NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Θ. Βαμβουρέλλης: Το υγιές επιχειρείν κλειδί για την οικονομία της περιφέρειας

Θ. Βαμβουρέλλης: Το υγιές επιχειρείν κλειδί για την οικονομία της περιφέρειας

Ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Δύναμη Ζωής» στον Νότιο Τομέα Αθηνών, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την τοπική αυτοδιοίκηση, αναλύοντας τους στόχους και το όραμα που έχει ένας πολιτικός μηχανικός για την Περιφέρεια.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Το όραμά μου για την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συνοψιστεί με τρεις λέξεις: ανεξαρτησία, διαφάνεια, συμμετοχή. Ανεξαρτησία από οικονομικά συμφέροντα, πελατειακές σχέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Διαφάνεια στη διοίκηση με ευελιξία στη διεκπεραίωση των καθημερινών προβλημάτων και ηλεκτρονικές διαδικασίες εξυπηρέτησης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, με σύγχρονα και αποφασιστικά εργαλεία διαβούλευσης.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στη θέση του περιφερειακού συμβούλου, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι;

Σε κάθε περίπτωση, βασικός μου στόχος είναι να συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην υλοποίηση του προγράμματος του συνδυασμού μας, ενός προγράμματος τεκμηριωμένου, συλλογικά επεξεργασμένου και με σαφές κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Στην πιθανή περίπτωση της εκλογής μου, βασικοί μου στόχοι θα είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η εμπέδωση της διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση και η υλοποίηση πολιτικών βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Δώστε μας μια εικόνα από τη «σχέση» που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο που θα βάζατε;

Η σχέση μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας έχει ενίοτε θετικό και ενίοτε αρνητικό πρόσημο. Έχω την αίσθηση ότι στο βαθμό που κάθε μέρος αντιλαμβάνεται το ρόλο που του αναλογεί, αυτή η σχέση έχει το χαρακτήρα της αλληλοσυμπλήρωσης. Μια τοπική αυτοδιοίκηση συμμετοχική, διαφανής, με οικονομικούς πόρους, όραμα για την τοπική κοινωνία και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χρειάζεται την κεντρική εξουσία αρωγό στην υποστήριξη και στην υλοποίηση του σχεδίου της, να παρέχει επαρκή χρηματοδότηση και υποστηρικτικά εργαλεία, να έχει γρήγορες, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες, να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να είναι δίκαιη και να εγγυάται την ισονομία. Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση που περιγράφουμε.

Βάζετε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου. Τι θα ξεχωρίζατε από τη θητεία της στην Περιφέρεια;

Το έργο της Δύναμης Ζωής και της Ρένας Δούρου την πενταετία 2014 με 2019 είναι πραγματικά πλούσιο. Από όλο αυτό το έργο μπορώ να ξεχωρίσω δύο εμβληματικά στοιχεία. Πρώτον, αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της ένταξης, της προκήρυξης ή της εκτέλεσης 1.250 μικρά και μεγάλα έργα με προϋπολογισμό 2,1 δις ευρώ. Δεύτερον, η Ρένα κίνησε γη και ουρανό, προκαλώντας ακόμα και την ψήφιση σχετικής νομοθετικής τροπολογίας, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αγορά εξοπλισμού σε 31 νοσοκομεία με 40 εκατομμύρια ευρώ, σε μία περίοδο που η δημόσια Υγεία ήταν σε κρίση και απαξίωση.

Προέρχεστε από τον χώρο των μηχανικών. Υπάρχουν έργα που γίνονται ή που πρέπει να γίνουν, σήμερα, στην περιφέρεια;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 1.250 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ με 360 ανοιχτά εργοτάξια. Το εμβληματικότερο είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που ολοκληρώνεται μέσα στον επόμενο χρόνο και η οποία περιλαμβάνει τη μετατόπιση κατά 90 μέτρα προς την παραλία και τμηματική υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, την κατασκευή ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, τη δημιουργία οικολογικού πάρκου έκτασης 220 στρεμμάτων και τη σύνδεση των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου με το παραλιακό μέτωπο.

Σαφώς, βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετά έργα που πρέπει να γίνουν και αφορούν κυρίως σε υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα, διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων και στη στήριξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Πώς, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να υποστηριχθεί η οικονομία της περιφέρειας, με στόχο και τη μείωση της ανεργίας; Ποιος ο ρόλος της επιχειρηματικότητας σε αυτό;

Το βασικότερο εργαλείο για την υποστήριξη της οικονομίας είναι η εκπόνηση και υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Προγράμματα που θα χρηματοδοτούν αφενός τη δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και αφετέρου αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Η επιχειρηματικότητα παίζει και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Περιφέρεια, στο βαθμό που θα απορροφήσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και θα υλοποιήσει τα επιχειρηματικά σχέδια, τηρώντας στο ακέραιο το θεσμικό πλαίσιο και σεβόμενη το περιβάλλον και την εργασία.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία; Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την χώρα μας;

Η δεκαετής κρίση και τα μνημόνια που μας επιβλήθηκαν έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην χώρα μας και στην οικονομία της. Ωστόσο, πλέον είναι εμφανή τα σημάδια βελτίωσης της εικόνας, αν θέλετε και με όρους ουσίας. Κατά τη γνώμη μου, η επόμενη μέρα μας επιφυλάσσει σταθερότητα και αισθητή βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών.

Ωστόσο, θεωρώ ότι το βασικό διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι ο χαρακτήρας που θα έχει η όποια ανάπτυξη, αν θα είναι βιώσιμη, αν θα γίνεται αναδιανομή των καρπών της, αν θα έχει περιβαλλοντικό πρόσημο, αν θα σέβεται την εργασία, αν θα είναι τελικά υγιής. Όπως και να έχει, η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να σημαίνει επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν ως εδώ.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Κοιτάξτε, στην ζωή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όμως πάντα υπάρχει συνέχεια. Εξάλλου, έχω επιλέξει να είμαι κοινωνικά ενεργός και να ασχολούμαι με αυτό που λέμε «κοινά» από τα 18 μου, το οποίο σημαίνει ότι όπως ήμουν παρών πριν την υποψηφιότητά μου, έτσι θα είμαι και την επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ίσως και με περισσότερη θέληση και όρεξη.

Το ταξίδι της ενεργού συμμετοχής και της κοινωνικής και πολιτικής δράσης είναι ένα ταξίδι που ενίοτε μπορεί να μας επιφυλάσσει απογοητεύσεις, κυρίως όμως είναι ένα ταξίδι με χαρές, εμπειρίες και μαθήματα ζωής. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν μας χρωστάνε αλλά ότι εμείς χρωστάμε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr