NEWSFLASH...
Οικονομική κρίση
ανάγνωση

Οι εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα «θύματα» της κρίσης

Οι εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα «θύματα» της κρίσης
24_06_2014 | 10:10 15_11_2016 | 11:07

Οι εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση εργασίας συγκριτικά με κάποια επαγγέλματα που απαιτούν υψηλά προσόντα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (23 Ιουνίου).

Η έκθεση «European Vacancy and Recruitment 2014» κάνει λόγο για σημαντική αύξηση των συμβολαίων προσωρινής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάνει έκκληση για καλύτερη στήριξη της μετάβασης από το σχολείο στην αγορά εργασίας.

"Ο επίμονος κατακερματισμός της αγοράς εργασίας και η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι αποκλείονται από ευκαιρίες απασχόλησης και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Οι προοπτικές απασχόλησης για τα άτομα με χαμηλή εκπαίδευση είναι δύσκολη, εκτός αν αποκτήσουν το σωστό σύνολο των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που ζητούνται από τους εργοδότες. Πρέπει να ενισχύσουμε επειγόντως την στήριξη των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ιδίως με την Εγγύηση για τη Νεολαία. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης των ατόμων με χαμηλή ειδίκευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη για όλα αυτά", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, László Andor.

Σημειώνεται ότι με την Εγγύηση για τη Νεολαία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα κράτη μέλη της να- εισάγουν ένα σύστημα απασχόλησης για τους νέους, που χάνουν την δουλειά τους, είτε μένουν άνεργοι μετά το πέρας των σπουδών τους, το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θεωρητικά το πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην άμεση εφαρμογή του ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθυστέρησαν την υποβολή του εθνικού σχεδίου δράσης.

Τρεις ομάδες κρατών

Η έκθεση ξεχωρίζει τρεις κατηγορίες κρατών βάσει των συνθηκών της αγοράς εργασίας.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα κράτη που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία), όπου οι νέοι εργαζόμενοι βασίστηκαν σε στοιχειώδεις θέσεις εργασίας με πενιχρές προοπτικές.

Στη δεύτερη ομάδα είναι τα κράτη που είχαν υψηλές επιδόσεις κατά την κρίση (Αυστρία, Σουηδία, Γερμανία), όπου οι προσλήψεις μειώθηκαν οριακά ενώ υπήρξε αντιστοίχηση των αναγκών της αγοράς εργασίας με τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Στην τρίτη κατηγορία είναι οι χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, όπου χαρακτηρίστηκαν από ελλείψεις της αγοράς εργασίας σε ορισμένους τομείς υψηλής ειδίκευσης.

Σοβαρό πλήγμα στα άτομα χαμηλής εκπαίδευσης

Τα ευρήματα της έκθεσης μεταξύ άλλων, διαπιστώνουν ότι τα άτομα με χαμηλά προσόντα και δεξιότητες υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην αγορά εργασίας.

Σημαντική μείωση στην απασχόληση στην Ελλάδα σημειώθηκε επίσης στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και στην μεταποιητική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα:

Απασχόληση: Ο μέσος όρος απασχόλησης στην ΕΕ το 2012 ήταν 2,6% λιγότερος από ό, τι το 2008, ενώ μόνο πέντε χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, η Μάλτα και η Σουηδία) ανέκτησαν τα επίπεδα του ΑΕΠ και απασχόλησης που ίσχυαν πριν την κρίση.

Θέσεις Εργασίας και πρόσληψη: ο αριθμός των κενών θέσεων μειώθηκε κατά 19% και οι προσλήψεις κατά 14% μεταξύ 2008 και 2012, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, υπήρξε μια απότομη μείωση των ατόμων που προσελήφθησαν στα ανατολικά και νότια κράτη μέλη, με μειώσεις κατά 25% ή και περισσότερο κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Οι νέοι που αναζητούν εργασία: Οι νέοι με χαμηλά προσόντα επλήγησαν περισσότερο από την κρίση – οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο (-31%), συγκρίνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 με το 2008. Οι νέοι γενικά απολαμβάνουν ένα υψηλό ποσοστό προσλήψεων, αλλά αυτό δεν αντανακλάται από τη σημαντική μείωση της ανεργίας των νέων, λόγω του υψηλού κύκλου εργασιών.

Είδη συμβάσεων: Οι προσωρινές συμβάσεις αυξήθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2012. Στα «στοιχειώδη επαγγέλματα», πάνω από το 70% των ατόμων που προσελήφθησαν ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η έκθεση προειδοποιεί για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της προσωρινής απασχόλησης για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

Επαγγελματική ζήτηση: Τα επαγγέλματα με δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στα ταχύτερα αυξανόμενα επαγγέλματα. Οι ειδικευόμενοι σε λογισμικό και πωλήσεις, καθώς και νοσηλευτές στις υπηρεσίες υγείας παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση στην απασχόληση. Εργασίες που απαιτούν χαμηλές έως μέτριες δεξιότητες, ιδίως εκείνες που απαιτούν χειρωνακτικές δεξιότητες, ήταν μεταξύ εκείνων με την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 2011 και 2012. Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των κατασκευών (-17% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά -50% στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και Ισπανία) και στη μεταποιητική βιομηχανία (-10% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αλλά -20% ή περισσότερο στις ίδιες χώρες).

Με πληροφορίες από EurActiv.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr