NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Ν. Καβαθούλη: «Η Mercedes-Benz Ελλάς φύτεψε τον σπόρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης» [Συνέντευξη]

Ν. Καβαθούλη: «Η Mercedes-Benz Ελλάς φύτεψε τον σπόρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης» [Συνέντευξη]

Η Νικολέττα Καβαθούλη, HR Director της Mercedes-Benz Ελλάς, μας μιλάει για το ανθρώπινο δυναμικό, τη στρατηγική της εταιρείας γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και για τον εθελοντισμό, με αφορμή τη συμμετοχή της στα φετινά ethelon Days.

Μιλήστε μας για τη στρατηγική της εταιρείας σας, όσον αφορά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Mercedes Benz Ελλάς είναι μια εταιρεία με ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί στρατηγικό της πυλώνα. Η εκπαίδευση του, η σωστή εσωτερική επικοινωνία και συνεργασία, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η ενίσχυση της διαφορετικότητας και η δικαιοσύνη είναι οι βασικοί μας στόχοι. Παράλληλα, η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελεί σημαντικό στόχο, τόσο στη στρατηγική της εταιρείας όσο και στη δημιουργία κουλτούρας σε αυτή.   

Πως εξελίχθηκε το στρατηγικό σας πλάνο για το HR το 2018 και ποιος ο σχεδιασμός που υπάρχει για τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Ακολουθήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που είχαμε καταρτίσει και δεν χρειάστηκε να παρεκκλίνουμε του πλάνου μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία μας έχει όραμα για το που θέλει να πάει και έχει μελετήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να το επιτύχει. 

Για τα επόμενα χρόνια, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας, ακολουθώντας τη στρατηγική της μητρικής μας εταιρείας, Daimler AG και την πρωτοβουλία «Leadership 2020». Θέτουμε λοιπόν ως προτεραιότητα και κύριο στόχο να αναπτύξουμε ένα νέο τρόπο διοίκησης μέσα από οκτώ νέες αρχές ηγεσίας. Μέσα από ένα καθορισμένο πλάνο δράσεων (ενημερωτικές καμπάνιες, αλλαγές σε πολιτικές και διαδικασίες) αλλά και επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων, στόχος της εταιρείας μας είναι να αφομοιώσει τις νέες δομές, να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις στην αλλαγή και τελικά να ενσωματωθεί στη νέα εποχή του ομίλου.

Ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού;

Όπως όλοι παρατηρούμε, ο κόσμος μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η ψηφιακή επανάσταση είναι πλέον πραγματικότητα και οι νέες γενιές έχουν πολύ μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία. Εμείς λοιπόν. ως HR. αφουγκραζόμαστε την ανάγκη για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και αποφασίζουμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις δυνατότητες της εποχής, εισάγοντας νέα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην καθημερινή εργασία μας, αυτοματοποιώντας διαδικασίες, αλλά και εισάγοντας νέους digital τρόπους επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ μας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προσελκύουμε πιο εύκολα τη νέα γενιά, επικοινωνούμε πιο άμεσα με συναδέλφους σε όλο τον κόσμο, αποκτούμε μεγαλύτερη διαφάνεια, εξοικονομούμε χρόνο και χρήμα. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Η Mercedes-Benz Ελλάς φύτεψε το σπόρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και άρχισε να καλλιεργεί την κουλτούρα της προσφοράς

Γενικότερα, ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας, όσον αφορά στο recruitment και στην προσέλκυση στελεχών με την απαιτούμενη κατάρτιση;

Φιλοσοφία της εταιρείας μας δεν είναι μόνο η προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής κατάρτισης αλλά και η διατήρησή του. Πως το επιτυγχάνουμε αυτό; Ενισχύουμε την εικόνα του «εργοδότη πρώτης επιλογής», όχι μόνο εκτός εταιρείας, αλλά και εντός. Προσπαθούμε συνεχώς να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης, μέσα από ένα ευνοϊκό, ασφαλές και σταθερό εργασιακό περιβάλλον.

Η τοποθέτηση του «κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση» βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Ανακοινώνουμε τα νέα ανοίγματα θέσεων πρώτα εσωτερικά, με global job postings, και μετέπειτα εξωτερικά. Ακολουθούν συνεντεύξεις που οργανώνονται με τη μορφή πάνελ, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, η πολυφωνία και η δικαιοσύνη. 

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στα φετινά ethelon Days, τη σημασία του εθελοντισμού και τη σχέση του με μια εταιρεία όπως η Mercedes-Benz.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω στα φετινά ethelon Days. Η συνεργασία μας με την Ethelon μετρά ήδη έναν χρόνο και μπορώ να τη χαρακτηρίσω εξαιρετική! Οι συνεργάτες μας βοήθησαν να οργανώσουμε καλύτερα τις μεμονωμένες εθελοντικές δράσεις που είχαμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και να δημιουργήσουμε ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα εθελοντισμού. 

Οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς. Έχουμε κάνει αρκετά για τους ανθρώπους γύρω μας και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Με το πρόγραμμα #love2give θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, συντονισμένα και στοχευμένα, σε ακόμη περισσότερους φορείς και κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη, οργανώνοντας δράσεις και συμμετέχοντας σε ενέργειες με σκοπό να χαρίσουμε περισσότερα χαμόγελα.

Η Mercedes-Benz Ελλάς φύτεψε το σπόρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και άρχισε να καλλιεργεί την κουλτούρα της προσφοράς, κάνοντας τον εθελοντισμό και την αξία της ανιδιοτέλειας κομμάτι της καθημερινότητας όλων των εργαζομένων της. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι αγκαλιάζουν τις εθελοντικές δράσεις που διενεργούνται σε τακτική βάση και αυτό που εισπράττουμε μέσα από το feedback που λαμβάνουμε είναι τουλάχιστον συγκινητικό. Μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος τις ενέργειες που κάνουμε! 

Ποιο θα είναι, κατά τη γνώμη, σας, το μέλλον του HR και ποιοι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί;

Είναι γεγονός πως οι παραδοσιακές δομές απασχόλησης και οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν. Το νέο περιβάλλον απαιτεί αφ’ ενός να εξασφαλίζουμε στους ανθρώπους μας όλα εκείνα τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν «συνδεδεμένοι» με την εταιρεία, αφ’ ετέρου να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, παρέχοντάς τους την απαιτούμενη ευελιξία που θα τους επιτρέπει να δρουν αυτόνομα. 

Η νέα γενιά έχει αποδείξει πως επιθυμεί ν’ αποφασίζει για την προσωπική της ανάπτυξη και να οδηγεί τις εξελίξεις της ίδιας της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν να «μοιράσουν» τη γνώση τους μεταξύ τμημάτων, συμμετέχοντας σε διατμηματικές ομάδες εργασίας, δομές που κατά τη γνώμη μου θα αποτελέσουν τις νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr