NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Ειρήνη Καϊμακάμη: Η καθηγήτρια - πρότυπο για μαθητές «επιχειρηματίες»

Ειρήνη Καϊμακάμη: Η καθηγήτρια - πρότυπο για μαθητές «επιχειρηματίες»

Η κ. Ειρήνη Καϊμακάμη είναι εκπαιδευτικός, οικονομολόγος και τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει σε Λύκεια του Κορυδαλλού και της Νέας Ιωνίας

Έχει μεγάλο πάθος για τη δουλειά της και πάντα ανεβάζει τον πήχη για την ίδια και τους μαθητές της. Το ιδανικό πεδίο μέσα στο οποίο μπόρεσε να προσφέρει στα παιδιά μια αξέχαστη εμπειρία και να τα βοηθήσει ουσιαστικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», κατά το οποίο τα παιδιά δημιουργούν αληθινά προϊόντα στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, κάνουν πωλήσεις, συμμετέχουν σε Εμπορικές Εκθέσεις και Διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για βιωματική μάθηση των οικονομικών - κοινωνικών μαθημάτων που διδάσκω, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η βιωματική μάθηση είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική από την κλασική εκμάθηση γνωστικής ύλης και δεξιοτήτων. Από τότε που ανακάλυψα αυτό το πρόγραμμα του (ΣΕΝ)/JA Greece προσπαθώ να το «χρησιμοποιώ» όσο μπορώ περισσότερο, γιατί έχω διαπιστώσει τη βελτίωση και την εξέλιξη που παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που πήραν μέρος σ’ αυτό», τονίζει η κ. Καϊμακάμη και δηλώνει υπερήφανη για όλα τα παιδιά που με την δική της καθοδήγηση και ενθάρρυνση έγιναν «επιχειρηματίες» στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Υλοποιεί το πρόγραμμα εδώ και τέσσερα χρόνια και ετοιμάζεται για να δημιουργήσει τη νέα της μαθητική ομάδα για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

«Αξίζει να αναφερθώ στη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2017, γιατί τα οφέλη για τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος ήταν πολλαπλά, καθώς ευαισθητοποίησε και ενεργοποίησε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την τοπική κοινωνία, γονείς, εθελοντές, εθελόντριες και επιχειρήσεις. Συνεργαστήκαμε  – για πρώτη φορά - με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα με τους εκπαιδευτικούς: Έφη Χρυσού, Γεωργία Μπουλμέτη και Γιώργο Σκαβάρα, σε ένα πρωτοποριακό - καινοτόμο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης ειδικού και γενικού σχολείου. Με άξονα το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ιδρύθηκε και λειτούργησε η μαθητική, κοινωνική, επιχείρηση «3S School Synergy Snacks» που παρήγαγε νοστιμότατες μπάρες δημητριακών. Χαρακτηριστικά του προγράμματος ήταν το «άνοιγμα» του σχολείου στην κοινωνία, η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα καθώς για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές δυνατότητες και δεξιότητες, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και εκπαιδευτικοί με διαφορετικά εκπαιδευτικά αντικείμενα» εξηγεί η δραστήρια καθηγήτρια. Η κ. Καϊμακάμη είναι πολύ αγαπητή στα παιδιά, καθώς με τις γνώσεις, το πάθος αλλά και την μεγάλη της αγκαλιά αφιερώνει πολύ χρόνο και βάζει «ψυχή» για να τα βοηθήσει να γίνουν πιο εργατικά, πιο αισιόδοξα, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουν. Είναι συγκινητικό ότι ποτέ δεν μιλά για τον εαυτό της αλλά για τη δύναμη και τη δουλειά των παιδιών και για αυτό της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.    

Κατά την περασμένη σχολική χρονιά είχε την τύχη να εργαστεί στο 6ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας που διαθέτει έναν εξαιρετικό Διευθυντή, τον κύριο Ηλία Κουρκουλάκο. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατάφεραν κάτι σπάνιο για δημόσιο σχολείο. Δημιούργησαν δύο Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις με την πρώτη να αποτελεί σύμπραξη με σχολείο Ειδικής Αγωγής.

Οι δύο Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις 2018» του 6ου ΓΕ.Λ. Νέας Ιωνίας Special Sticks

Στα πλαίσια του project της Α’ Λυκείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α3 τμήματος του 6ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, πραγματοποίησαν σύμπραξη με δύο διαφορετικές σχολικές μονάδες: το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) Νέας Ιωνίας και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Νέου Ηρακλείου και λειτούργησαν επιχείρηση  με την επωνυμία «Special Sticks», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιώργο Ευγενειάδη. Κάθε μία σχολική μονάδα ανέλαβε να λειτουργήσει συγκεκριμένα τμήματα της επιχείρησης. Το προϊόν ήταν μπαστουνάκια σφολιάτας σε τρεις ενδιαφέρουσες γεύσεις: μια κλασική αρμυρή, μια κλασική γλυκιά και μια γεύση «γκουρμέ» με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο. Η επιλογή των γεύσεων και η ανάπτυξη του προϊόντος πραγματοποιήθηκε μέσα από επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ σε διάφορες σχολικές μονάδες και εργαστήρια ειδικής εκπαίδευσης.

SPECIAL-STICKS.jpg?mtime=20180918113210#asset:98510

Το τμήμα μαγειρικής – αρτοζαχαροπλαστικής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ν. Ηρακλείου ανέλαβε την παραγωγή και συσκευασία  των προϊόντων. To τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας ανέλαβε τον σχεδιασμό της συσκευασίας, όλων των εντύπων, των προσκλήσεων, των αφισών και του περίπτερου της επιχείρησης  για την εμπορική μαθητική έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece, στο The Mall Athens.

Το Α3 τμήμα του 6ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας ανέλαβε να λειτουργήσει τα τμήματα Οικονομικών, Πωλήσεων, Μάρκετινγκ, Μηχανογράφησης, Δημοσιών Σχέσεων, Ανθρωπίνων Πόρων (ΗR) και Έρευνας –Ανάπτυξης (R&D). «Στα παιδιά άρεσε πολύ η σύμπραξη και οι συναντήσεις που είχαν με τις άλλες δύο σχολικές μονάδες. Αυτό που τα δυσκόλεψε ήταν να να είναι συνεπείς - μέσα σε συγκεκριμένα  χρονικά όρια - στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα είχαν αναλάβει. Ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δημιουργήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση, έδωσε στα παιδιά μεγάλη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση», τονίζει η κ. Καϊμακάμη. Τα κέρδη της επιχείρησης θα διατέθηκαν στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νέου Ηρακλείου για την αγορά ειδικού εξοπλισμού του εργαστηρίου μαγειρικής.

Μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Η.R.edu» για τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Στο ίδιο σχολείο, στο 6ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ λυκείου, στο μάθημα επιλογής: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ), δημιούργησαν την επιχείρηση «HR.edu». Το προϊόν – υπηρεσία είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα – application  με υλικό ειδικών επιστημονικών ομάδων κατάλληλο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων. Τα παιδιά κατέληξαν σε αυτή την ιδέα γιατί συνειδητοποίησαν την ανάγκη των νέων να ενημερωθούν για όλα αυτά τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους απασχολούν από ειδικούς επιστημονικούς φορείς και όχι από τυχαίες και ακατάλληλες  ιστοσελίδες. Βασικός στόχος είναι  η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη και υγιή σεξουαλικότητα με σεβασμό, αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια. Απώτερος σκοπός η μείωση των φαινομένων εκμετάλλευσης, υποτίμησης, ταπείνωσης και βίαιων χειρισμών ανήμπορων θυμάτων και γενικότερα η οικοδόμηση υγιών ανθρώπινων σχέσεων.

Η μαθητική επιχειρηματικότητα αποτελεί κλειδί για τη δημιουργία ενεργών πολιτών

«Στο πρόγραμμα «εικονική επιχείρηση» τα παιδιά ενθουσιάζονται με τη διαδικασία της υλοποίησης της ιδέας τους, με το ότι είναι μέλη μιας ομάδας με συγκεκριμένα καθήκοντα και στόχους. Στόχος των παιδιών είναι η απόκτηση γνώσεων  - με βιωματικό τρόπο - για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρηματικών μονάδων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δυο προγραμμάτων του σχολείου έμαθαν για τις λειτουργίες των επιχειρήσεων, τα καθήκοντα και τις εργασίες των διαφόρων τμημάτων, πόσο σημαντικό είναι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να συνεργάζονται όλοι για έναν κοινό και κοινωφελή  σκοπό», λέει η καθηγήτρια, κ. Ειρήνη Καϊμακάμη και τονιζει: «Καλλιεργούν δεξιότητες που αφορούν διαπροσωπικές σχέσεις: το να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, να ακούν με προσοχή, να μπαίνουν στη θέση των άλλων, δεξιότητες που σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard D. Goleman, είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η επιλογή τους να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις τους έφερε σε επαφή με τις θεωρίες και τις δράσεις της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Έμαθαν να αναγνωρίζουν τη σημασία του κοινωνικού κεφαλαίου, κατέχουν την κοινωνική απήχηση μιας τέτοιου είδους επιχείρησης, και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών με οικονομικά βιώσιμο τρόπο».

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος ήταν η συνεργασία των παιδιών με τον εξαιρετικό εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο κ. Nίκο Δασκαλάκη, στέλεχος της εταιρείας MetLife, ο οποίος εκτός από τις εξειδικευμένες γνώσεις και τις εμπειρίες  που προσέφερε στα παιδιά, τα δίδαξε  τη μεγάλη αξία που έχει στις μέρες μας ο εθελοντισμός και η προσφορά και έτσι εκπαιδεύονται με τον καλύτερο τρόπο στις αρετές και τα ιδεώδη του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη. 

Καταλήγοντας, η κ. Καϊμακάμη τονίζει:«Σύμφωνα με τον Έρασμο «Η βασική ελπίδα ενός έθνους στηρίζεται στη σωστή εκπαίδευση της νεολαίας του», γιατί ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά σήμερα διαμορφώνει τους πολίτες του αύριο, γι’  αυτό και είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τόσο για τη  συναισθηματική τους ωριμότητα, όσο και για να εμφυσήσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες μας τις αξίες και τα ιδεώδη της ενεργούς πολιτειότητας, και το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/JA Greece αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr