NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Γ. Μώραλης: Προτεραιότητά μας η βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών

Γ. Μώραλης: Προτεραιότητά μας η βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση και για τον σχεδιασμό που υπάρχει για μια πιθανή επανεκλογή.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για την τοπική αυτοδιοίκηση; Και ποια η πορεία σας σε αυτήν;

Μετά από την εμπειρία που αποκόμισα τα τελευταία 5 χρόνια από τη θέση του Δημάρχου Πειραιά, θα έλεγα ότι ο τόπος χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εξάρτηση που έχουμε από το κράτος για οποιαδήποτε απόφαση, ακόμα και ήσσονος σημασίας, προκαλεί τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία ενός Δήμου.

Μιλήστε μας για τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιο σας. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί;

Ο «Πειραιάς Νικητής» είναι ένας πολυσυλλεκτικός και υπερκομματικός συνδυασμός, στον οποίο συμμετέχουν άξιοι, καταξιωμένοι και ικανοί συμπολίτες μας από ένα ευρύ φάσμα της πειραϊκής κοινωνίας, που μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, αλλά συμπορεύομαστε ενωμένοι με ένα κοινό στόχο: να γίνει ο Πειραιάς η πόλη που όλοι ονειρευόμαστε και για το οποίο εργαζόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν την πόλη, τις γειτονιές και τα προβλήματα τους και τους γνωρίζουν και οι Πειραιώτες.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι και σε ποιες γραμμές θα κινηθεί η πολιτική σας;

Προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια, με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, είναι η ριζική και ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών, με παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές. Από εκεί και πέρα, έχουμε θέσει 12 άξονες στους οποίους θα κινηθούμε, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις, που αφορούν παρεμβάσεις για καλύτερη ζωή στην πόλη, φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ανοιχτή και έξυπνη διακυβέρνηση, ώθηση στην τοπική οικονομία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τη γαλάζια οικονομία και επιχειρηματικότητα, παρεμβάσεις «έξυπνης πόλης» και, τέλος, αλλαγές στην εικόνα της πόλης.

Δώστε μας μια εικόνα από τη «σχέση» που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο;

Στη διάρκεια αυτής της θητείας χρειάστηκε να συνεργαστούμε με τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις για να προωθήσουμε τα θέματα του Πειραιά. Θεωρώ ότι μια ανεξάρτητη δημοτική αρχή, όπως είμαστε εμείς, αποδίδει καλύτερα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε πιέσεις, ούτε περιορισμοί από κάποιο κόμμα, είτε αυτό είναι στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση. Είναι γεγονός όμως, πως με όλες τις κυβερνήσεις, από το 2014 έως σήμερα, ήρθαμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με το «τέρας» της γραφειοκρατίας και με καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται στην κεντρική διοίκηση.

Για παράδειγμα, σας αναφέρω το θέμα των δικαστηρίων. Από το 2014 ο Δήμος έχει παραχωρήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το κτήριο της πρώην Ραλλείου στο κέντρο του Πειραιά για να φτιάξουν το νέο Δικαστικό Μέγαρο και ακόμα δεν έχει γίνει κάτι. Και φυσικά, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων του τραμ και του μετρό που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια την πόλη ένα τεράστιο εργοτάξιο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο για τους Πειραιώτες, αλλά για όποιον ερχόταν στον Πειραιά με το αυτοκίνητό του.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, υπάρχουν στο πρόγραμμα σας πολιτικές για τη στήριξη της; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που διασφαλίσαμε για τον Πειραιά μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, περίπου το 30% αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με βασικό άξονα τον τομέα της γαλάζιας οικονομίας που αποτελεί και το στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Οι επιμέρους δράσεις αφορούν άμεση ενίσχυση υφιστάμενων νεοφυών και νεοσύστατων επιχειρήσεων του Πειραιά, αλλά και υποδομές παροχής υπηρεσιών στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Αξιοποιούμε επίσης το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με σκοπό να ενισχυθεί η έρευνα - που ούτως ή άλλως είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα - και να συνδεθεί με τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεργία στον Πειραιά; Ποιες οι προτάσεις σας;

Την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με στοιχεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 580 νέες επιχειρήσεις και 17.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό δεν το κάναμε φυσικά εμείς, ως δημοτική αρχή, όμως συμβάλλαμε και εμείς σε αυτό, διαμορφώνοντας ένα φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλον. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται όταν υπάρχει ανάπτυξη, κάτι το οποίο συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε λοιπόν, στοχεύοντας με ένα ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο στην ανάπτυξη του Πειραιά.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης;

Ο Δήμος Πειραιά είναι από τους πρώτους δήμους που έχουν ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική, τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και για τη λειτουργία της πόλης και την εξοικονόμηση πόρων. Έχουμε ξεκινήσει να την υλοποιούμε, μέσω των χρημάτων που έχουμε εξασφαλίσει από την ΟΧΕ. Περνάμε σταδιακά σε περισσότερη ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Ήδη λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τον Δήμο αλλά και εφαρμογή για την καταγραφή από δημότες προβλημάτων της καθημερινότητας. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» σε τομείς όπως της διαχείρισης απορριμμάτων, στον φωτισμό, στη στάθμευση, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην ποιότητα του αέρα, στα επίπεδα θορύβου, στην κατανάλωση ενέργειας κ.α.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Όντας φύσει αισιόδοξος, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους Πειραιώτες, να μας ξαναεμπιστευθούν για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2014.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr