NEWSFLASH...
Βόρεια Ελλάδα
ανάγνωση

Εκτιμήσεις για τον τρύγο στην Βόρεια Ελλάδα

Εκτιμήσεις για τον τρύγο στην Βόρεια Ελλάδα
09_09_2016 | 10:10 15_11_2016 | 11:15

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωίμιση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 7 ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Αιτία θεωρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια του βλαστικού κύκλου που επιτάχυναν την έκπτυξη των οφθαλμών και την ανθοφορία της αμπέλου.

Προς το τέλος της άνοιξης εκδηλώθηκαν βροχοπτώσεις οι οποίες κατά περιοχές πιθανόν να οδηγήσουν σε μια μικρή μείωση της παραγωγής. Η εμφάνιση ασθενειών σε αυτό το στάδιο ήταν μόνο τοπικά, χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην καλλιέργεια.

Την περίοδο του καλοκαιριού επικράτησαν γενικά ξηροθερμικές συνθήκες, με απουσία βροχοπτώσεων, υψηλές θερμοκρασίες ημέρας και ήπιες το βράδυ. Σε περιοχές όπου καλλιεργούνται όψιμες ποικιλίες, εμφανίστηκαν σε μικρή κλίμακα σήψεις καρπών, λόγω βροχοπτώσεων προς το τέλος του καλοκαιριού. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ωρίμανση των σταφυλιών εξελίσσεται πολύ καλά, με τις λευκές ποικιλίες να χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικό αλκοολικό βαθμό, καλές οξύτητες και αυξημένη έκφραση των αρωματικών χαρακτηριστικών τους, ενώ επιπρόσθετα για τις ερυθρές ποικιλίες, το φαινολικό δυναμικό τους εξελίσσεται πολύ καλά, δημιουργώντας προσδοκίες για παραγωγή ποιοτικών οίνων, με πλούσιο στόμα, αρωματικούς και με ικανότητα παλαίωσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr