NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Πώς να διαβάσετε το λιγότερο 100 βιβλία το χρόνο

Πώς να διαβάσετε το λιγότερο 100 βιβλία το χρόνο

Τα βιβλία, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, για μένα είναι ιερά. Αποτελούν τον καμβά έκφρασης του ανθρώπου που αφιέρωσε κομμάτια της ζωής του για να γραφούν.

Έναν καμβά παράθεσης βιωμάτων, ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας. Έναν καμβά που μας δίδεται έτοιμος, χωρίς να καταβάλουμε εμείς καμία προσπάθεια, και που μας βοηθάει να βρούμε νέα dots, νέους τρόπους να συνδέσουμε τα δικά μας dots, να διευρυνθούμε και μέσα από τη δύναμη της ενοποίησης να εξελιχθούμε.

Το μόνο που μας ζητούν τα βιβλία είναι να τους αφιερώσουμε λίγο χρόνο από τη ζωή μας για να τα διαβάσουμε.

Όταν προσπαθώ να παρακινήσω τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη μετριότητα και να προχωρήσουν σε ένα μονοπάτι overachievement, ένα από αυτά που τους προτείνω να κάνουν είναι να διαβάσουν βιβλία. Η συνηθέστερη απάντηση που παίρνω είναι: «Θα το ήθελα πολύ αλλά πού να βρεθεί ο χρόνος;»

Φυσικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μου απαντούν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν χρόνο για να δουν ποδόσφαιρο, να βγάλουν selfies και να τις ανεβάσουν στο Instagram, να κουτσομπολέψουν στο Facebook, να κάτσουν μπροστά από μία τηλεόραση και να «χαθούν» στο «τίποτα», αλλά δεν έχουν χρόνο να τιμήσουν την ύπαρξή τους διαβάζοντας ένα βιβλίο που θα τους ανοίξει το μυαλό και την ψυχή τους.

Όταν δε με ρωτούν πόσα βιβλία διαβάζω το χρόνο, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν μία απάντηση που θα τους δικαιώσει και τους απαντώ «300 με 400» (ανάλογα με τη χρονιά, το είδος των βιβλίων και τη διαθεσιμότητα βιβλίων που μ’ ενδιαφέρουν... κάποιες χρονιές έφτασα και τα 500), η αντίδρασή τους δείχνει ότι ή δεν με πιστεύουν ή ότι οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό γιατί είναι πολυάσχολοι (θαρρείς κι εγώ κάθομαι όλη μέρα και το χρήμα ρέει).

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, που λένε ότι δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν, έχω να τους πω ότι μπορούν να διαβάσουν το λιγότερο 100 βιβλία το χρόνο, μη σας πω και 200 (αφού μπορώ να διαβάσω τόσα βιβλία τότε κι εκείνοι μπορούν!) και το αποδεικνύω βάσει μιας μικρής ανάλυσης που παραθέτω στη συνέχεια και την οποία εμπνεύστηκα από ένα άρθρο του Charles Chu που διάβασα στο Medium, που πραγματευόταν ανάλογο θέμα.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΟΥ

Ο μέσος αναγνώστης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει και τις οποίες παρακολουθώ συνεχώς λόγω του ότι εκπαιδεύω ανθρώπους στο πώς να διαβάζουν και να μαθαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, διαβάζει κατά μέσο όρο 200 λέξεις το λεπτό, ενώ ένας άνθρωπος με σπουδές, μπορεί να διαβάζει μέχρι και 350 λέξεις ανά λεπτό (ο τέλειος αναγνώστης διαβάζει περισσότερες από 500 λέξεις το λεπτό. κι αυτό ισχύει, πιστέψτε με!).

Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος διαβάζει 300 λέξεις το λεπτό. Ένα βιβλίο μη λογοτεχνικό που αναφέρεται στην επιχειρηματικότητα ή στην προσωπική ανάπτυξη, κατά μέσο όρο περιέχει 50.000 λέξεις.

Δηλαδή:

Για να διαβάσει ένας μέσος αναγνώστης ένα τέτοιο βιβλίο χρειάζεται:

  • 50.000 λέξεις / 300 λέξεις ανά λεπτό = 166,666 λεπτά ή 2,7 ώρες. Ας το στρογγυλέψουμε, 3 ώρες.
  • Για 100 βιβλία απαιτείται να αφιερώσει 300 ώρες το χρόνο.
  • Για 200 βιβλία απαιτείται να αφιερώσει 600 ώρες το χρόνο.

Ένας χρόνος έχει 8.760 ώρες. Απ’ αυτές (με χοντροκομμένους υπολογισμούς):

  • Δουλεύουμε: 2.920 ώρες (8 ώρες x 365 μέρες, δεν βάζω τις άδειες!)
  • Κοιμόμαστε: 2.920 ώρες (8 ώρες x 365 μέρες, όχι όλοι, κάποιοι κοιμούνται πολύ λιγότερο!)

Μας μένουν άλλες 2.920 ώρες. Απ’ αυτές τις ώρες, έρευνες αποδεικνύουν, ότι ξοδεύουμε συνολικά 2.578 ώρες στα κοινωνικά δίκτυα και μπροστά στην τηλεόραση:

  • 730 ώρες στα κοινωνικά δίκτυα
  • 848 ώρες βλέποντας τηλεόραση

Δηλαδή, 2.578 ώρες το χρόνο καταναλώνονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό με τρόπο μη αποτελεσματικό (σκεφτείτε πόσες από τις ώρες που είστε στα κοινωνικά δίκτυα ή βλέπετε τηλεόραση «κερδίζετε» κάτι πραγματικά).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Άρα λοιπόν, δεν είναι και τόσο δύσκολο να διαβάσουμε 100 ή ακόμα και 200 βιβλία το χρόνο, αφιερώνοντας τους 300 ή και 600 ώρες από τη ζωή μας, ακόμα κι αν δουλεύουμε όλες τις μέρες του χρόνου και αν κοιμόμαστε 8 ώρες το 24ώρο. Φτάνει μόνο να κόψουμε λίγες ώρες από το αποβλάκωμα μπροστά στην τηλεόραση και να ξεχάσουμε για λίγες ώρες την ημέρα, το «τρίτο χέρι» όπως το αποκαλώ, το κινητό μας, που μας δίνει άμεση πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Το δύσκολο είναι να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του busily bored και την παγίδα της μετριότητας.

Και φυσικά, αν κάνουμε την αρχή και αφιερώσουμε χρόνο να διαβάσουμε έστω και 100 βιβλία το χρόνο, τότε θα αυξήσουμε και την ταχύτητα διαβάσματος μας και θα μπορούμε στον ίδιο χρόνο να διαβάσουμε ακόμη περισσότερα!

Χρόνος υπάρχει! Αρκεί να τον χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά και να μην τον σπαταλάμε απερίσκεπτα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr