NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κρυπτονομίσματα: Όλες οι εξελίξεις και η προετοιμασία της αγοράς για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές

Κρυπτονομίσματα: Όλες οι εξελίξεις και η προετοιμασία της αγοράς για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές

Επιστρέφουμε για την έναρξη της νέας σεζόν με το άρθρο του Σεπτεμβρίου. Ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας έντονων πιέσεων αλλά και σημαντικών ειδήσεων.

Η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζει τα ιστορικά χαμηλά για το 2018, κάνοντας μία βουτιά από τα 300 δις δολάρια στις 26/7 στα 187 δις δολάρια στις 12/9.

Οι αντοχές της δοκιμάζονται σε αυτό το όριο, ενώ η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διακύμανση της τιμής του Bitcoin, το οποίο δοκίμασε τα όρια των 6000 δολαρίων τέσσερις φορές την ίδια περίοδο, αλλά μέχρι τώρα δείχνει αντανακλαστικά ανάκαμψης.

Το Bitcoin αποτελεί καταφύγιο για όλους τους μικροεπενδυτές, καθώς το μερίδιο του στην αγορά άγγιξε το 57%. Αυτό οδήγησε τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα σε συμπίεση των τιμών τους.

Δύο αξιοσημείωτα γεγονότα για την διακύμανση της τιμής του BTC αποτέλεσαν στις 22/8 η άνοδος του κατά 300 δολάρια μέσα σε ένα λεπτό, όταν το ανταλλακτήριο BitMEX βγήκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση, και η σταθερότητα της αγοράς την ίδια ημέρα, όταν το SEC απέρριψε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις των BTC ETF.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός είναι η πτώση στις 5/9 του Bitcoin από τα 7382 δολάρια στα 6414 την αμέσως επόμενη ημέρα, χωρίς κάποια μεγάλη αρνητική είδηση, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σημαντική πληροφορία: το πορτοφόλι του Silk Road (του marketplace που είχε χρησιμοποιηθεί για την πώληση παράνομων ειδών στο dark web και του οποίου ο δημιουργός είναι στη φυλακή) επανήλθε online και έγινε μεταφορά 111000 BTC και BCH σε 80 μικρότερα πορτοφόλια.

Αυτά τα γεγονότα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: η αγορά ακόμα χειραγωγείται από συγκεκριμένους παίκτες ενώ η πορεία της δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις ειδήσεις που διαδίδονται.

Ένα επίσης σημαντικό γεγονός είναι ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ή εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά αυτή την περίοδο πριν το 2015, διαθέτουν μεγάλες ποσότητες bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πουλήσουν μαζικά με μεγάλη κερδοφορία, ακόμα και σήμερα, με την αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018 (αλλά σε σύγκριση για παράδειγμα με το Σεπτέμβρη του 2015 έχει ανέβει κατά 4731%).

Όσο δεν εισρέουν μαζικά κεφάλαια και δεν διευρύνεται το κοινό που θέλει να επενδύσει στα ψηφιακά νομίσματα, τόσο οι διακυμάνσεις θα είναι έντονες και η αγορά ευάλωτη στις διαθέσεις των διαφόρων μεγάλων επενδυτών. 

Ας επικεντρωθούμε τώρα στις ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς και στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων που θα έρθουν μέχρι το τέλος του 2018 και κατά τη διάρκεια του 2019.

Στις 30/9, το SEC θα ανακοινώσει την απόφαση του για έγκριση ή αναβολή, μέχρι τις 27/2, για το VanEck / SolidX ETF. Το συγκεκριμένο ETF συγκέντρωνε εξαρχής τις περισσότερες πιθανότητες έγκρισης από τα υπόλοιπα που απορρίφτηκαν ως σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα εγκριθεί. Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο μας, η επιτροπή του SEC αλλάζει μέλη πιο θετικά προς τις ψηφιακές τεχνολογίες και η αντικατάσταση της ολομέλειας της επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα Bakkt που θα τρέξει η Intercontinental Exchange (ICE), διαχειρίστρια 20 χρηματιστηριακών αγορών και θυγατρική του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE). Η Bakkt, μέσω των cloud solutions της Microsoft, θα δώσει άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές και στους μικροεπενδυτές στην αγορά και αποθήκευση κρυπτονομισμάτων. Πέρα από τη Microsoft, συμμετοχή στο project έχει και η Starbucks.

Στα τέλη Αυγούστου, ανώνυμη πηγή από τον NASDAQ έδωσε την πληροφορία στην ICO JOURNAL ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν δικό τους ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, στο δεύτερο τετράμηνο του 2019.  

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, βλέπουμε ότι η αγορά περνάει μία φάση ωρίμανσης και προετοιμασίας για την είσοδο των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να μπουν χωρίς αυστηρούς κανόνες και πλαίσια και με ελεγχόμενες διακυμάνσεις των τιμών.

Ο χρόνος θα δείξει πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή και ίσως το 2019 να είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει η μετάβαση σε μία αγορά με κανόνες και πλαίσια στην οποία θα έχουν θέση μόνο ψηφιακά νομίσματα με πραγματικό υπόβαθρο και τεχνολογία που μπορεί να υιοθετηθεί στην πραγματική οικονομία.

Όπως κάνουμε κάθε φορά, επαναλαμβάνουμε ότι τα άρθρα μας δεν αποτελούν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές και συγγράφονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο κάθε αναγνώστης οφείλει να κάνει την δική του έρευνα και να μην επενδύει χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει.

Δίνουμε ραντεβού για τα τέλη του μήνα όπου θα αναλύσουμε τις νέες εξελίξεις. Καλή σεζόν σε όλους!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr