NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Υπάρχει σχέση μεταξύ του φωτισμού στον χώρο εργασίας και της παραγωγικότητας;

Υπάρχει σχέση μεταξύ του φωτισμού στον χώρο εργασίας και της παραγωγικότητας;

Ποια είναι άραγε η επίδραση που έχει ο φωτισμός και ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεται το γραφείο στην παραγωγικότητα και στη γενικότερη απόδοση της ομάδας και της επιχείρησης σας; Και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τον συγκεκριμένο τομέα;

Έρευνα [pdf] που πραγματοποίησε πριν από κάποια χρόνια το City University του Λονδίνου σε συνεργασία με την Philips, η οποία φέρει την υπογραφή του καθηγητή Jo Silvester και της Ελληνίδας Δρ. Ευφροσύνης Κωνσταντίνου, εξέτασε ακριβώς αυτό: τη σχέση του φωτισμού με την ευεξία και την απόδοση στην εργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • Τα υπάρχοντα ερευνητικά έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ φωτισμού και απόδοσης εργασίας.
  • Μελέτες υποδεικνύουν ότι ενώ ο φωτισμός από μόνος του είναι απίθανο να έχει ισχυρό αποτέλεσμα στην απόδοση, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνδυάζονται για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του συμβάλει στην εργασιακή απόδοση.
  • Υπάρχουν πολλά στοιχεία για σύνδεση μεταξύ των συνθηκών φωτισμού, της εργασίας σε βάρδιες και της υγείας, ένας τομέας που πιθανόν να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από ερευνητές στο μέλλον.
  • Από το 2003, νέα πρότυπα ρυθμίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια φωτεινότητας, περιορίζοντας έτσι μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με κακές συνθήκες φωτισμού.
  • Οι λύσεις φωτισμού που δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του μπορεί να οδηγήσουν στη βελτίωση της ικανοποίησης από την εργασία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση εργαζομένων που οι εργοδότες επιθυμούν περισσότερο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν.
  • Η αυξανόμενη ανάγκη για τους εργοδότες να προσαρμόζονται με ευελιξία και πρόληψη στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία εξέτασης του κατά πόσον τα συστήματα φωτισμού μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ευέλικτων χώρων εργασίας που θα συμβάλουν στην καινοτομία και την παραγωγικότητα.
  • Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ ικανοποίησης του εργαζόμενου και πελάτη και του τρόπου κατά τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο φωτισμός.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα και αναφέροντας πως είναι απίθανο να προκύψει μια απλή λύση, η έρευνα πρότεινε τα ακόλουθα:

  • Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν την ανάγκη να επενδύσουν στον φωτισμό του χώρου εργασίας, ως μέσου για την ανάπτυξη της εργασίας, μειώνοντας την πιθανότητα άγχους, απουσιών και ατυχημάτων.
  • Συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με το ρόλο του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την απόδοση και συνεπώς πρέπει να ξεκινούν σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση της ανώτερης διοικητικής ομάδας.
  • Οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την υγεία και την ευημερία, προσδιορίζοντας τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων και να τις αντιμετωπίζουν μέσω ενός συνδυασμού πρωτοβουλιών με επίκεντρο τον εργαζόμενο.
  • Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εστίαση, αξιολόγηση και μέτρηση της επίδρασης του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για περαιτέρω παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι πιθανόν να χρειαστεί συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων τμημάτων ή project.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr