NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

YΨΗΠΤΕ: Πολλές δυνατότητες συνανάπτυξης προσφέρει το δίκτυο CEG COIN

YΨΗΠΤΕ: Πολλές δυνατότητες συνανάπτυξης προσφέρει το δίκτυο CEG COIN
11_02_2019 | 16:35

Τις πολλές δυνατότητες συνανάπτυξης και ευημερίας που αναδύονται μέσα από το Συνεργατικό Δίκτυο Καινοτομίας - CEG COIN (Cyprus, Egypt, Greece - Collaborative Innovation Network) υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος έχει ενεργό ρόλο στο δίκτυο από την αρχή των διαπραγματεύσεων για τη σύστασή του, τον Μάιο του 2017.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους υπεγράφη στο Κάιρο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου, με σκοπό τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με μία από τις σημαντικότερες πρόνοιες του Μνημονίου να είναι και η ίδρυση του Δικτύου CEG COIN, το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της συσχέτισης των οικοσυστημάτων καινοτομίας και των επιχειρήσεων στις τρεις χώρες. Επιπλέον, το Δίκτυο στοχεύει στην προώθηση και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και την αξιοποίηση καλών πρακτικών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Είναι μια συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη και την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας τις συνέργειες και τις ευκαιρίες που προκύπτουν τόσο για τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Το Μνημόνιο υπεγράφη στο Κάιρο, στις 5 Ιουλίου 2017, κατά την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, παρουσία του πρωθυπουργού της Αιγύπτου και αφορούσε επί της ουσίας στον συντονισμό μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του κυπριακού υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του αιγυπτιακού υπουργείου Τεχνολογίας, Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

«Το πρώτο βήμα έγινε τον Μάιο του 2017, όταν άρχισε η διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους στην υπογραφή της συμφωνίας και αμέσως μετά στην ίδρυση του Κέντρου. Είχαν οι Αιγύπτιοι χώρο στο Τεχνολογικό Πάρκο Αλεξάνδρειας και στήθηκαν εκεί τα κεντρικά γραφεία. Η όλη διαδικασία έγινε άμεσα», εξηγεί ο κ. Φλωρεντής, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής.

Τα εγκαίνια του κέντρου ήταν μόνο η αρχή καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Φλωρεντής, στη συνέχεια στήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω στην οποία έχουν γίνει ήδη οι πρώτες εγγραφές. «Γράφτηκαν κάποια μέλη από τις τρεις χώρες αρχικά για να μπορούν να είναι σε επικοινωνία μεταξύ τους, κάποιες εταιρείες ιδιώτες», εξήγησε ο γ.γ. του ΨΗΠΤΕ, επισημαίνοντας πως ως επιστέγασμα όλων αυτών των ενεργειών ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο η πολύ καλή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας «Cairo ICT 2018», στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Όλα αυτά δίνουν άλλη δυναμική στη συνεργασία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», επισημαίνει ο κ. Φλωρεντής, υπογραμμίζοντας την ικανοποίηση των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση του Καΐρου.

«Δεν θα μείνουμε μόνο σ' αυτούς τους δέκα που κατέβηκαν, θα προχωρήσουμε στο να ανοίξουμε πλέον την πλατφόρμα και να καλέσουμε από όλους τους φορείς να εγγραφούν μέσα», σημείωσε ο κ. Φλωρεντής και πρόσθεσε: «Έχουμε μαζί μας και το Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών, με το οποίο συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε και με άλλα Τεχνολογικά Πάρκα στην ελληνική επικράτεια για να μπορέσουμε να το ενδυναμώσουμε, με στόχο να γίνουν τουλάχιστον δύο μεγάλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του 2019, με αποκορύφωμα την παρουσία μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Φλωρεντής ανέφερε, επίσης, πως «τώρα προχωράμε τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ταμείο για να μπορέσουν να μπουν και να δημιουργήσουν ένα fund, το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες, που θα θέλουν να κάνουν συνεργασίες μεταξύ των τριών χωρών, προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω η τριμερής συνεργασία».

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr