NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Oviview: Η πλατφόρμα συνεντεύξεων που «κοιτάζει στα μάτια» τον διεθνή ανταγωνισμό

Oviview: Η πλατφόρμα συνεντεύξεων που «κοιτάζει στα μάτια» τον διεθνή ανταγωνισμό

Ο Αστέριος Κρητικός, CEO της Oviview, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο που οι εταιρείες πραγματοποιούν συνεντεύξεις για την πρόσληψη προσωπικού, με αφορμή και τη συμμετοχή της startup στην πρόσφατη CES 2019.

Μιλήστε μας για την Oviview, για το τι προσφέρει και για το πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα «Oviview – HR Business Tool» (εκ του Online-Video-Interview) είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέσω συνεντεύξεων σε μη πραγματικό χρόνο, η οποία προσφέρει την ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης. Κάνει χρήση της κάμερας και του υπολογιστή για να καταγράφει κάθε συνέντευξη, παρέχοντας πρόσβαση στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και καθιστώντας μη-αναγκαία την παράλληλη ενεργή συμμετοχή υποψηφίων και εργοδοτών.

Αναφορικά με το πως προέκυψε η ιδέα, ποτέ μου δεν είχα σαν πρωταρχικό στόχο την ενασχόληση με το επιχειρείν, παρόλα αυτά θεωρώ ότι το timing παίζει κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση μου αυτήν. Ορισμένες δυσκολίες που συνάντησα καθώς φοιτούσα στην Αγγλία γύρω από την εύρεση εργασίας και η πολυπλοκότητα των συνεντεύξεων, συντέλεσαν στον εντοπισμό αυτού του κενού στην αγορά και την ίδρυση της Oviview. Έπειτα, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις που αξιοποίησα, όπως η συμμετοχή στο Accelerator (επιταχυντή) του Founder Institute (Silicon Valley, US), από το οποίο αποφοίτησε η πλατφόρμα Oviview και η συμμετοχή στον διαγωνισμό «John and Marry Pappajohn Business Plan Awards 2017» του ιδρύματος Ανατόλια, στον οποίο κέρδισα τον τίτλο και το πρώτο χρηματικό βραβείο. Με βάση όλα όσα συνέβησαν, θεώρησα πως θα ήταν άδικο να μην κυνηγήσω το όνειρο μου και έτσι ήρθε η ίδρυση της εταιρίας και η έως τώρα πορεία της.

Ποιο είναι σήμερα το μέγεθος της εταιρείας σας; Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας και πως προχωράει το monetization της αρχικής ιδέας, με βάση και τον ενδεχόμενο ανταγωνισμό;

Η εταιρεία, στην παρούσα φάση, απασχολεί μία ομάδα επτά ατόμων. Παρόλα αυτά, υπάρχει προοπτική αύξησης του ανθρωπίνου δυναμικού, καθότι οι νέες ευκαιρίες και αγορές δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης.

Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη ανταγωνιστική υπηρεσία, κάτι που καθιστά την Oviview πρωτοπόρα στο κλάδο της ψηφιακής διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Η υπηρεσία δεν αποτελεί μόνο εγχώρια καινοτομία, αλλά ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα, κάτι που την καθιστά τουλάχιστον ανταγωνιστική και στο εξωτερικό.

Σε ποιους απευθύνεται η πλατφόρμα σας και ποια τα οφέλη για την εταιρεία/οργανισμό που θα επιλέξει τις υπηρεσίες σας, σε σύγκριση και με τους «παραδοσιακούς» τρόπους πραγματοποίησης συνεντεύξεων;

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα εργαλείο για τον κλάδο του ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από τα εκάστοτε τμήματα διαχείρισης προσωπικού διαφόρων εταιριών, είτε από ανεξάρτητες εταιρίες που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Τα οφέλη χρήσης της υπηρεσίας από τον εκάστοτε πελάτη ποικίλουν ανάλογα με το βεληνεκές της εταιρείας. Κάτι που είναι κοινό σε όλους τους εν δύναμη πελάτες είναι η απόλυτη διαχείριση χρόνου αναφορικά με τις συνεντεύξεις των υποψηφίων, η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων και η απαλοιφή αποστάσεων, καθώς καθιστούμε εφικτή τη διαδικασία των συνεντεύξεων σε κάθε μεριά του πλανήτη, μηδενίζοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη παρουσία του υποψηφίου και του εργοδότη, όπως απαιτεί η παραδοσιακή μέθοδος συνεντεύξεων (Skype, τηλεφωνική κλήση κλπ).

Βάσει των δεδομένων, τι θα λέγατε πως αναζητούν οι εταιρείες από τους υποψηφίους μέσω των συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται από την πλατφόρμα σας;

Η διαδικασία των συνεντεύξεων, όπως και η ουσία τους, δεν διαφέρει, συγκριτικά με τη κλασσική μέθοδο. Παρέχει όμως βασικά πλεονεκτήματα που διευκολύνουν τις εταιρίες, όπως για παράδειγμα το ότι οι συνεντεύξεις λαμβάνουν χώρα σε μη πραγματικό χρόνο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να αξιολογήσει τον υποψήφιο με την δική του άνεση και πιο σχολαστικά! Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί, όμως, πλεονέκτημα, είναι η δυνατότητα που έχει ο εργοδότης να δει τον υποψήφιο να παρουσιάζει τον ίδιο του τον εαυτό, να ελέγχει την ευφράδεια λόγου του, την άνεση του να μιλάει και τις επικοινωνιακές του ιδιότητες! Πράγματα δηλαδή που δεν μπορούν να γίνουν εμφανή μέσα από μία τηλεφωνική συνέντευξη ή διαβάζοντας απλά ένα βιογραφικό οποιουδήποτε υποψηφίου.

Ποια είναι η άποψη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, την καινοτομία και τις προοπτικές που προσφέρονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της startup σκηνής;

Παρότι υπάρχει αύξηση στους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην ενασχόληση με το startup community, το επιχειρείν συνεχίζει να είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης σημασίας, καθότι τα καθημερινά προβλήματα της κρίσης και η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους ασφυκτιούν τις μικρές εταιρίες επιβραδύνοντας την ωρίμανση τους. Παρόλα αυτά, κρατάω θετική στάση, πιστεύοντας στις δυνατότητες της νέας γενιάς και τις αξιότιμες προσπάθειες που βγαίνουν προς τα έξω. Το θετικό είναι πως η τεχνολογία ανθίζει σε διεθνές επίπεδο, όποτε η ραγδαία ανάπτυξη ουσιαστικά επηρεάζει και την Ελλάδα και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν.

Έχοντας κάνει το launch της πλατφόρμας εδώ και κάποιους μήνες και λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός πως η βάση σας είναι στην επαρχία, στην Καλαμαριά, ποιες θα λέγατε πως είναι οι βασικές δυσκολίες για μια startup στα πρώτα της βήματα; Και πως αντιμετωπίζετε εσείς τις συγκεκριμένες δυσκολίες;

Είναι γεγονός ότι, χρονολογικά, η ίδρυση της εταιρείας συγχέεται άμεσα με την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είναι τέτοια η φύση της υπηρεσίας Oviview που μας επιτρέπει να χαράζουμε πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθότι ανταποκρίνεται και σε εταιρικές ανάγκες πέρα του ελλαδικού χώρου. Ήδη έχουμε συνάψει επιχειρησιακές σχέσεις με εταιρίες στο εξωτερικό π.χ. Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Ολλανδία και αποβλέπουμε σε ακόμα περισσότερες, κοιτώντας στα μάτια πιθανούς ανταγωνιστές δίχως να υστερούμε στην ποιότητα και ταχύτητα παροχής υπηρεσιών και προσπαθώντας να καινοτομούμε καθημερινά για να κερδίζουμε κάθε δυνατό πλεονέκτημα.

Συμμετείχατε πρόσφατα στο ελληνικό περίπτερο στην CES 2019. Μιλήστε μας για την συγκεκριμένη εμπειρία και τα ενδεχόμενη οφέλη που υπήρξαν για εσάς από την παρουσία σας στην έκθεση.

Η έκθεση CES 2019 στο Λας Βέγκας αποτελεί σίγουρα μία τεράστια θετική εμπειρία! Αποκομίσαμε πολύ καλές εντυπώσεις και θετικές εμπειρίες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε το προϊόν και τις σχέσεις μας με χώρες στον παγκόσμιο χάρτη! Ήταν μια πολύ θετική κίνηση, καθότι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε φάνηκαν ότι είναι κάτι παραπάνω από αποδεκτές.

Είδαμε ότι η απήχηση που έχει η υπηρεσία και η διάθεση της αγοράς μπορούν να μας εγγυηθούν μια ασφαλή και επιτυχή πορεία μακροπρόθεσμα. Είναι ένα πολύ δημιουργικό βήμα για την Ελλάδα να συμμετέχει σε τέτοιες διοργανώσεις και να προωθεί την ενδογενή επιχειρηματικότητα, προάγοντας την σε διεθνή επίπεδα. Ειδικά για εταιρίες όπως η Oviview, που στοχεύει κατά κόρον σε διεθνείς επιχειρησιακά εξελιγμένες αγορές, το ταξίδι στην παγκόσμια έκθεση καινοτομίας του Λας Βέγκας αποτέλεσε ένα εφαλτήριο βήμα για πολλά περισσότερα!

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, οι επόμενοι στόχοι, για την εταιρεία σας; Ποιο είναι το πλάνο για την επόμενη πενταετία;

Η επόμενη πενταετία θεωρώ ότι είναι η θεμελίωση των βάσεων για μια επιτυχή πορεία της εταιρείας. Στοχεύουμε στη δημιουργία μεγάλου πελατολογίου με κύρος που να αποδεικνύει την ανάλογη ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουμε όχι μόνο σε τοπικό αλλά παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, έχουμε στα άμεσα σχέδιά μας το άνοιγμα θέσεων εργασίας για την απασχόληση εργαζομένων και τη δημιουργία μίας υγιούς επιχειρησιακής κοινότητας! Όσον αφορά στη λειτουργική πορεία της εταιρείας, επενδύουμε καθημερινά στην καινοτομία και παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών που βελτιώνουν τον επιχειρησιακό κόσμο! Ήδη έχουμε προγραμματίσει το επόμενο scale-up και την ένταξη πρακτικών εργαλείων στην πλατφόρμα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr