NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

5 τρόποι για μια ενεργή και ενθουσιώδη επιχειρηματική πορεία

5 τρόποι για μια ενεργή και ενθουσιώδη επιχειρηματική πορεία

​Η κινητήριος δύναμη κάθε επιχειρηματία είναι η πεποίθηση και ο ενθουσιασμός ότι το εγχείρημα του θα χαράξει μια επιτυχημένη πορεία. Μόνο που υπάρχουν και εκείνες οι μέρες που χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια για να ανακαλέσει τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και να ανατροφοδοτήσει την αυτοπεποίθηση του.

Είναι υπέροχο να έχετε μακροπρόθεσμους και μεγάλους στόχους, αλλά η δύναμη των μικρών καθημερινών δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς η επίτευξη τους μπορεί να σας δώσει την ενίσχυση που χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή.

Όταν ξεκινήσατε την επιχείρηση σας πολύ πιθανό να μην υπήρχαν αμφιβολίες για τα κίνητρα που σας ώθησαν. Το όνειρο να εργάζεστε για τον εαυτό σας, να έχετε ένα πολύ καλό εισόδημα, καθώς και το να φτιάχνετε το δικό σας πρόγραμμα ήταν αρκετά για να σας κρατήσουν ενεργούς και ενθουσιώδεις.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Δυστυχώς, μερικές φορές, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι εξίσου απαιτητική, απογοητευτική και χρονικά ασύμφορη, όπως και η εργασία σε ένα εταιρικό περιβάλλον. 

Πως μπορείτε όμως να παραμείνετε το ίδιο ενεργοί και ενθουσιώδεις;

Θυμηθείτε το όραμα

Ένας επιχειρηματίας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τι τον έκανε να θέλει να είναι επιχειρηματίας. Εκτός από την απόλαυση της ελευθερίας στο να κάνετε τα πράγματα με τον δικό σας τρόπο, είναι και αυτή η τεράστια αίσθηση της εκπλήρωσης όταν βλέπετε μια επιχειρηματική ιδέα να καρποφορεί.

Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και απογοητεύσεις, είναι εύκολο να χάσετε το κίνητρο σας. Αντ’ αυτού, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στα επιτεύγματα και σε αυτά που έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Αν υπάρχει ένα κοινό πράγμα που λένε όλοι οι επιχειρηματίες, είναι ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με δυσκολίες.

Γιορτάστε κάθε στόχο που επιτεύχθηκε

Για να διατηρήσετε το πάθος και τα κίνητρα σας ενεργά, είναι σημαντικό να βλέπετε την πρόοδο. Έτσι λοιπόν, είναι καλό να θέτετε μικρούς στόχους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση και να νιώθετε περήφανοι για κάθε επιδιωκόμενο στόχο. Ενώ μπορεί να μοιάζουν με νηπιακά βήματα, ο σκοπός είναι να ανακτηθεί η αυτοπεποίθηση και συνεπώς να κάνετε ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό σας στόχο.

Με το πέρασμα του χρόνου και θέτοντας γερά θεμέλια προς την επιτυχία, θα αυξηθεί και η ικανότητα σας στο να θέτετε και να διαχειρίζεστε πιο μακροπρόθεσμους στόχους.

Αποδεχτείτε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση

Ένας από τους συνηθέστερους λόγους για την απώλεια των κινήτρων είναι να αισθάνεστε απογοητευμένοι όταν ένα αναπάντεχο εμπόδιο αλλάζει την τροπή των σχεδίων σας. Η αποθάρρυνση από μια τυχόν αποτυχία δεν είναι επιλογή. Αντίθετα, θα πρέπει να την λάβετε ως ευκαιρία στο να μάθετε και να τελειοποιήσετε την επιχειρηματική σας στρατηγική, κάτι που θα σας αποτρέψει από μια τυχόν μεγαλύτερη αποτυχία στο μέλλον.

Η άρνηση να αφήσετε κάποιο εμπόδιο να σας κρατήσει πίσω είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ακόμα κι αν ένα πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο, σπάζοντας το σε μικρότερα κομμάτια, καταγράφοντας πιθανές λύσεις και ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε φάση, είναι αυτό που θα οδηγήσει την επιχείρηση σας στον επιθυμητό στόχο. 

Εμπνευστείτε από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις

Έχοντας ένα δίκτυο επιχειρηματιών να συναναστραφείτε και να ανταλλάξετε απόψεις, είναι από μόνο του ένα ανεκτίμητο μέσο στήριξης. Όχι μόνο για να μοιραστείτε επιχειρηματικές συμβουλές, αλλά περισσότερο για να διαπιστώσετε πως όλοι αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις και δεν είστε οι μόνοι που έρχεστε αντιμέτωποι με τυχόν δυσκολίες.

Επίσης, είναι ενθαρρυντικό να ενημερωθείτε για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και ποιες προκλήσεις αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια της πορείας τους. Άλλωστε, είναι γνωστό πως μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχημένες ιστορίες ξεκίνησαν βρίσκοντας μπροστά τους τεράστια εμπόδια.

Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε

Ο υπέρμετρος επιχειρηματικός ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη πολλών καθηκόντων, αφήνοντας μια αίσθηση υπερκόπωσης και ταλαιπωρίας. Η αλήθεια είναι πως ο σημερινός επιχειρηματίας βομβαρδίζεται και ασχολείται με πληθώρα πραγμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία συγκέντρωσης στον τελικό στόχο.

Σε εποχές όπως αυτή που ζούμε χρειάζεται να πάρετε μια αναπνοή και να επαναφορτίσετε. Προσπαθήστε να εντάξετε κάποιες στιγμές που θα σας χαλαρώσουν και θα πάρουν το μυαλό σας μακριά από τα εργασιακά καθήκοντα, ακόμα και για κάποια λεπτά. Η επαναφόρτιση και η καλή σωματική και ψυχική σας κατάσταση βοηθάει να σκέφτεστε καλύτερα και να είστε πιο παραγωγικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ως επιχειρηματίες, είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε ζωντανά τα κίνητρα και την προσήλωση στο όραμα σας. Ακόμα κι αν θα υπάρξουν μέρες που θα προβληματιστείτε και θα αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε τα κίνητρα σας και να θυμηθείτε τους λόγους που σας οδήγησαν μέχρι εδώ. Επειδή αν εσείς οι ίδιοι δεν είστε πεπεισμένοι για την ιδέα σας, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί κάποιος άλλος να πιστέψει και πόσο μάλλον να πληρώσει γι’ αυτήν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr