NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Πέτρος Κόκκαλης: Αν δεν ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει μέλλον

Πέτρος Κόκκαλης: Αν δεν ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει μέλλον

Ο Πέτρος Κόκκαλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τη βιώσιμη ανάπτυξη «που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα», για το πως η πράσινη οικονομία αποτελεί «μια τεράστια επιχειρηματική και οικονομική ευκαιρία» αλλά και για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ασχολούμαι χρόνια με το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και θέλω να θέσω το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως άμεσο πρόσταγμα ριζοσπαστικής και προοδευτικής αλλαγής συνολικά για την κοινωνία. Πιστεύω ότι η υλοποίηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Τα τελευταία χρόνια, συγκροτείται στην ευρωπαϊκή επικράτεια ένα νέο καθεστώς που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, ενώ, την ίδια στιγμή, οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων, τα οποία όχι τυχαία, αρνούνται την επιστημονική άποψη του ανθρωπογενούς της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, παρατηρείται μια συστηματική συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων και υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Στόχος μας είναι η ανατροπή αυτού του σκοταδιστικού πόλου διακυβέρνησης και η συγκρότηση μιας ουσιαστικής προοδευτικής στρατηγικής που θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο; Και ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που θεωρείτε πως μπορείτε να προσφέρετε;

Εμείς, όπως σας είπα, υιοθετούμε στο πολιτικό πρόγραμμά μας, τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, με βασικούς άξονες τη συλλογική ευημερία και την καλή ποιότητα ζωής για όλους, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και, ασφαλώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασική μας επιδίωξη είναι να συνεργαστούμε με όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές και μπορούν να εγγυηθούν τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου εντός Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και τη στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ - και τις λύσεις που προτείνετε - ποια θα ήταν αυτά;

Καταρχάς, αν δεν ενισχυθεί άμεσα η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της, ειλικρινά φοβάμαι πως μας περιμένουν όλους μεγάλες περιπέτειες. Η Ευρώπη της συνύπαρξης και της συνεργασίας που οραματιστήκαμε θα καταρρεύσει. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη του καιρού μας και απαιτείται κινητοποίηση για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και την ενιαία θεσμική οργάνωση και κοινή οικονομική διαχείριση στην ευρωζώνη. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας.

Επικεντρώνοντας στην επιχειρηματικότητα, πως μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας μέσω του ευρωκοινοβουλίου;

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι μια τεράστια επιχειρηματική και οικονομική ευκαιρία. Όσο μειώνεται το κεφαλαιακό κόστος της επένδυσης για να έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται, η διανομή γίνεται δημοκρατικότερη. Πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική που προάγει τη μετακίνηση των κεφαλαιακών ροών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προσελκύσουμε ιδιώτες συν-επενδυτές σε start ups και στην κλιματική τεχνολογία. Το κράτος δεν είναι ο δανειστής της τελευταίας ευκαιρίας αλλά ο επενδυτής της πολιτικής κατεύθυνσης.

Ουσιαστικά, επιδιώκουμε μια οικονομία που θα είναι ικανή να φέρει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο και θα ακολουθήσει τις νόρμες των Ηνωμένων Εθνών και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Επιχειρηματικότητα, υιοθετώντας τη μέθοδο του τριπλού αποτελέσματος, δηλαδή πέρα από οικονομική να παράγει περιβαλλοντική και κοινωνική αξία. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Παράλληλα, απαιτούνται δράσεις που θα στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), το οποίο αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία, ένα καινοτόμο προϊόν που συνδυάζει τη χρηματοδότηση και την εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς, ενώ διαθέτει και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που βίωσε η χώρα μας, θεωρώ αναγκαίο να ληφθούν ακόμη μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο σύγχρονος δρόμος της οικονομίας, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ποια η γνώμη σας για τις startups; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Αν δεν ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει μέλλον. Ειδικά η Ελλάδα, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους τομείς της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας. Απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε είναι η αναγνώριση της πρωτοβουλίας BlueGrowth από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας χάρισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό προώθησης της επιχειρηματικότητας για το 2018. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει η χώρα μας τον διαγωνισμό έπειτα από δεκατρία χρόνια. Μια πρωτοβουλία που συνέδεσε τον κόσμο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την θαλάσσια οικονομία, κάτι που δεν είχε σκεφτεί ποτέ κανείς να κάνει στον Πειραιά.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Γαλάτσι, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, είναι βασικό πρόταγμα της εποχής μας. Το θετικό είναι πως μέσα από την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε πάρα πολλές και πραγματικές ευκαιρίες για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά ενός ευρωβουλευτή στην αντιμετώπιση της ανεργίας;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία. Για παράδειγμα η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αύξηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από 18% σε 32.1%. Αυτές οι επενδύσεις είναι ύψους 5,2 δις, χρήματα τα οποία θα συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία και ειδικά στη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και θα συνεχίσω να δίνω τους δικούς μου καθημερινούς αγώνες, όπως κάνω τα τελευταία χρόνια, για έναν βιώσιμο και αλληλέγγυο κόσμο. Δεν είμαι πολιτικός καριέρας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr