NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Γιώργος Μαρκόπουλος: Νορβηγική τεχνογνωσία και θερμοκοιτίδα για startups στο Γαλάτσι

Γιώργος Μαρκόπουλος: Νορβηγική τεχνογνωσία και θερμοκοιτίδα για startups στο Γαλάτσι

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο Δήμο της Αττικής.

Ποιο είναι το επιχειρηματικό προφίλ του Γαλατσίου;

Το σύγχρονο Γαλάτσι δημιουργήθηκε ως χώρος εξόρυξης και βιομηχανικής εκμετάλλευσης των λατομείων της περιοχής. Γύρω στο 1900 οι νέοι κάτοικοι των Αθηνών, που συνεχώς πολλαπλασιάζονταν από την αστυφιλία, αναζητούν πρώτες ύλες για τα φτιάξουν τα σπίτια τους. Τα βουνά και οι λόφοι του Γαλατσίου γίνονται νταμάρια και ανοίγουν τα πρώτα ασβεστοκάμινα. Σταδιακά, η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από εργάτες της εξόρυξης. Κυρίως Νάξιοι, αλλά και Κρητικοί, Ρουμελιώτες κ.ά. εγκαθίστανται σε μικρές αγροικίες στο Γαλάτσι. Τα χρόνια περνούν, το περιβάλλον βιάζεται, τα αποθέματα τελειώνουν. Οι αστικές περιοχές της Αθήνας μεγαλώνουν, όπως και το Γαλάτσι, και στην θέση των νταμαριών και των αποψιλωμένων δασικών εκτάσεων τοποθετούνται πρώτα μονοκατοικίες και στη συνέχεια πολυκατοικίες.

Το Γαλάτσι σήμερα, ανεξάρτητος Δήμος από το 1954, είναι μια καθαρά αστική περιοχή περίπου 110.000 κατοίκων. Αναπτύχθηκε μεν πολεοδομικά με κάποιο σχέδιο, αλλά με πολύ υψηλούς ρυθμούς οικοδόμησης, χωρίς προβλέψεις για ελεύθερους χώρους ή οργανωμένους χώρους βιοτεχνικών – επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, η επιχειρηματική – παραγωγική δραστηριότητα στο Γαλάτσι είναι περιορισμένη και στηρίζεται κυρίως στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, όπως επίσης και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, των επιχειρήσεων του κλάδου των αυτοκινήτων, των κατασκευών κατοικιών και των υπηρεσιών γενικότερα. Πλήθος ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων, δικηγορικών γραφείων, φροντιστηρίων, λογιστικών γραφείων κ.ά. συμπληρώνουν την επιχειρηματική φυσιογνωμία της περιοχής.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική επιχειρηματικότητα στην περιοχή σας;

Η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας εμφανίζει σημάδια σταθερής ανάπτυξης, σύμφωνα με στατιστική αποτίμηση, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα της τελευταίας 10ετίας. Αν και βρισκόμαστε ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές του Κέντρου των Αθηνών, του Αμαρουσίου αλλά και της Νέας Ιωνίας και ενώ δεν έχουμε συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό και ηλεκτρικό), η τοπική επιχειρηματικότητα όχι μόνο αντιστέκεται αλλά αυξάνει τα μερίδιά της. Η αγορά του real estate είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες εμφανίζονται και αναπτύσσονται στο Γαλάτσι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της επιχειρηματικότητας είναι – όπως τα βιώνουμε όλοι – η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η τραπεζική συρρίκνωση και το μειωμένο επιχειρηματικό κλίμα. Εφόσον βελτιωθούν αυτά τα δεδομένα θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω και το καλό επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει ήδη στην περιοχή μας. Φυσικά, το Γαλάτσι θα «απογειωθεί» όταν σε μια 10ετία από σήμερα κατασκευαστεί το μετρό στην περιοχή μας.

Εμείς από την πλευρά μας, σε οικονομικό επίπεδο, προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε κατοίκους και επιχειρηματίες περισσότερο. Απεναντίας, μειώσαμε δύο φορές τα δημοτικά τέλη, ενώ σε ανεξάρτητη έρευνα του ΕΦιΜ για όλους τους δήμους της χώρας ο Δήμος μας βγήκε ο 8ος πιο αποτελεσματικός μεγάλος Δήμος, με εξαιρετικά ποσοστά στη σχέση κόστους – απόδοσης υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τι κάνει ένας Δήμος και συγκεκριμένα ο Δήμος σας για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή του;

Οι Δήμοι διεθνώς είναι αυτοί που κινούν πλέον την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι οι πολυεθνικές, δεν είναι τα κράτη, δεν είναι οι υπουργοί. Είναι οι Δήμοι και οι πόλεις. Είναι αυτό που διεθνώς ονομάζεται σήμερα «ανταγωνισμός των πόλεων» ή η «ελκυστικότητα των πόλεων». Στην διεθνή επιχειρηματική σκακιέρα οι επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, τοποθετούνται εκεί όπου οι Δήμοι είναι φιλικοί στην επιχειρηματικότητα, αλλά και εκεί που ταυτόχρονα οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης είναι πιο ποιοτικές.

Οι επιχειρήσεις διεθνώς δεν κοιτούν μόνο τη φορολογία, τους δασμούς και τα επιτόκια. Αν τα κοιτούσαν, χώρες σαν την Ελβετία ή τις Σκανδιναβικές δεν θα είχαν ούτε μια επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις και τα στελέχη τους εξετάζουν ένα σύνολο πραγμάτων. Εξετάζουν τις αστικές υποδομές, τα σχολεία, την ύπαρξη πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και υπηρεσιών, το πράσινο, τα πάρκα, τις συγκοινωνίες κ.ά. Σε αυτό το σημείο οι Δήμοι πρέπει να επικεντρωθούν με ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα προσέλκυσης και υποστήριξης επιχειρήσεων, εφόσον θέλουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στις πόλεις τους.

Ο Δήμος Γαλατσίου αντιλαμβάνεται αυτή τη «μεγάλη εικόνα» και επενδύει με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε αυτό τον στόχο. Πρόσφατα, εγκαινιάσαμε στο Γαλάτσι, για πρώτη φορά, Δημοτική Συγκοινωνία. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το θέμα να μην φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματικότητα, αλλά σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, αποτελεί αναπόσπαστη πολιτική τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Όπως επίσης, καταφέραμε να περάσουν με προτεραιότητα από το Γαλάτσι η τελευταίας γενιάς ψηφιακή τεχνολογία οπτικών ινών για πιο γρήγορο Internet.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω την πολύ στενή συνεργασία, σε διάφορους τομείς, με έναν Δήμο της Νορβηγίας, ενώ έχουμε μέχρι στιγμής φιλοξενήσει και συνεργαστεί με 10 κινεζικές αποστολές από διάφορους δήμους της Κίνας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με κινεζικούς δήμους, οι οποίοι για πρώτη φορά «βγαίνουν» εκτός Κίνας και ευελπιστούμε να αναπτύξουμε πιο σταθερές σχέσεις σε επιχειρηματικό, σε εκπαιδευτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Υπάρχουν στο πρόγραμμα σας πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Όπως προανέφερα, λειτουργούμε τα τελευταία 4,5 χρόνια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει δώσει ήδη τα πρώτα θετικά του αποτελέσματα. Σε αυτά τα χρόνια, εκτός από τα «κλασικά» έργα που μπορεί να παρέχει ένας δήμος, όπως η καθαριότητα, οι συντηρήσεις, οι ασφαλτοστρώσεις κ.ά. εμείς εστιάσαμε πως θα κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό να δουλέψει η πόλη, να βρουν δουλειά οι νέοι μας, αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στην ανεργία ή σε θέσεις εργασίας που δεν τους ικανοποιούν.

Με βάση τα χαρακτηριστικά της πόλης μας, τα οποία σας ανέφερα προηγουμένως, εστιάζουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με βασικό άξονα τους κλάδους του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Αναψυχής, καθώς η πόλη μας έχει την τύχη να φιλοξενεί στα διοικητικά της όρια το Ολυμπιακό Γυμναστήριο ΠΑΛΑΙ, το Άλσος Βεΐκου και μια τεράστια - αναξιοποίητη μέχρι στιγμής - έκταση, αυτή των Τουρκοβουνίων. Σημειώνω ότι τόσο το Άλσος Βεΐκου όσο και το ΠΑΛΑΙ, μέχρι πρότινος δεν - και το υπογραμμίζω αυτό - «ΔΕΝ» ανήκαν στον Δήμο Γαλατσίου. Το μεν Άλσος άνηκε στο κράτος, το οποίο μας το παραχώρησε το 2015 και το μεν ΠΑΛΑΙ ήταν κλειστό για 11 χρόνια από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμερα και οι δύο υπερτοπικές εγκαταστάσεις μας φιλοξενούν σε ποιοτικούς χώρους χιλιάδες πολίτες καθημερινά. Πρωταρχικός μας στόχος, βέβαια, είναι να δημιουργήσουμε και το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων, 2.700 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πάρκο του κέντρου του Λεκανοπεδίου.

Επιμέρους, στο θέμα μείωσης της απασχόλησης, δημιουργούμε και φιλοξενούμε διαρκώς προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, είτε γενικότερα, είτε πιο εξειδικευμένα για γυναίκες, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, για αλλοδαπούς, για νέους κ.ο.κ, ενώ μεταξύ άλλων αξιοποιήσαμε και ένα σχετικό πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

Μέσα στον προγραμματισμό μας είναι η δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων για startuppers και για αυτό τον λόγο συνεργαστήκαμε με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ (ΕΒΕΟ ΕΜΠ) και καταθέσαμε σχετική πρόταση κοινοτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία «Κόμβου Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας», σε κτήριο που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο μας. Τέλος, σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε τόσο τους παναττικούς αγώνες, όσο και το πανελλήνιο πρωτάθλημα ρομποτικής, με σκοπό να δώσουμε έστω μικρά εφόδια στη νεολαία μας, για να ανταποκριθεί με επιτυχία στον κόσμο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που βρισκόμαστε σήμερα.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία του Γαλατσίου;

Φυσικά και υπάρχουν. Επενδύουμε στην αιχμή της τεχνολογίας και σε εφαρμογές που κάνουν την ζωή των Γαλατσιωτών αλλά και των υπηρεσιών του Δήμου καλύτερη. Έχουμε εγκαταστήσει νέα συστήματα ολοκληρωμένης οικονομικής διαχείρισης, ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, έχουμε ψηφιοποιήσει σημαντικό όγκο εγγράφων και διαδικασιών, δημιουργήσαμε νέα ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορούν να γίνουν και οικονομικές πράξεις, χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη κ.ά. Δεν έχουμε τελειώσει. Ο στόχος του smart city θέλει διαρκώς επενδύσεις, αλλά και αξιολόγηση. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να αγοράζεις τα πάντα, μόνο και μόνο για να θεωρείσαι πρωτοποριακός Δήμος. Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και κάθε τεχνολογία και καινοτομία πρέπει να δοκιμαστεί.

Και μιας και μιλάμε για καινοτομία σας αναφέρω ότι ο Δήμος μας έχει πρωτοστατήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως leader σε χρηματοδοτούμενο από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα life, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε, εμείς και άλλοι 3 δημόσιοι φορείς από την Ιταλία και την Ισπανία, να εξετάσουμε κατά πόσο μια εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας στους καταλύτες των απορριμματοφόρων μας θα περιορίσει σημαντικά τους αέριους ρύπους. Σημειώνουμε ότι τα δημόσια βαρέα οχήματα διεθνώς κυκλοφορούν στους δρόμους «γερασμένα,» αλλά λειτουργικά καθώς κάνουν ελάχιστα χιλιόμετρα ανά έτος, σε σχέση με αυτά της ιδιωτικής χρήσης.

Πως βλέπετε την προσεχή εκλογική διαδικασία, σε ευρωπαϊκό, σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο;

Οι εκλογές πάντοτε είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, καθώς σε αυτές ανανεώνεται, με δημοκρατικό τρόπο, η επιθυμία των πολιτών για τον τρόπο της διακυβέρνησής τους. Δυστυχώς, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτική και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα κάθε εκλογικής διαδικασίας, ασχέτως του αποτελέσματος. Πρέπει όλοι μας να πάμε να ψηφίσουμε.

Πρέπει να ψηφίσουμε ικανούς υποψήφιους και στην Ευρωβουλή και στην Περιφέρεια και στους Δήμους, γιατί πραγματικά κάθε ψήφος έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, στην ζωή μας, στα παιδιά μας.

Σε ότι με αφορά, ως υποψήφιος Δήμαρχος Γαλατσίου, πιστεύω ότι η επανεκλογή του συνδυασμού μου «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» θα εξασφαλίσει στην πόλη μας τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Έχουμε αποδείξει τι κάναμε τα τελευταία 4,5 χρόνια. Δουλεύουμε νοικοκυρεμένα, ομαδικά και με πρόγραμμα. Εργαζόμαστε σχεδόν ακατάπαυστα, όχι μόνο από το γραφείο, αλλά και έξω στους δρόμους. Έχουμε όραμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Με χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα κοστολογημένο που θα βελτιώσει και την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Στόχος μας, όπως λέμε, είναι να κάνουμε το Γαλάτσι μια πόλη με υποδομές σύγχρονου κέντρου και ταυτόχρονα με ανέσεις προαστίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr