NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Μ. Φωτόπουλος, Δήμαρχος Δέλτα: «Καταφέραμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα»

Μ. Φωτόπουλος, Δήμαρχος Δέλτα: «Καταφέραμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα»

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, την στήριξη που προσφέρει ο Δήμος στο επιχειρείν, αλλά και τον startup cluster που έχει «στα σκαριά».

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για την τοπική αυτοδιοίκηση; Και ποια η πορεία σας σε αυτήν;

Με την 15ετή μου πορεία στην νομαρχιακή και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ως Αντινομάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και αναπληρωτής Περιφερειάρχης, μπορώ να πω ότι το ιδανικό για τις ανάγκες της Ελλάδας θα ήταν η επαναθεμελίωση του κράτους να στηριχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που δεν έγινε με τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη. Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για το καλύτερο για τους συμπολίτες μας.

Μιλήστε μας για τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιο σας. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί;

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου της παράταξής μας υπακούει με συνέπεια στα χαρακτηριστικά που δώσαμε εξαρχής: εντιμότητα, εμπειρία, εργατικότητα! Ποιότητα, γνώση, διάθεση προσφοράς! Άνθρωποι της αγωνίας για το αποτέλεσμα, της ανησυχίας για το καλύτερο, της προόδου σε όποιον τομέα ανήκει ο καθένας. Και δεν είναι σχήμα λόγου αυτά. Αν δει κανείς τη σύνθεση του ψηφοδελτίου θα καταλάβει ότι αυτά, για εμάς, είναι στρατηγικός στόχος. Θέλουμε και έχουμε μαζί μας τους καλύτερους.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι και σε ποιες γραμμές θα κινηθεί η πολιτική σας;

Να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία ξεκινήσαμε στην πρώτη μας θητεία. Να πετύχουμε στόχους που έχουν να κάνουν με υπερκείμενες Αρχές, που όμως θα αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή των κατοίκων στο Δήμο Δέλτα. Όπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα διαβατά, τη ΒΙΠΕ, τη Σίνδο και το Καλοχώρι. Όπως η ολοκλήρωση των ημιτελών συγκοινωνιακών κόμβων, όπως η έξοδος του Λιμανιού προς ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στο Καλοχώρι. Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι να βάζουμε μπροστά τον άνθρωπο κι αυτό σημαίνει διαρκές ενδιαφέρον και προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημότη.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τους αρμόδιους για να έχουν οι δημότες του Δήμου Δέλτα το καλύτερο. Μας αξίζει.

Δώστε μας μια εικόνα από τη «σχέση» που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο;

Δυστυχώς, στα χρόνια που είμαι Δήμαρχος, η σχέση κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης ήταν στο ναδίρ. Γιατί δεν είναι μόνο τα οικονομικά που είχαν περικοπές της τάξης των 75%. Είναι κυρίως η συνεννόηση που δεν υπήρχε, για την χάραξη πολιτικών σε καίρια θέματα. Για παράδειγμα, στο προσφυγικό, όλα έγιναν ερήμην των Δήμων. Ή τα Κέντρα Υγείας και η λειτουργία τους. Ή η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων και συνεπώς της αστυνόμευσης. Ζητήσαμε αύξηση και μας δόθηκε... μείωση. Άλλα είπαμε οι Δήμοι, άλλα έγιναν.

Σαφώς εμείς ως Δήμος δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Καταφέραμε και κρατήσαμε τα Αστυνομικά μας τμήματα, γιατί η ασφάλεια των πολιτών μας είναι τεράστιας σημασίας, κρατήσαμε τα κέντρα υγείας γιατί η υγεία είναι το πιο ουσιαστικό αγαθό. Και θα συνεχίσουμε το έργο μας, ό,τι και να συμβαίνει στις σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ποια η εικόνα που σας μεταφέρουν οι επιχειρηματίες της περιοχής; Υπάρχουν στο πρόγραμμα σας πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς τους αναγνώστες ότι οι Δήμοι δεν βγάζουν πλαίσια χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ και τομεακά προγράμματα υπουργείων). Ο ρόλος είναι επικουρικός, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία του. Πιστεύοντας στη δύναμη του επιχειρείν, ως κύριου μοχλού ανάπτυξης μιας χώρας και μιας κοινωνίας, στηρίζουμε τους επιχειρηματίες με κάθε τρόπο.

Για παράδειγμα, με τις μειώσεις που εμείς καταφέραμε, είμαστε ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα! Επίσης, με δική μας συγκεκριμένη πρόταση, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχωρά τη θεσμοθέτηση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης του Καλοχωρίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών σε υποδομές και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις - δεν θα αναφερθώ σε συγκοινωνιακές και τεχνολογικές υποδομές τις οποίες διεκδικούμε και εργαζόμαστε συστηματικά για να γίνουν πραγματικότητα.

Επίσης, η θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ είναι ένα θέμα που εμείς ως Δήμος «τρέξαμε» και είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους μυδοκαλλιεργητές – όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον μεταποιητικό. Θα αναφέρω τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που θα αντικαταστήσουν τα εγκεκριμένα ΓΠΣ των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, όπου ενδέχεται να δημιουργήσουμε νέες ζώνες επιχειρηματικότητας και άρα νέες θέσεις εργασίας, ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες.

Τέλος, θα σας πω ότι το ενδιαφέρον μας αγγίζει όντως και τις startups εταιρείες. Ήδη έχουμε πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνουμε τη δημιουργία τεχνόπολης για cluster στο Καλοχώρι, δηλαδή για μια δεξαμενή νεοφυών επιχειρήσεων όπου θα εκκολαφθούν, θα επιμορφωθούν, θα λάβουν την απαραίτητη συμβουλευτική για να αναπτύξουν με σταθερά βήματα την καινοτόμο ιδέα τους. Εμείς παρέχουμε χώρο και εξοπλισμό. Το Καλοχώρι επελέγη ως φύσει συνδεδεμένος με την επιχειρηματικότητα οικισμός και πιο πρόσφορος σε επίπεδο σύνδεσης με την παραγωγή. Είμαστε, λοιπόν, κοντά στους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεργία στην πόλη σας; Ποιες οι προτάσεις σας;

Υπάρχει μεγάλη ανεργία, όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Δήμο μας, αλλά εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα λόγω του πλήθους των επιχειρήσεων της ΒΙΕ Θεσσαλονίκης και του ΒΙΠΑ Καλοχωρίου. Εμείς, ως Δήμος, φτιάξαμε τη Γραμμή Ενημέρωσης Ανέργων που βοηθά τους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία να ενημερώνονται για τις εργασιακές ευκαιρίες. Συνεχίζω να πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο μεγαλύτερη προσοχή, τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις όσο στις οικογενειακές και στις μικρομεσαίες. Είναι, άλλωστε, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης;

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι εδώ και τρία χρόνια λειτουργούμε τη γραμμή «Νοιάζομαι» για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, με τρόπο άμεσης επικοινωνίας με τον πολίτη ή και μέσα από το διαδίκτυο. Θέλαμε να μην είναι απρόσωπη η επικοινωνία του πολίτη με το Δήμο, να αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος είναι παρών, τον ακούει, του μιλάει, ενδιαφέρεται για το θέμα του και το επιλύει. Είμαστε και εμείς πολίτες αυτού του τόπου. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια προβλήματα. Δεν γινόταν να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα. Αναφορικά με το περιβάλλον, από το 2015 αναπτύξαμε την ανακύκλωση για κάθε είδος που μπορεί να ανακυκλωθεί και πλέον μπορεί ο πολίτης να ανακυκλώσει τα πάντα.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Ευτυχώς, έχω τις ισορροπίες που μου χρειάζονται ως άνθρωπος. Έχω μια υπέροχη γυναίκα και δύο κόρες, έχω και μια δουλειά η οποία είναι λειτούργημα από μόνη της. Είμαι δάσκαλος, οπότε θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο και στην κοινωνία μου. Επίσης, είμαι ειδικευμένος στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και πάντα προσέφερα όπως μπορούσα εθελοντικά σε οτιδήποτε αφορούσε τους ανθρώπους με Ειδικές Δεξιότητες.

Ωστόσο, δεν είναι αυτό που σκέφτομαι σήμερα που μιλάμε. Εκείνο που πρέπει, αυτήν την ώρα, είναι να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να αλλάξουμε οριστικά τη μοίρα του δήμου Δέλτα προς το καλύτερο. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση, επώδυνα κάποιες φορές, αλλά τα κάναμε. Τώρα πρέπει να τον βάλουμε σε μια πορεία χωρίς επιστροφή στις μέρες της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας. Να συνεχίσουμε για τον τόπο και τις αξίες μας, βάζοντας πάντα μπροστά τον άνθρωπο! Έχουμε άξια και δυνατή ομάδα, έχουμε μαζί μας τους καλύτερους. Και θα το πετύχουμε! Συνεχίζουμε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr