NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ψηφιακός μετασχηματισμός και 4η βιομηχανική επανάσταση

Ψηφιακός μετασχηματισμός και 4η βιομηχανική επανάσταση

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μου μήνα ως regional partner για το FasterCapital (FC) incubator, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που έλαβα από Έλληνες founders σε όλη την Ευρώπη ήταν η εξής: «Από τη στιγμή που το FC έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, πώς μπορεί να με βοηθήσει ενώ εγώ είμαι στην Ευρώπη;» Και ενώ η απάντησή μου είναι ότι «το FC είναι ένας virtual incubator», βρίσκω τον εαυτό μου να εξηγεί τι σημαίνει να ανήκει κάποιος σε μια «virtual community living in the cloud»!

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κοινότητα ψηφιακών οργανώσεων, διασυνδέσεων και νέων αναδυόμενων ομάδων ανθρώπων και επιχειρήσεων που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο και που «διασχίζει» και διαταράσσει τα παραδοσιακά γεωγραφικά, πολιτιστικά και πολιτικά όρια. Καλωσορίστε λοιπόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η βιομηχανική επανάσταση, μια εποχή που θα χαρακτηριστεί από μια συγχώνευση τεχνολογιών που θα θολώσουν τα όρια - κάνοντας τα ασαφή και λιγότερο διακριτά - ανάμεσα στο φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό μας κόσμο.

Η 1η βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε την ατμομηχανή, η 2η μας έδωσε το τηλέφωνο και την μηχανή εσωτερικής καύσης και η 3η μας έδωσε τον προσωπικό υπολογιστή και το Διαδίκτυο. Ο ερχομός του Διαδικτύου και όλων των ψηφιακών τεχνολογιών που προήλθαν από αυτό άλλαξαν τα καθιερωμένα πρότυπα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων, παρέχοντας μας έτσι πρόσβαση σε ένα «νέο εικονικό χώρο» για την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μας εντός αυτού.

Ξαφνικά, και με μόνο ένα smartphone στο χέρι μας, ξεκινήσαμε την διαδικτυακή πλοήγηση «inside the cloud», σε αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών, επιχειρηματικών εταίρων και παγκόσμιων επενδυτών. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν, οι πρόγονοι μας εξερευνητές και πρωτοπόροι, πλοήγησαν για χιλιάδες χρόνια τους ωκεανούς της γης με τη βοήθεια μόνο των αστεριών. Σήμερα, οι σύγχρονοι εξερευνητές και πρωτοπόροι μας, δηλαδή οι startuppers, founders, εφευρέτες, επενδυτές και επιχειρηματίες, πλοηγούν μέσα σε έναν «ψηφιακό ωκεανό» στο σύννεφο, όπου η βαρύτητα και τα παραδοσιακά όρια της γεωγραφία έχουν πάψει να υπάρχουν, με τη βοήθεια ενός smartphone. Σε αναλογία με το παρελθόν, το virtual incubator FC είναι σαν τα πλοία που οι πρόγονοί μας χρησιμοποίησαν για να εξερευνήσουν τους ωκεανούς μας και για να φτάσουν και να ανακαλύψουν νέους και άγνωστους προορισμούς.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από αναδυόμενες τεχνολογίες όπως ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, νανοτεχνολογία, κβαντική πληροφορική, βιοτεχνολογία, διαδίκτυο των πραγμάτων, 3D εκτύπωση και αυτόνομα οχήματα, θα φτάσει στην πρώτη της αιχμή το 2025, όταν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης θα έχει πια πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή, περίπου o μισός πληθυσμός της Γης έχει πρόσβαση σε αυτό, ενώ καθημερινά αποστέλλονται 270 δισεκατομμύρια email, πληκτρολογούνται 500 εκατομμύρια tweets, συνδέονται στο Facebook 1,37 δισεκατομμύριο χρήστες και πραγματοποιούνται στο Google 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με real time στατιστικά στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο Internet Live Stats (1).

Σε επτά χρόνια από τώρα, 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι με ένα smartphone (σήμα κατατεθέν αυτής της εποχής) και μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο θα είναι όλοι συνδεδεμένοι σε πραγματικό χρόνο. Ο τρόπος που ανταλλάσσουμε προϊόντα, μαθαίνουμε, αλληλεπιδρούμε, κάνουμε πολιτική, κάνουμε business, παράγουμε φάρμακα, διασκεδάζουμε, επιλέγουμε τα ρούχα μας, ερωτευόμαστε και λατρεύουμε τους θεούς μας, θα αλλάξει ριζικά, δεδομένου ότι ένα smartphone/tablet θα μας «μεταφέρει ψηφιακά σε ένα νέο χώρο» όπου οι περιορισμοί του φυσικού μας κόσμου θα έχουν σταματήσει να υπάρχουν.

Θα χρειαστούμε αμέσως νέες πλατφόρμες e-commerce, fleet management, e-learning, data mining, business intelligence και άλλων τομέων παροχής υπηρεσιών. Θα χρειαστούμε το blockchain για να προστατεύσουμε τις συναλλαγές μας, το e-waste για να διαχειριστούμε σωστά τα ηλεκτρονικά  απόβλητα μας, big data για να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των όλων και περισσότερη καθαρή ενέργεια για την υποστήριξη του cloud.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times τον Ιούνιο του 2018 (2), τα δύο τρίτα των 1.155 βιομηχανιών παγκοσμίως που συμμετείχαν σε μια έρευνα της PwC «μόλις ξεκίνησαν ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους». Ειδικότερα, η Ευρώπη παρουσιάζει καθυστέρηση: μόλις το 5% των βιομηχανιών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) είναι «ψηφιακοί πρωταθλητές», έναντι 11% στην Αμερική και 19% στην Ασία-Ειρηνικό. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχει ισχυρά θεμέλια σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κρυπτογράφηση. Σε Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία και Σουηδία, το 25% των εταιρειών έχουν ψηφιοποιήσει τα συστήματά τους και το 20% των εταιρειών αυτών χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν scale up.

Σύμφωνα με τον European Digital Index για το 2016, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ είναι οι καλύτερες πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη για να υποστηρίξουν τους ψηφιακούς επιχειρηματίες, ενώ το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Παρίσι είναι οι καλύτερες πόλεις για να κάνουν scale up οι επιχειρηματίες. Ο δείκτης αυτός (3) παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των τοπικών οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τον Von Perger (4), ο οποίος ανήκει στην επενδυτική ομάδα της pan-European VC εταιρείας Wellington Partners, είναι ευκολότερο για έναν ιδρυτή στην Ευρώπη να αποδείξει ότι το προϊόν του λειτουργεί, αλλά αν θέλει να κάνει scale up την επιχείρησή του θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ «εξυπηρετούν» τόσο καλά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κάνουν scale up είναι η ομοιογενής αγορά τους (μία γλώσσα, μία στρατηγική, ένα operation, μία διαφημιστική καμπάνια).

Θέτοντας το διαφορετικά, οι ΗΠΑ είναι μια ενιαία αγορά 320 εκατομμυρίων ατόμων και η Ευρώπη είναι ένα «περίπλοκο θηρίο» πολλών εθνών. Έτσι, στο τέλος, ναι, virtual incubators όπως το FC μπορούν να βοηθήσουν σίγουρα τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες για να ξεπεράσουν τα γεωγραφικά και πολιτιστικά εμπόδια κατά τη διάρκεια του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Και ναι, η Ευρώπη είναι ένα πολύπλοκο θηρίο πολλών εθνών, αλλά στον πυρήνα, στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολυπλοκότητας βρίσκεται η βάση ενός συστήματος που αποτελείται από τακτικά αλληλεπιδρώντες ή αλληλένδετες ομάδες σχηματίζοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο σύνολο.

Και ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σύστημα/σύνολο δεν έχει βρει ακόμα αυτό που ψάχνει, την σωστή ψηφιακή πλατφόρμα!

  1. internetlivestats.com
  2. Financial Times
  3. digitalcityindex.eu
  4. Forbes
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr