NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Google Project Aristotle: Αυτοί είναι οι 5 παράγοντες για μια αποτελεσματική ομάδα

Google Project Aristotle: Αυτοί είναι οι 5 παράγοντες για μια αποτελεσματική ομάδα

Πριν από μερικά χρόνια, η Google ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να βρει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «απόλυτης ομάδας». Το όνομα που έδωσε στη συγκεκριμένη εργασία ήταν Project Aristotle. Όπως άλλωστε έλεγε ο Αριστοτέλης «το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του».

Επί της ουσίας, σε μια έρευνα που κράτησε δύο χρόνια, η εταιρεία προσπάθησε να βρει ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν αποτελεσματική μια ομάδα ανθρώπων. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από 200 συνεντεύξεις υπαλλήλων της, εξετάζοντας περισσότερα από 250 χαρακτηριστικά σε 180 ενεργές ομάδες.

Σύμφωνα με αυτά, το πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα μέλη μιας ομάδας, το πως οργανώνουν τη δουλειά τους και το πως βλέπουν τη συμβολή τους έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιος ανήκει στην εκάστοτε ομάδα. Έτσι, η έρευνα κατέληξε σε πέντε βασικούς παράγοντες που κάνουν κάποιες ομάδες να ξεχωρίζουν:

  • Ψυχολογική ασφάλεια: Τα μέλη της ομάδας πρέπει να νοιώθουν άνετα όταν παίρνουν ρίσκα και εκφράζουν την άποψη τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέλη της ομάδας θα υποστηρίξουν τις ενέργειές τους και δεν θα τους γελοιοποιήσουν. Πρέπει να νοιώθουν πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα, εάν κάτι που προτείνουν ή υποστηρίξουν δεν αποδώσει. Σύμφωνα με την Google, αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα, αποτελώντας την βάση και για τα υπόλοιπα.
  • Αξιοπιστία: Όλοι πρέπει να συμβάλλουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να παρέχουν εργασία υψηλής ποιότητας. Και αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στις χρονικές παραμέτρους που έχουν προσφερθεί και συμφωνηθεί. Αξιοπιστία σημαίνει ότι μπορεί να υπολογίζει ο ένας στον άλλο για να προχωρήσει η δουλειά.
  • Δομή και σαφήνεια: Η σαφής κατεύθυνση και οι στόχοι είναι ζωτικής σημασίας. Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει το ρόλο των άλλων στην ομάδα. Όλοι στην ομάδα πρέπει επίσης να κατανοούν το πώς πρέπει να προχωρήσουν τη δουλειά τους, με στόχο την επιτυχία της ομάδας.
  • Σημασία: Σύμφωνα με την έρευνα, η προσωπική ικανοποίηση από την εργασία αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο στην επιτυχία μιας ομάδας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει κάθε μέλος να εργάζεται πάνω σε κάτι που, σε προσωπικό επίπεδο, θεωρεί σημαντικό.
  • Επιπτώσεις: Πώς ωφελεί πραγματικά η εργασία που κάνουν τα μέλη; Τα μέλη της ομάδας θέλουν να αισθάνονται ότι δεν σπαταλούν το χρόνο τους όταν κάνουν κάτι. Θέλουν να πιστεύουν πως η δουλειά που κάνουν έχει σημασία.

Η εταιρεία έχει δώσει στην κυκλοφορία δύο εργαλεία, μέσω των οποίων κάθε ομάδα μπορεί να αναλύσει τα χαρακτηριστικά της και να βελτιωθεί. Το πρώτο είναι το «Foster psychological safety», το οποίο επικεντρώνει στο πως μπορεί να προωθηθεί η ψυχολογική ασφάλεια, ενώ το δεύτερο είναι το «Team Effectiveness Discussion Guide» το οποίο αναφέρεται σε δείκτες απόδοσης και κατευθυντήριες ερωτήσεις.

Εάν, πάντως, οι παραπάνω πέντε παράγοντες εντοπίζονται στην ομάδα σας, τότε αυτή είναι υψηλών επιδόσεων. Εάν όχι, με τον παρακάτω οδηγό θα μπορέσετε να επικεντρώσετε στις αλλαγές που απαιτούνται.

google-project-aristotle.jpg?mtime=20190203234910#asset:112232


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr