NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Συναδελφικές συγκρούσεις: Γιατί δεν είναι απαραίτητα κακές

Συναδελφικές συγκρούσεις: Γιατί δεν είναι απαραίτητα κακές
05_07_2019

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.

Πώς και γιατί οι συγκρούσεις ανάμεσα στους συναδέλφους μιας ομάδας μπορεί να ανοίξουν το δρόμο της επιτυχίας.

Όπως ανάμεσα στα μέλη οποιασδήποτε ομάδας, έτσι και ανάμεσα σε συναδέλφους είναι φυσικό να προκύψουν συγκρούσεις. Και παρόλο που συνήθως θεωρούμε τις συγκρούσεις ως κάτι αρνητικό, είναι φορές που μπορεί να φέρουν θετικό αποτέλεσμα στην πορεία μιας ομάδας και την εξέλιξη των εργαζομένων.

Αντίθετα, αν δεν υπάρχουν συγκρούσεις ή το επίπεδο των συγκρούσεων είναι πάρα πολύ χαμηλό δημιουργείται απάθεια, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και τελικά οι εργαζόμενοι μένουν στάσιμοι και δεν εξελίσσονται. Τα πολύ υψηλά επίπεδα συγκρούσεων, από την άλλη, οδηγούν σε προβλήματα επικοινωνίας, μείωση της συνεκτικότητας, αποδιοργάνωση και χάος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να νιώθουν απογοήτευση και στρες.

Κι όμως! Οι συγκρούσεις έχουν και τα καλά τους!

Ένα ελάχιστο και αποδεκτό επίπεδο συγκρούσεων μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα αφού βελτιώνει την ποιότητα των αποφάσεων, δίνει ώθηση στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα, αναπτύσσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια, εκτονώνει τα προβλήματα και τις εντάσεις και προωθεί την αυτοαξιολόγηση, οδηγώντας έτσι στην ευημερία και της ομάδας και των μελών της.

Τι να κάνεις αν είσαι ο επικεφαλής της ομάδας

Αν ηγείσαι κάποιας ομάδας, ο ρόλος σου είναι καθοριστικός στο να κρατήσεις τις συγκρούσεις ανάμεσα στους συναδέλφους σου στο επίπεδο που βελτιώνει την αποδοτικότητα χωρίς να δημιουργεί όμως προβλήματα. Τι μπορείς να κάνεις, όμως, ως αρχηγός μιας ομάδας, αν επιθυμείς αυτή να μην είναι στάσιμη και εφόσον θέλεις να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές και την καινοτομία; Θα πρέπει να φροντίσεις να είναι συνεκτική και τα μέλη της να μπορούν να επικοινωνούν μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, κατά τη σύσταση της ομάδας, καλό είναι να επιδιώξεις να υπάρχει και ποικιλία προσωπικοτήτων, εμπειριών, ικανοτήτων και γνώσεων, πράγμα που βοηθάει στην ανταλλαγή διαφορετικών ιδεών και απόψεων άρα και στη λύση των προβλημάτων και τη σωστή λήψη αποφάσεων που οδηγεί στην πρόοδο.

Κι αν οι συγκρούσεις είναι έντονες;

Συγκρούσεις συνήθως προκαλούνται λόγω ασυμβατότητας των μελών της ομάδας σε αξίες, στόχους, ανάγκες, προτεραιότητες, συμπεριφορές και κουλτούρα καθώς και λόγω κακής επικοινωνίας και παρανόησης πληροφοριών.

Αν οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σου είναι τόσο έντονες που την καθιστούν δυσλειτουργική και απειλούν τη βιωσιμότητά της, θα πρέπει να μπορείς να διαγνώσεις τους λόγους πίσω από αυτές για να βρεις έτσι την λύση. Για να εξομαλύνεις τις επιβλαβείς συγκρούσεις καλό είναι να τις αντιμετωπίζεις τη στιγμή που προκύπτουν. Επίσης:

  • Ρώτα τα μέλη της ομάδας σου τι είναι αυτό που πυροδότησε τη σύγκρουση.
  • Δώσε σε όλους χρόνο να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και άκου προσεκτικά τις διαφορετικές απόψεις.
  • Μην επιτρέψεις προσωπικές επιθέσεις και προσβολές μεταξύ των μελών της ομάδας.
  • Ρώτησε αν θέλουν κάποιες διαδικασίες να γίνονται διαφορετικά και εστίασε στην ομαδική δουλειά για τη λύση του προβλήματος. Στο τι δηλαδή μπορεί να κάνει ο καθένας.
  • Ταυτόχρονα παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις και θέσπισε κανόνες λειτουργίας με στόχο το κοινό συμφέρον.
  • Όταν φτάσετε σε μια κοινή συμφωνία καταγράψτε την, έτσι ώστε να λειτουργεί σαν αναφορά προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις.

Τι να θυμάσαι

Οι συγκρούσεις δεν είναι πάντα συνώνυμες με τα προβλήματα. Με το σωστό χειρισμό μπορεί να γίνουν εποικοδομητικές και να οδηγήσουν στην επιτυχία.


Αρχική δημοσίευση από Χριστίνα Σακελλαρίου, Χημικός - Κοσμετολόγος, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr