NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μια διάσταση της corporate ελευθερίας: Το μέλλον

Μια διάσταση της corporate ελευθερίας: Το μέλλον

Ο τίτλος είναι παράφραση μιας από τις επιφυλλίδες του Κωστή Σκαλιόρα. Η εν λόγω επιφυλλίδα δεν είχε θέμα την επιχειρηματικότητα, την οικονομία ή την ανάπτυξη ωστόσο το ζήτημα του μέλλοντος, το πώς μπορεί να το προγραμματίσει μια επιχείρηση, πώς μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες μελλοντικές εκπλήξεις και πώς μπορεί να θωρακιστεί ή και να προετοιμαστεί για ενδεχόμενες (και πολυπόθητες) επιτυχίες προκύπτει.

Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά, ειδικά στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα όπου ο χρόνος είναι μια απόλυτα ρευστή και σχετική έννοια, οι ρυθμοί και οι ταχύτητες ιλιγγιώδεις και οι εξελίξεις σε τεχνολογικό, επιχειρηματικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ραγδαίες. Μπορεί μια επιχείρηση να προβλέψει ή έστω να προγραμματίσει διεξοδικά το μέλλον της; Αν ναι, πώς και με ποια οφέλη; Ποιους τομείς της επιχείρησης μπορεί ή πρέπει να καλύψει μέσω αυτής της διαδικασίας και σε ποιο χρονικό, οικονομικό και διοικητικό εύρος μπορεί να το κάνει;

Η διαδικασία ονομάζεται Business Forecasting και είναι μια εκτίμηση ή πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων στις επιχειρήσεις, όπως οι πωλήσεις, οι δαπάνες και τα κέρδη. Δεδομένων των μεγάλων διακυμάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας και των δραστικών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν αυτές οι διακυμάνσεις στα περιθώρια κέρδους, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι επιχειρηματικές προβλέψεις έχουν αναδειχθεί ως μία από τις σημαντικότερες πτυχές του εταιρικού σχεδιασμού. Η πρόβλεψη έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους επιχειρηματίες που προβλέπουν τις οικονομικές τάσεις και προετοιμάζονται είτε για να επωφεληθούν είτε για να αντιδράσουν.

Ως οικονομική και διοικητική διαδικασία ακολουθεί κανόνες και λαμβάνει υπόψη της το μακροοικονομικό αλλά και μικροοικονομικό περιβάλλον δραστηριότητας της επιχείρησης. Το business forecasting δεν είναι η απλοϊκή προσπάθεια μελέτης και πρόβλεψης του αβέβαιου μέλλοντος χωρίς περαιτέρω ανάλυση αλλά μια ‘’στιβαρή’’ κίνηση προετοιμασίας, επεξεργασίας και κυρίως εφαρμογής των πλάνων, των εναλλακτικών και των διαχειρίσεων κρίσης που θα εμφανιστούν στο επιχειρηματικό και πολύ συχνά ευμετάβλητο περιβάλλον.

Οι απαραίτητες ενέργειες του Business Forecasting συνοψίζονται ως εξής:

  • Ανάπτυξη της βάσης: Το πρώτο βήμα για την πρόβλεψη είναι η ανάπτυξη της βάσης της συστηματικής διερεύνησης της οικονομικής κατάστασης, της θέσης της αγοράς και των προϊόντων. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις των γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας και σηματοδοτούν το κύριο βήμα στη διαδικασία πρόβλεψης.
  • Εκτίμηση μελλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων: Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την εκτίμηση των συνθηκών και της πορείας των μελλοντικών γεγονότων στην αγορά. Με βάση τις πληροφορίες και τα δεδομένα της έρευνας, καθορίζονται οι μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι ποσοτικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική κλίμακα των πράξεων πραγματοποιούνται με βάση δεδομένες παραδοχές.
  • Ρυθμίσεις Προβλέψεων: Οι προβλέψεις συγκρίνονται με τα πραγματικά αποτελέσματα έτσι ώστε να προσδιοριστούν τυχόν αποκλίσεις. Αναγνωρίζονται οι λόγοι για τις παραλλαγές τους, έτσι ώστε να ληφθούν μελλοντικά διορθωτικά μέτρα.
  • Επανεξέταση της διαδικασίας πρόβλεψης. Μόλις εντοπιστούν οι αποκλίσεις στις προβλέψεις και η πραγματική απόδοση, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στη διαδικασία της πρόβλεψης. Η διύλιση της διαδικασίας πρόβλεψης θα βελτιώσει τις μελλοντικές προβλέψεις. 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, κατανοούμε πως το business forecasting είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία - και όχι μόνο - να αναγνωρίσει τις ανάγκες αλλά και τις παγίδες που θα συναντήσει, να διαμορφώσει πλάνα βασισμένα σε δεδομένα και όχι σε διακαείς επιχειρηματικούς πόθους και αποτελεί αρωγός λήψης εμπεριστατωμένων αποφάσεων.

Ωστόσο, παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, κάποιοι θεωρούν το business forecasting ως περιττό, χάσιμο χρόνου, χρημάτων και ενέργειας.

Ο λόγος; Παρά όλες τις προφυλάξεις, ένα στοιχείο σφάλματος είναι απαραίτητο να ερμηνεύεται στις προβλέψεις και δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την εικασία στις προβλέψεις. Θεωρείται επίσης ότι η πρόβλεψη επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από την απαισιόδοξη ή αισιόδοξη στάση του προγνώστη.

Σίγουρα δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη με ακρίβεια αλλά αυτή η απόκλιση δεν μπορεί να υπονομεύσει την αξία της επιχειρηματικής πρόβλεψης. To management κάθε επιχείρησης θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει στατιστικά και οικονομετρικά μοντέλα για να κάνει προβλέψεις και στη συνέχεια να εφαρμόσει συλλογική εμπειρία, δεξιότητες και αντικειμενική κρίση στην αξιολόγηση των προβλέψεων.

Επιπλέον, οι προβλέψεις θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και να αναθεωρούνται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι προβλέψεις και το πλάνο είναι μια ρευστή και συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που ορίζεται σε σχέση με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές συνθήκες που διαμορφώνεται κατά καιρούς.

Και μην ξεχνάμε, έχουμε το αύριο για κάποιο λόγο. Ας το προβλέψουμε και ας προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr