NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρηματικότητα - Ένας μαθησιακός βιωματικός ανήφορος

Επιχειρηματικότητα - Ένας μαθησιακός βιωματικός ανήφορος

​Η επιχειρηματικότητα, ειδικά αν είσαι νέος, είναι μία από τις καλύτερες ανηφορικές διαδρομές που μπορεί να σου δώσει πολλά ακόμα και μέσα από τις αποτυχίες.

Θα σε μάθει να διαβάζεις και να μαθαίνεις γρήγορα, να κατανοείς τους πελάτες και την αγορά γενικότερα, να βλέπεις ευκαιρίες, να σκέφτεσαι στρατηγικά και μακροπρόθεσμα και να οργανώνεις ένας χάος. Αυτή η ελευθερία που προσφέρει το επιχειρείν είναι ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση. Δεν υπάρχουν όρια ούτε ασφάλεια των πλαισίων μίας επιχείρησης. Υπάρχει ελευθερία που συνεπάγεται όμως και χάος που πρέπει να οργανώσεις. Οι απολαβές μπορεί να μην είναι άμεσες, όμως με το πέρασμα του χρόνου θα έρθουν. Μαθήματα που δεν διδάσκονται σε καμία σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και εμπειρίες είναι οι - πέρα από τις υλικές - οι καλύτερες άυλες απολαβές που μπορείς να λάβεις.

Το πρώτο βήμα είναι να θέλεις να εμπλακείς με το ταξίδι της επιχειρηματικότητας. Να ορίσεις τους λόγους που θες να το κάνεις και οι λόγοι να είναι οι σωστοί. Ξέρεις, έχεις ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου, στην ομάδα σου και στους πελάτες σου. Πρέπει να προσφέρεις αξία σε όλα τα μέρη. Δεν αρκεί μόνο ο τίτλος «επιχειρηματίας» να καλύπτει να εγωιστικά σου πάθη και την ανάγκη προβολής. Είσαι «υπηρέτης» του εαυτού σου, της ομάδας σου και των πελατών σου. Και πρέπει να τους σκέφτεσαι. Για αυτό η αυτογνωσία και ο ειλικρινής προσδιορισμός των κινήτρων εμπλοκής με την επιχειρηματικότητα είναι κομβικής σημασίας.

Και καθώς μπαίνεις στο «παιχνίδι» αρχίζεις να προσπαθείς για το καλύτερο. Ορίζεις το προϊόν/ υπηρεσία που θα παρέχεις με βάση τα «θέλω» της αγοράς, επιλέγεις την κατάλληλη ομάδα, κλείνεις συμφωνίες και αναπτύσσεις τον κύκλο σου. Καταρτίζεις ένα business plan και προχωράς σε διάφορες στοχευμένες ενέργειες. Όμως, μέχρι εδώ μας καλύπτει η βιβλιογραφία. Κάποια από αυτά που αναπτύσσεις παράλληλα και πιθανώς δεν αντιλαμβάνεσαι είναι τα παρακάτω:

Ανθεκτικότητα

  • Θα μάθεις να επανέρχεσαι από αποτυχίες και απογοητεύσεις. Με το στόχο και το όραμα στο μυαλό σου και τη βεβαιότητα ότι αυτό που προσφέρεις χρειάζεται, ξυπνάς κάθε πρωί και συνεχίζεις.
  • Θα αναπτύξεις την ελπίδα σου, την αισιοδοξία σου και την πίστη σε αυτό που κάνεις.

Επικοινωνία

  • Θα μάθεις να επικοινωνείς αποτελεσματικά. Στις διάφορες επαγγελματικές συναντήσεις θα κατανοήσεις πρότυπα συμπεριφοράς και πάνω από όλα την ανάγκη για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας win-win σχέσης με μακρόπνοο ορίζοντα.
  • Θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τον πελάτη του και να επικοινωνείς μαζί του, είτε έμμεσα ή άμεσα. Πρέπει να επικοινωνείς ουσιαστικά. Μόνο έτσι θα καταλάβεις τι θέλει και θα είσαι εκεί να τον στηρίξεις.

Στρατηγική & Συστημική Σκέψη

  • Θα μάθεις να σκέφτεσαι πονηρά με την καλή έννοια. Θα προσπαθείς να βλέπεις ευκαιρίες και να έχεις μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.
  • Για την χάραξη στρατηγικής θα χρειαστεί να μπορείς να εντοπίσεις διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μέσω μίας συνολικής θεώρησης του περιβάλλοντος. Θα αναπτύξεις την ικανότητα αντίληψης σχέσεων αιτίου-αιτιατού και φαινομενικά άσχετων γεγονότων που όμως επηρεάζουν την επιχείρηση σου. 

Ομαδικότητα

  • Μόνος σου θα δεις ότι δεν θα καταφέρεις να πας εκεί που θες. Χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι με τη σωστή φιλοσοφία και χαρακτήρα, πέρα από γνώσεις, που θα είναι συνοδοιπόροι σου στο επιχειρηματικό ταξίδι.

Λήψη Αποφάσεων

  • Μέσα από λανθασμένες και επιπόλαιες αποφάσεις, θα αποκτήσεις την εμπειρία για ορθολογικότερη και πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων με λελογισμένο ρίσκο.

Εντιμότητα / Συνέπεια

  • Όσο και να έχουμε ταυτίσει την επιχειρηματικότητα με αρνητικά χαρακτηριστικά, στο τέλος η εντιμότητα και η ειλικρίνεια αυτών που υπόσχεσαι και προσφέρεις θα σε ανταμείψει.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr