NEWSFLASH...
How To
ανάγνωση

Πώς θα «χακάρετε» τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου για να θυμάστε όλα τα ονόματα!

Πώς θα «χακάρετε» τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου για να θυμάστε όλα τα ονόματα!

​Στον κόσμο του επιχειρείν, το να θυμάσαι το όνομα του αλλού σημαίνει τα πάντα. Άλλωστε, πώς θα συνεργαστεί κάποιος μαζί σου, πώς θα σε εμπιστευτεί και πώς θα επενδύσει σε σένα αν δεν μπορείς να θυμηθείς μια τόσο απλή αλλά σημαντική πληροφορία;

«Όταν θυμάστε το όνομα κάποιου, δείχνει ότι είναι σημαντικός για εσάς και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια σχέση» αναφέρει ο Chester Santos, ειδικός σε θέματα μνήμης. «Αντίθετα, εάν ξεχνάτε ονόματα ή αποκαλείτε κάποιον με λάθος όνομα, αυτό μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για τις επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις σας» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η σημασία του να θυμάστε τα ονόματα όταν κάνετε networking μπορεί να σας προκαλέσει φόβο, εάν ξεχνάτε εύκολα. Υπάρχουν όμως κάποια tips για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας σε αυτό το θέμα, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως «δεν υπάρχει καλή ή κακή μνήμη, υπάρχει μόνο εκπαιδευμένη και μη εκπαιδευμένη μνήμη».

  1. Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας. Εάν δεν ξεκαθαρίσετε στον εαυτό σας ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμηθείτε το όνομα του ατόμου που μολις γνωρίσατε, δεν θα το θυμηθείτε ποτέ.
  2. Επικεντρώστε στο άτομο με το οποίο μιλάτε. Δεν θα θυμηθείτε το όνομα του εάν την ώρα που του μιλάτε σκέφτεστε κάτι άλλο. Εάν κάτι σας αποσπά την προσοχή, η πληροφορία που χρειάζεστε δεν θα αποθηκευτεί ποτέ στο μυαλό σας.
  3. Επαναλάβετε το όνομα του ατόμου που μόλις γνωρίσατε. Βρείτε τρόπους να το επαναλάβετε αμέσως αφού το μάθετε. Άλλωστε, για να το θυμάστε, θα πρέπει να το επαναλαμβάνετε.
  4. Μην έχετε άλλη συνομιλία μέσα στο κεφάλι σας. Μην σκέφτεστε από που τον ξέρετε, τι θα πείτε μετά, ποιο είναι το όνομα του κτλ. Δώστε σημασία στο να τον ακούσετε, δώστε προσοχή στην συζήτηση.
  5. Επικεντρώστε σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Το να συνδέσετε κάποιο χαρακτηριστικό του προσώπου ενός ατόμου που μόλις γνωρίσατε (μούσι, αυτιά, μουστάκι, μύτη ή κάποιο σημάδι) με το όνομα του, μπορεί να σας βοηθήσει αργότερα να θυμηθείτε πως τον λένε.
  6. Συνδέστε ένα όνομα που κάτι που ήδη ξέρετε. Ακόμη και το να συνδέσετε ένα όνομα με κάποια πληροφορία που ήδη ξέρετε μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, κάποια δημοφιλή προσωπικότητα που φέρει το ίδιο όνομα, μια ταινία ή κάποιον άλλο φίλο σας με το ίδιο όνομα.
  7. Συνδέστε το όνομα με μια εικόνα. Εάν το ονοματεπώνυμο κάποιου σας φέρνει μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό, συνδυάσετε τον με αυτήν.
  8. Εάν το όνομα είναι δύσκολο, ζητήστε από το άτομο να σας το συλλαβίσει και δημιουργήστε εικόνες από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, «σπάστε» το όνομα σε συλλαβές και συνδυάστε το με άλλες λέξεις.
  9. Συνδιάστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου με εικόνες. Αυτό απαιτεί δημιουργικότητα, αλλά αν το άτομο έχει ένα προεξέχον χαρακτηριστικό που μπορεί να συνδεθεί με μια εικόνα, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη σας και να σας βοηθήσει να ανακαλέσετε το όνομα του.
  10. Επαναλάβετε το όνομα όταν χαιρετάτε το άτομο. Χρησιμοποιήστε το όνομα του όταν φεύγετε από τη συνάντηση. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, κάθε φορά που επαναλαμβάνετε το όνομα αυξάνετε τις πιθανότητες να το θυμηθείτε.
  11. Στο τέλος της ημέρας, μετά από μια συνάντηση ή εκδήλωση, φέρτε ξανά στο μυαλό σας τα πρόσωπα που συναντήσατε και προσπαθήστε να θυμηθείτε τα ονόματα τους. Η διαδικασία αυτή θα τα τοποθετήσει στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr