NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Εντυπωσιάζουν οι «Επιχειρηματικοί Λέοντες» των μαθητών του Ειδικού Σχολείου ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς

​Το δικό τους «επιχειρηματικό θαύμα» πέτυχαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Λιβαδειάς, με την καθοδήγηση σπουδαίων ανθρώπων.

Τα παιδιά δημιούργησαν πρωτότυπα μείγματα βοτάνων αλλά και διακοσμητικά είδη που έγιναν ανάρπαστα, έχοντας στο πλευρό τους τον εξαιρετικό Διευθυντή του σχολείου και καθηγητή Φυσικής Αγωγής Γιάννη Ηλία, την Κοινωνιολόγο Κωνσταντίνα Αναγνώστου και τον καθηγητή Πληροφορικής Αντώνη Καλύβα. Μαζί τους εργάστηκαν με αυταπάρνηση και μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και οι εθελοντές-επιχειρηματικοί σύμβουλοι Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Nαυτεμπορική», και Χρήστος Γαλανός, Δρ. Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

epixeirhmatikoileontes5.jpg?mtime=20180901133959#asset:96806

Ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς κ. Γιάννης Ηλίας, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) /Junior Achievement Greece» - που προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία - και έτσι ξεκίνησαν όλα. Το πρόγραμμα καλεί τα παιδιά να σκεφθούν μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα και να την υλοποιήσουν στήνοντας μια μαθητική επιχείρηση στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς.

epixeirhmatikoileontes2.jpg?mtime=20180901133630#asset:96803

Τα παιδιά σκέφθηκαν να αξιοποιήσουν και να αναβαθμίσουν τα προϊόντα που ήδη παράγονταν στο σχολείο, στα εργαστήρια κηπουρικής και χειροτεχνίας, με τρόπο οργανωμένο και με επιχειρηματική δομή. Η ιδέα αυτή αποδείχθηκε εξαιρετική, υλοποιήθηκε υποδειγματικά και ήταν κερδοφόρα. Στην επιτυχία της μαθητικής «επιχείρησης» έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η επιλογή της επωνυμίας και το εξαιρετικό μάρκετινγκ που έκανε η ομάδα. Η επιχείρηση ονομάσθηκε «Επιχειρηματικός Λέων» και το λογότυπο της «Εικονικής Επιχείρησης» βασίσθηκε στο εμβληματικό Λιοντάρι, που χαρακτηρίζει την περιοχή της Χαιρώνειας στην οποία και εδρεύει το σχολείο. Μάλιστα, ο «Επιχειρηματικός Λέων» των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Λειβαδιάς δεν είναι ένας, αλλά… τρεις!

  • Ο «Πράσινος Λέων» διαθέτει προϊόντα που δημιουργούνται στο εργαστήριο της κηπουρικής του σχολείου με αποξηραμένα αρωματικά φυτά για διάφορες χρήσεις (μαγειρική, χαλάρωση, σκόρο).
  • Ο «Χρυσός Λέων» θέτει προς πώληση καλλιτεχνικές δημιουργίες από το εργαστήριο της χειροτεχνίας.
  • Ο «Γαλάζιος Λέων» υλοποιεί τις κοινωνικές δράσεις της Εικονικής Επιχείρησης.

Η μαθητική «εταιρεία» έχει Πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο και τμήματα Παραγωγής, Συσκευασίας και Αποθήκευσης, Δημιουργίας και Διαφήμισης, Δημοσίων Σχέσεων, Πωλήσεων και Οικονομικών, αλλά και ηλεκτρονικό κατάστημα «e-shop»«Μέσω του e-shop, οποιοσδήποτε με ένα κλικ, μπορεί να προμηθευθεί τα προϊόντα που παράγονται στα εργαστήρια του σχολείου, φτιαγμένα με το μεράκι και την αγάπη των μαθητών και με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων» εξηγεί ο κ. Ηλίας. Ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς δηλώνει πολύ υπερήφανος για τους μαθητές και τις μαθήτριές του, που έκαναν εξαιρετική δουλειά παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πολλά επίπεδα, ενώ συγχαίρει το ΣΕΝ και τον διεθνή οργανισμό Junior Achievement που με το εκπαιδευτικό υλικό του καταφέρνει πραγματικά να ενθουσιάσει τα παιδιά.

epixeirhmatikoileontes3.jpg?mtime=20180901133722#asset:96804

«Όσο το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» εξελισσόταν, οι μαθητές οικειοποιούνταν και εμβάθυναν όλο και περισσότερο στους ρόλους τους. Ήταν εμφανής στους περισσότερους η ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας, σεβασμού, προφορικής έκφρασης και λήψης πρωτοβουλιών. Αυτές είναι δεξιότητες που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των μαθητών, που με τη σειρά τους δημιουργούν ακόμη πιο ισχυρά κίνητρα για ενεργή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Αυτή η δυνατότητα να επικοινωνούν, να συναποφασίζουν, να συνεργάζονται και να υλοποιούν μια ιδέα τους, σε συνδυασμό με την προσδοκία για τη συμμετοχή τους στην Εμπορική Έκθεση του προγράμματος στο The Mall Athens, ενθουσίαζε τους μαθητές μας και τους βοήθησε να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν δυσκολίες φαινομενικά απροσπέλαστες», λέει ο κ. Ηλίας και συνεχίζει: «Παρά τις όποιες δυσκολίες, στη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές επιδιώκουν να «υποδύονται» τους ρόλους τους, όλες τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο και όχι μόνο, γεγονός που αποδεικνύει ότι τους βρίσκουν ελκυστικούς και αρέσκονται στη «διευθυντική» θέση και στην ιδιότητα που «φέρει» το κάθε παιδί. Η υλοποίηση του προγράμματος, εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει στους μαθητές, συνδέεται και με συγκεκριμένους στόχους του σχολείου και των μαθητών. Το ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς προσφέρει στους μαθητές του τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά κυρίως πρακτικές δεξιότητες μέσω της εξάσκησης τους στα εργαστήρια που λειτουργούν σε αυτό. Επιπλέον, μέσω των εξατομικευμένων προγραμμάτων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής. Συνεπώς, ο στόχος των παιδιών για τη συγκεκριμένη επιχείρηση εντοπίζεται στη δυνατότητα να αποκτήσουν, μέσα από την ίδρυση και τη λειτουργία της, νέες εμπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες. Ο στόχος συν τοις άλλοις, συνδέεται και με τη διερεύνηση της πιθανότητας η εμπειρία της υλοποίησης του προγράμματος να οδηγήσει σε μια εναλλακτική επαγγελματική λύση, η οποία, μέσω της κοινωνικής οικονομίας, θα συμβάλλει στον βασικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της αυτόνομης διαβίωσής τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους».

epixeirhmatikoileontes4.jpg?mtime=20180901133816#asset:96805

Ο κ. Ηλίας θεωρεί πολύ σπουδαίο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/JA Greece, καθώς προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριες για την αγορά εργασίας.

«Εκτιμούμε ότι η εκπαίδευση και η προετοιμασία των μαθητών προκειμένου να αναλάβουν ως ενήλικες πρωτοβουλίες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μέσω της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, είναι ίσως πλέον η μόνη ρεαλιστική λύση στο ερώτημα «τι κάνω μετά το σχολείο/ τις σπουδές». Εκ παραλλήλου, αποτελεί εκείνη την επιλογή που θα επιτρέψει σε κάθε νέο να ξεδιπλώσει και να αναπτύξει το σύνολο των ικανοτήτων, αλλά και των δυνατοτήτων του. Από την εμπειρία μας, εκτιμούμε ότι στο πεδίο της επιχειρηματικότητας δίνεται αντιστρόφως ανάλογη σημασία και χρόνος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος, σε σχέση με τις δυνατότητες προσωπικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας, που αυτή μπορεί να δημιουργήσει. Εν κατακλείδι, πιστεύουμε πως η ευρύτερη δημοσιότητα του προγράμματος, η παρακίνηση των εκπαιδευτικών, αλλά και η μείωση των απαιτήσεων κατά την υλοποίησή του, θα συνέβαλλαν καθοριστικά στην επέκταση του προγράμματος σε ακόμα περισσότερα σχολεία της επικράτειας». 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr