Καταιγιστικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το 10ετές – 4 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο, πάνω από 51 δισ. οι προσφορές
Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στην πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2026, επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα που επικρατεί για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.
Συγκεκριμένα, για τη νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου του ΟΔΔΗΧ υποβλήθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 51 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,05 δισ. ευρώ προήλθαν από τους αναδόχους. Το Δημόσιο τελικά άντλησε 4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί κατά 12,75 φορές.
Η έντονη ζήτηση επέτρεψε και τη σημαντική συμπίεση του επιτοκίου. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο mid swap +58 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 3,46%, χαμηλότερα από το αρχικό εύρος καθοδήγησης που κινούνταν μεταξύ ms +60 και 65 μ.β. (περίπου 3,48% – 3,53%).
Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε διαμορφωθεί στο 3,35%, γεγονός που περιόρισε τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου (2,8%) στις 55 μονάδες βάσης.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι κοινοί ανάδοχοι (joint lead managers) της έκδοσης ήταν οι BofA Securities, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley.
Η συγκεκριμένη έξοδος στις αγορές συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού trade της JP Morgan, η οποία διατηρούσε long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ισπανικών. Η τράπεζα είχε προβλέψει την επικείμενη έκδοση, εκτιμώντας ότι αυτή θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στους υφιστάμενους τίτλους.
Παρά ταύτα, η JP Morgan συνεχίζει να κατατάσσει τα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές για το έτος, αναμένοντας πιο ελκυστικά σημεία επανεισόδου. Παράλληλα, εκτιμά ότι το spread της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας θα κινηθεί φέτος στις 60–65 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με 50–55 μ.β. για την Ισπανία.
Για το 2026, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές περίπου 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι το 2025 το αντίστοιχο ποσό διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2026 έχουν προγραμματιστεί και πρόωρες αποπληρωμές χρέους ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική έκδοση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με αντίστοιχη έξοδο του EFSF (European Financial Stability Facility) στις αγορές.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άντλησε συνολικά 7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο των χρηματοδοτικών του αναγκών για το έτος. Από το ποσό αυτό, τα 4 δισ. ευρώ προήλθαν από 10ετές ομόλογο με απόδοση 3,125%, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω τριετούς τίτλου με απόδοση 2,375%.
Και οι δύο εκδόσεις σημείωσαν έντονη ζήτηση, με τις συνολικές προσφορές να υπερβαίνουν τα 52 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Σχολιάστε