NEWSFLASH...
Βόρεια Ελλάδα
ανάγνωση

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΒΕΘ - ΕΚΕΤΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΒΕΘ - ΕΚΕΤΑ
19_07_2011 | 13:42 15_11_2016 | 11:15

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων, ώστε «να ενισχυθεί η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και η συνέργεια στα πλαίσια ερευνητικών και λοιπών αμοιβαία επωφελών δραστηριοτήτων».

Στο κείμενο του μνημονίου, που υπογράφουν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ, Καθ. Γιώργος Γιαννόπουλος, τονίζεται ότι τόσο το ΕΒΕΘ όσο και το ΕΚΕΤΑ αναγνωρίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία και την έρευνα, στην οποία το ΕΚΕΤΑ κατέχει ηγετική θέση σε ελληνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει σημαντικά επιτεύγματα να επιδείξει, καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΕΚΕΤΑ για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του ΕΒΕΘ.

Τα πεδία στα οποία συμφωνήθηκε να συνεργαστούν ΕΚΕΤΑ και ΕΒΕΘ είναι εννιά και κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

  1. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και σύνδεσης έρευνας με τη βιομηχανία.
  2. Ανάληψη κοινών δράσεων, προώθησης και ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και κοινό σχεδιασμό και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων.
  3. Συντονισμός προσπαθειών δικτύωσης και προβολής των δύο οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε δίκτυα, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις.
  4. Συντονισμός ενεργειών για την κοινή προβολή απόψεων σε εθνικά και κοινοτικά θεσμικά όργανα και φόρα διαμόρφωσης πολιτικής ανάπτυξης, καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας.
  5. Συνεργασία για την ανταλλαγή απόψεων και κοινές θέσεις σε αναπτυξιακά θέματα της χώρας, της Βόρειας Ελλάδας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της πόλης της Θεσσαλονίκης ειδικότερα.
  6. Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, ημερίδων εργασίας (workshops), σεμιναρίων κατάρτισης και συνεδρίων σε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης, εξωστρέφειας, μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και άλλα ειδικότερα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη του ΕΒΕΘ και το ΕΚΕΤΑ όπως ενέργεια, πληροφορική/ τηλεματική, αγροβιοδιατροφή, μεταφορές, logistics, κ.α.
  7. Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις του εξωτερικού και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  8. Διοργάνωση technical audits από το ΕΚΕΤΑ σε επιλεγμένες από το ΕΒΕΘ εξωστρεφείς επιχειρήσεις και δυνατότητα συμμετοχής του ΕΒΕΘ σε clusters του ΕΚΕΤΑ.
  9. Προώθηση θεμάτων και δράσεων των δύο φορέων μέσα από τις ιστοσελίδες τους αντίστοιχα.

Τέλος, ΕΒΕΘ και ΕΚΕΤΑ συμφωνούν ότι διάκεινται θετικά στην επέκταση των προβλέψεων του μνημονίου και σε τρίτους οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν παρεμφερείς στόχους και δραστηριότητες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr