NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι 20 πιο δυνατές στιγμές για τις γυναίκες το 2018

Οι 20 πιο δυνατές στιγμές για τις γυναίκες το 2018

Συνήθως οι ανασκοπήσεις για μια χρονιά που φεύγει εστιάζουν στα αρνητικά γεγονότα. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση κάνει ακριβώς το αντίθετο, παρουσιάζοντας τις 20 πιο δυνατές στιγμές των γυναικών στο 2018. Στιγμές που σηματοδότησαν αλλαγές και ιστορικές ανατροπές.

  1. Ιανουάριος, 1. Περισσότερες από 300 γυναίκες στο Χόλιγουντ δημοσιεύουν επιστολή που αναγγέλλει την ίδρυση ταμείου 13 εκατομμυρίων δολαρίων με την ονομασία Time-Up για την υποστήριξη γυναικών που αναζητούν δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.
  2. Ιανουάριος, 19. Ξεκινά η δίκη του Larry Nassar, πρώην γιατρού της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στην ενόργανη γυμναστική, που κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 265 αθλήτριες. Σε έναν πύρινο λόγο εντός του δικαστηρίου, η ολυμπιονίκης Aly Raisman του απευθύνει: «οι γυναίκες που κακοποίησες τόσο άκαρδα... είναι τώρα μια δύναμη και εσύ είσαι ένα τίποτα».
  3. Ιανουάριος, 25. Ο κολοσσός Pizza Express αναφέρει ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια μετά την επιστολή μιας πεντάχρονης που το ζήτησε από την εταιρεία επειδή τα καλαμάκια είναι «πολύ κακά για τα ζώα.
  4. Μάρτιος, 10. Το Στρατιωτικό Κολέγιο της Νότιας Καρολίνας, Citadel, ανακοινώνει τη Sarah Zorn ως την πρώτη γυναίκα στην ιστορία του που θα υπηρετήσει ως συνταγματάρχης διοικητής, ο ανώτατος αξιωματικός δόκιμων, που ηγείται το σώμα 2.350 φοιτητών.
  5. Απρίλιος, 16. Οι δημοσιογράφοι των New York Times, Jodi Kantor και Megan Twohey, κερδίζουν το βραβείο Pulitzer αναφορικά με το σκάνδαλο Harvey Weinstein. Τα βραβεία απονέμονται από την Dana Canedy, την πρώτη γυναίκα που διαχειρίζεται τα βραβεία.
  6. Απρίλιος, 17. Η πιλότος της Southwest Airlines, Tammie Jo Shults, ολοκληρώνει μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης αφού ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου εκρήγνυται. Η Shults σώζει 148 ζωές.
  7. Απρίλιος, 19. Η Γερουσιαστής Tammy Duckworth πραγματοποιεί μια ιστορική ψηφοφορία με την νεογέννητη κόρη της, Maile, στο πλευρό της. Η Γερουσία έπρεπε πρώτα να αλλάξει τους ξεπερασμένους κανόνες που απαγορεύουν στα μέλη της να φέρνουν φιλοξενούμενους (συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων) στο χώρο της Γερουσίας.
  8. Μάιος, 9. Το Associated Press αναφέρει ότι οι γυναίκες συνθέτουν το 60% των πρωτοετών στα ανώτατα κολέγια των Η.Π.Α. για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.
  9. Μάιος, 25. Η Stacey Cunningham κάνει την πρώτη «ρωγμή» στην «γυάλινη οροφή» (glass ceiling effect), όταν γίνεται πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, της Wall Street. Με την προαγωγή της Cunningham και της Adena Friedman ως επικεφαλής του Nasdaq, δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως διοικούνται για πρώτη φορά από γυναίκες.
  10. Ιούνιος, 16. Η Jennifer Lee, η διάσημη σεναριογράφος και σκηνοθέτης της επιτυχίας Frozen, ονομάζεται επικεφαλής δημιουργικού του Walt Disney Animation Studios.
  11. Ιούνιος, 26. Σε μια μεγάλη ανατροπή, η Alexandra Ocasio-Cortez, μια 28χρονη στην πρώτη της εκστρατεία, καταφέρνει να «αποκαθηλώσει» τον αντιπρόσωπο για 10 θητείες, Joe Crowley, στην δημοκρατική παράταξη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
  12. Ιούλιος, 23. Η  Έλιν Έρσον, Σουηδή φοιτήτρια, αποτρέπει την απέλαση ενός Αφγανού αιτούντος ασύλου αρνούμενη να καθίσει μέχρι να απομακρυνθεί ο άνδρας από το αεροπλάνο. «Κάνω ό,τι μπορώ για να σώσω τη ζωή ενός ατόμου» θα δηλώσει αργότερα.
  13. Αύγουστος, 3. Τέσσερις γυναίκες κερδίζουν το hackthon Hajj της Σαουδικής Αραβίας, δημιουργώντας ένα app για λιγότερο επικίνδυνο προσκύνημα στη Μέκκα. Το app των γυναικών μεταφράζει τις πινακίδες γύρω από τη Μέκκα για μη αραβόφωνους χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  14. Αύγουστος, 9. Οι New York Times αναφέρουν ότι η υπολοχαγός Marina Hierl γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που διοικεί μια διμοιρία Πεζοναυτών.
  15. Σεπτέμβριος, 13. Οι Mid-term εκλογές των Η.Π.Α. λήγουν με 235 γυναίκες να κερδίζουν υποψηφιότητες και 22 γυναίκες να εξασφαλίζουν προσφορές για τη Γερουσία. Υπάρχει επίσης ένα ορόσημο 16 γυναικών υποψηφίων για κυβερνήτες.
  16. Σεπτέμβριος, 26. Η Meghan Markle προκαλεί Internet frenzy τολμώντας να κλείσει μια πόρτα αυτοκινήτου μόνη της, αψηφώντας το βασιλικό πρωτόκολλο και επαναπροσδιορίζοντας τη μοναρχία.
  17. Σεπτέμβριος, 27. Η Christine Blasey Ford καταθέτει ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, ισχυριζόμενη ότι ο υποψήφιος του Ανώτατου Δικαστηρίου Brett Kavanaugh, προσπάθησε να της επιτεθεί σεξουαλικά στο γυμνάσιο. Ξεκινά, παράλληλα, μια έντονη διαμαρτυρία για την τελική εκλογή του Kavanaugh από την προεδρία Trump.
  18. Οκτώβριος, 2. Η Καναδή φυσικός Donna Strickland λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2018. Είναι η πρώτη γυναίκα στα 55 χρόνια και η τρίτη στην ιστορία που κερδίζει το Νόμπελ φυσικής.
  19. Οκτώβριος, 5. Η Nadia Murad, η 25χρονη που απήχθη από τον ISIS το 2014, μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης του 2018 για συνεισφορά στη λήξη της σεξουαλικής βίας. Θα δωρίσει τα κέρδη της στην φιλανθρωπική της οργάνωση, η οποία βοηθά τις ιρακινές γυναίκες.
  20. Νοέμβριος, 6. Περισσότερες από 100 γυναίκες ψηφίζονται στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών Ilhan Omar και Rashida Tlaib, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο.

Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην απόλυτη ισότητα και ισοτιμία, ωστόσο τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν τα σημάδια βελτίωσης. Ας ελπίσουμε το 2019 να είναι το έτος-σταθμός, η χρονιά που καμιά γυναίκα δεν θα χάσει τη δουλειά της, τον ίσο μισθό της, την αξιοπρέπεια και τελικά τη ζωή της επειδή είναι «θήλυ» στην ταυτότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr