλασία και ένα για τη Μάνη, στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, γιατί δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Επίσης, το συγκεκριμένο τμήμα δημιούργησε και δύο ερωτηματολόγια, ένα ικανοποίησης πελάτη και ένα για να μάθουμε τί θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν αλλά και να γευτούν οι υποψήφιοι πελάτες μας.

Τα δύο αυτά ερωτηματολόγια κοινοποιήθηκαν σε όλες τις ιστοσελίδες που επιμελήθηκαν οι μαθητές από το τμήμα marketing, ενώ ο μαθητές από το τμήμα οικονομικών ανέλαβαν να εξάγουν με την απαιτούμενη ακρίβεια τα στατιστικά. Το τμήμα οικονομικών ήταν υπεύθυνο για την εκτύπωση και την πώληση των μετοχών μας, ενώ το τμήμα marketing ασχολήθηκε αποκλειστικά με την προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ δημιούργησε φυλλάδια και αφίσες στα ελληνικά και τα αγγλικά».

Η «Hellas Discovery Travel (H.D.T)» απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece στην μεγάλη Μαθητική Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens στις 17 Απριλίου 2018 αλλά και από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη που επισκέφθηκαν την έκθεση.

mathitikhepixeirhmatikothta_63gel_2.jpg?mtime=20180821111020#asset:95697

«Στο δύσβατο αλλά και ευχάριστο αυτό δρόμο της επιτυχίας δεν ήμασταν μόνοι μας», τονίζει η Ασημίνα Καραμπά. «Θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον σύμβουλο μας κύριο Κωνσταντουλάκη από την ΑΒΒ και στον κύριο Λάζαρη από την εταιρεία LTS, με τη χρήσιμη καθοδήγηση των οποίων καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της «Πανελλήνιας Εμπορικής Μαθητικής Έκθεσης». Ευχαριστούμε πολύ και όλους εκείνους που μας υποστήριξαν και μας ενθάρρυναν να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, την κυρία Γκρίμπα από το Yπουργείο Tουρισμού, καθώς και στους τοπικούς παράγοντες της Σελλασίας αλλά και της Βάθειας, με τους οποίους επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά.

Η ημέρα της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη της Ασημίνας.

«Σηκωθήκαμε όλοι πρωί πρωί στις 17 Απριλίου με τρομερή χαρά αλλά και ένα γλυκό σφίξιμο στο στομάχι να παρευρεθούμε στο The Mall Athens και να στήσουμε το περίπτερό μας. O ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, αλλά κι εμείς ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να διακριθούμε. Ο πάγκος μας ήταν εξαιρετικός! Φυλλάδια, αφίσες, κεράσματα αλλά και το powerpoint που δημιουργήσαμε ήταν συστατικά που μας έδιναν θάρρος, δύναμη, σιγουριά, περηφάνια για το αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά μας δικαίωσε! Παρουσιάσαμε με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή μας και στην επιτροπή που θα έκρινε τη δουλειά μας αλλά και στον κόσμο που έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδέα μας. Στο πλευρό μας πάντα οι αγαπημένες μας καθηγήτριες, κυρία Ράμμου και κυρία Μπολώση, ο διευθυντής του σχολείου μας, κύριος Σαγιάς, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας, που βρίσκονταν εκεί για να μας εμψυχώσουν και να μας υποστηρίξουν.

Δεν κερδίσαμε κάποια διάκριση, αποκτήσαμε όμως τη γνώση, ήρθαμε πιο κοντά μεταξύ μας αλλά και με τους μαθητές άλλων σχολείων. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και η ανταμοιβή μας ήταν η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια που διαγράφονταν στα πρόσωπα των αγαπημένων μας ανθρώπων, οι οποίοι ήταν εκεί για να μας στηρίξουν. Εμείς ως ομάδα δεν μετανιώσαμε δευτερόλεπτο που συμμετείχαμε σε αυτό το πρόγραμμα και θέλουμε να παροτρύνουμε κάθε σχολείο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να πάρει μέρος στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece».

Το μήνυμα της Ασημίνας στους συνομήλικούς της, ξεκάθαρο και πολύ αισιόδοξο:

«Να είστε σίγουροι ότι η μαθητική επιχειρηματικότητα μόνο θετικά έχει να σας προσφέρει! Ομαδικότητα, πειθαρχία, φιλία, αγάπη, πάθος, μεράκι, επαφή με τις έννοιες της καινοτομίας, του ρίσκου και της επιχειρηματικότητας είναι ελάχιστα μόνο από τα πράγματα που διδαχτήκαμε από αυτή μας την προσπάθεια. Την ερχόμενη σχολική χρονιά να δηλώσετε όλοι συμμετοχή!». 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr