NEWSFLASH...
Ενέργεια & Περιβάλλον
ανάγνωση

Σύσκεψη για θέματα του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ

Σύσκεψη για θέματα του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ
15_07_2014 | 16:06 15_11_2016 | 11:08

Το έργο και οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) αναδείχθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου, της Προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθρώκων, Σοφίας Σταματάκη, της διοίκησης του φορέα και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Κατά τη σύσκεψη, ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα ερευνητικά και άλλα έργα που έχουν αναλάβει οι ερευνητικοί φορείς του ΥΠΕΚΑ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας. Όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη, η Ελληνική Πολιτεία και η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένες στην προστασία και αξιοποίηση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας, για τις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα δήλωσε: «Η χώρα έχει αποφασίσει ότι στρατηγική της επιλογή είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να αυξάνει η διανεμόμενη πίτα του ΑΕΠ και εν συνεχεία να διανέμεται με όρους σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Οι ορυκτοί πόροι και η αξιοποίησή τους είναι ενταγμένα σε αυτή την στρατηγική ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ως κοινωνικό αγαθό. Ήδη, έχουμε επιταχύνει το βηματισμό μας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαίνοντα ρόλο παίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών, ο επιστημονικός φορέας και θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για τα ζητήματα ορυκτού πλούτου. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που δεν έχει αξιοποιηθεί σήμερα το Ινστιτούτο, ούτε ο μεγάλος επιστημονικός και αρχειακός πλούτος της χώρας μας. Γι αυτό θέλουμε να δούμε την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Ινστιτούτου, για την καλύτερη αξιοποίηση και ενεργοποίηση των στελεχών του.

Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε όσα πρέπει και να κάνουμε πράξη τη σύνδεση όλων των δυνάμεων που μπορούν να συναποτελέσουν την κρίσιμη μάζα συνολικής και γρήγορης αναμόρφωσης στα ζητήματα ορυκτού πλούτου, δηλαδή το επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου, τα Ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια της χώρας, όλες οι Σχολές μεταλλειολόγων, γεωλόγων, μηχανικών ορυκτού πλούτου κλπ.. Η Ελλάδα έχει σημαντικούς ορυκτούς πόρους τους οποίους μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει, για να μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον αισιόδοξα και να ξεπεράσει οριστικά την κρίση. Γι αυτό επιδιώκουμε την αναβάθμιση της επιστημονικής δουλειάς που γίνεται στο ΙΓΜΕΜ, στο σημερινό ΕΚΒΑΑ, γι αυτό βρεθήκαμε σήμερα εδώ».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος εποπτεύει τον οργανισμό,ανέδειξε τη χρησιμότητα του έργου του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ για τη χώρα και την ανάγκη επιστημονικής και ερευνητικής ενδυνάμωσής του τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία στον τομέα της έρευνας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, όχι μόνο στο Περιβάλλον αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Το ΕΚΒΑΑ και το ΙΓΜΕΜ, με βασικό «όπλο» τα ερευνητικά εργαστήρια και το επιστημονικό τους δυναμικό, μπορούν να προάγουν τη διεπιστημονική αυτή προσέγγιση του ερευνητικού έργου, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε επίσηςτην ανάγκη της μετεξέλιξης του φορέα σε ένα σύγχρονο ερευνητικό οργανισμό που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με το βλέμμα στις ανάγκες των επόμενων γενεών. Επιπλέον, ο Νίκος Ταγαράς σημείωσε ότι τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα θα ξεπεραστούν με κοινές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων με στόχο ένα σύγχρονο, βιώσιμο και αναπτυξιακό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ άκουσε όλους τους συμμετέχοντες και δεσμεύθηκε για συνεχή διάλογο αλλά και συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες θα προκύψουν με διαφάνεια και ορθή επιστημονική ανάλυση των αναγκών της χώρας και του περιβάλλοντος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr