NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Εύα Καΐλή: Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ευημερία και πολλαπλασιασμός ισχύος

Εύα Καΐλή: Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ευημερία και πολλαπλασιασμός ισχύος

Η Εύα Καΐλή, νυν και εκ νέου υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα σημεία που ξεχωρίζει από τη θητεία της στο ευρωκοινοβούλιο, το όραμα της και τη σημασία της επιχειρηματικότητας και των startups.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ονειρεύομαι και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις για μία κοινωνικά δίκαιη Ένωση που δεν αφήνει κανέναν να μείνει πίσω. Μία Ένωση μίας ταχύτητας που πάει μπροστά όχι μόνο με όσους μπορούν αλλά με όσους θέλουν. Μία Ένωση οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης με έμφαση στις επενδύσεις υποδομών και με προτεραιότητα στη δημιουργία πολλών και καλών επιχειρήσεων, πολλών και καλών θέσεων εργασίας και κυρίως τους νέους. Ονειρεύομαι μία Ένωση που τα σύνορα της χώρας μας θα είναι σύνορα της Ευρώπης, όπου το εθνικό είναι σημαντικό και η ψηφιακή οικονομία είναι στην υπηρεσία των πολιτών χωρίς να αντικαθιστά τον άνθρωπο.

Ποια σημεία από την προηγούμενη θητεία σας στο ευρωκοινοβούλιο ξεχωρίζετε; Και ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι μετά από μια επανεκλογή;

Βασική συνιστώσα της πρώτης μου θητείας ήταν να απαγκιστρώσω την αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον για τη πατρίδα μας από την ανεύθυνη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με τεράστια δουλειά αμέτρητων εργατοωρών επί τρία χρόνια και με ατέλειωτες διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργήσαμε για την Ελλάδα το πιο ευνοϊκό πλαίσιο πρόσβασης σε 1,3 τρις ευρώ για χρηματοδοτήσεις στις υποδομές, στις νέες τεχνολογίες και στη καινοτομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε επενδύσεις με κοινωνικό πρόσημο. Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι για μένα χρόνια υλοποίησης. Και το έργο μου θα μετρηθεί σε επενδύσεις, σε θέσεις εργασίας και σε επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας, και κυρίως στις περιφέρειες. Επίσης, σκοπεύω να συνεχίσω το νομοθετικό μου έργο στον τομέα της ηθικής στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Δώστε μας μια εικόνα από τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το ευρωκοινοβούλιο, τις εξουσίες που έχει και τις προτάσεις σας προς ενδεχόμενες βελτιώσεις.

Μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αρμοδιότητες συναπόφασης που πρακτικά απολήγουν στο περίπου 80% της εσωτερικής νομοθεσίας των κρατών μελών. Πρακτικά, οι νόμοι μας, όπως και οι προϋπολογισμοί και οι διεθνείς μας συμβάσεις, περνάνε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί η ψήφος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές να είναι «χαλαρή» ή «ψήφος διαμαρτυρίας». Για τη βελτίωση της δουλειάς που γίνεται εκεί πρέπει να βρεθούν τρόποι για περισσότερη παρέμβαση των πολιτών στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Εγώ ήδη ζητάω τη συμμετοχή των συμπολιτών μας σε κάθε νέο νομοσχέδιο, ζητώντας από τους την άποψη, τις γνώσεις και συναίνεση.

kailh_eya2.jpg?mtime=20190511130528#asset:124718

Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ - και τις λύσεις που προτείνετε - ποια θα ήταν αυτά;

Την έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των πιο αδύναμων πολιτών προς την Ένωση ως θεσμό. Αυτό είναι το κύριο και πιο απογοητευτικό ζήτημα. Οι πιο αδύναμοι πολίτες φοβούνται ότι αυτά που συμβαίνουν τους αποκλείουν ή δεν τους αφορούν. Το αντίθετο συμβαίνει. Η Ένωση έχει κάνει βήματα που ισχυροποιούν τον Ευρωπαίο πολίτη στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει αυτό πιο ορατό και πιο ξεκάθαρο σε όλους. ΕΕ σημαίνει ευημερία και πολλαπλασιασμός ισχύος. Ας το κάνουμε λοιπόν τόσο προφανές σε όλους, που ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά και ακροαριστερά ασυδοσία και ψέμα να χάσουν κάθε κοινωνική νομιμοποίηση.

Επικεντρώνοντας στην επιχειρηματικότητα, πως μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας μέσω του ευρωκοινοβουλίου;

Αυτό συμβαίνει ήδη σε μία μεγάλη σειρά νομοσχεδίων που είμαι περήφανη να πω ότι φέρουν την υπογραφή μου. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους. Πρώτον, με επενδυτικά πακέτα επενδύσεων στην επιχειρηματικότητα, όπως το EFSI και το ΙnvestEU, που αθροίζουν 1,3 τρις ευρώ. Δεύτερον, όλα τα πακέτα συνοχής του Προϋπολογισμού όπως το COSME, ο καινούριος Ορίζοντας, το Ταμείο της Ψηφιακής Ευρώπης κ.α. Τρίτον, η δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, που περιορίζει την εξάρτηση της επιχειρηματικότητας από την τράπεζα με εργαλεία investment banking και fintech, όπως πχ ο Κανονισμός Crowdfunding που υπήρξα εισηγήτρια ή τα Initial Coin Offerings. Πρόσφατα εξέδωσα ένα βιβλίο στον Palgrave Macmillan που προλογίζει ο Επίτροπος Dombrovkis και μαζεύει όλη τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο στο οποίο πλέον κινούνται οι μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ελπίζω σύντομα να το μεταφράσουμε και στα Ελληνικά.

Ποια η γνώμη σας για τις startups; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση καθώς εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της νομοθετικής μου εργασίας αλλά και των συνεργειών για τη δημιουργία fund of funds στο πλαίσιο του European Investment Fund αλλά και στο πλαίσιο του νέου Ορίζοντα για τη χρηματοδότηση EIC και private equity funds, για seed και scale-up capital των ευρωπαϊκών startups, αλλά κυρίως των ελληνικών. H προσπάθεια έχει σαν στόχο την επιτάχυνση της μεταφοράς τεχνογνωσίας ώστε η ανάπτυξη των startups να είναι οργανική, με ανταγωνίστηκα προϊόντα και πελάτες που θα αρχίσουν να εντάσσουν τα καινοτόμα προϊόντα των startups στο value chain τους. Με τις νέες μου αρμοδιότητες κατά τη δεύτερη θητεία μου θα επιταχύνω τις συνέργειες για την αναβάθμιση των υπαρχόντων hubs με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μου επιτρέπει να πραγματοποιήσω αυτό το πλάνο γρηγορότερα και με πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά ενός ευρωβουλευτή στην αντιμετώπιση της ανεργίας;

Είναι πολύ σημαντική διότι μέσω της Επιτροπής για την Εργασία επιβάλλεται για κάθε εξέλιξη, αναπτυξιακή ή νομοθετική, η διάσταση της Εργασίας είναι παρούσα. Για το θέμα αυτό η δουλεία μας τη πρώτη πενταετία έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά στη «ρήτρα εργασίας». Η ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται από πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Έτσι, η «ρήτρα εργασίας» είναι παρούσα σε κάθε νομοθεσία σχετική με επενδυτικά πακέτα και χρηματοδοτήσεις. Η δεύτερη πτυχή έχει να κάνει με την έμφαση στα μεταφερόμενα εκπαιδευτικά skills. Αυτό είναι κρίσιμο για τους εργαζομένους στη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπου η επαγγελματική κινητικότητα είναι δεδομένη αλλά και η αυξανόμενη μεταφορά επαγγελματικών tasks στις μηχανές. Στα επόμενα χρόνια προβλέπω ότι η εργασία θα αποκοπεί από την έννοια ζωτικό εισόδημα, το οποίο, καθώς φαίνεται, θα παρέχεται με τη μορφή γενικού κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος. Προσωπικά εργάστηκα με νομοθετικές τροπολογίες και ερωτήσεις στην Επιτροπή για την προστασία των ελαστικά και εποχιακά απασχολούμενων, όπως και για την πάταξη της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Η δουλειά που έπρεπε να γίνει έχει γίνει, και έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Δημιουργήσαμε τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για να είμαστε πάντα χρήσιμοι και δημιουργικοί για όλους τους συμπολίτες μας. Το δημόσιο αξίωμα δεν είναι αυτοσκοπός. Θα συνεχίσω όπου είμαι χρήσιμη, στην παραγωγή αξίας και ευκαιριών με πυξίδα την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr