NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Νίκος Δένδιας: «Εμείς δεν πάσχουμε από ιδεοληψίες κατά του επιχειρείν»

Νίκος Δένδιας: «Εμείς δεν πάσχουμε από ιδεοληψίες κατά του επιχειρείν»

Ο Νίκος Δένδιας, υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το διακύβευμα των επικείμενων Εθνικών Εκλογών, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζοντας τη «δέσμευση» για «δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων».

Πλησιάζοντας προς τις πρόωρες εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ποιο θα λέγατε πως είναι το διακύβευμα; Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα;

Το μεγάλο διακύβευμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει o Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νέος Πρωθυπουργός, να εφαρμόσει απρόσκοπτα το γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει. Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα, άλλωστε, για την επόμενη ημέρα, είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και η επίτευξη ενός ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 3-4% ετησίως, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται κατ’ αντικειμενική εκτίμηση επενδύσεις 10-15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά. Κυρίως, όμως, οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι οι θυσίες τους επί μία δεκαετία δεν πήγαν χαμένες και ότι υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την ανάταξη της χώρας, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας (όπως η Δημόσια Ασφάλεια).

Μεταξύ άλλων, έχετε διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή οικονομία της χώρας μας και ποιες οι προτάσεις σας για να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική;

Η απερχόμενη κυβέρνηση αντιστρατεύθηκε ό,τι εκπροσωπούσε αυτό που η Αριστερά διαχρονικά «δαιμονοποιούσε»: Την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας. Η δημιουργία υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το μόνο το οποίο κατάφερε να «επιτύχει», μέσω της πολιτικής της υπερφορολόγησης που εφάρμοσε, ενώ απέτυχε παταγωδώς σε όλους σχεδόν τους τομείς που αφορούν την πραγματική οικονομία.

Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, το γεγονός ότι η χώρα έπεσε στην 57η θέση (χάνοντας τέσσερις θέσεις στην κατάταξη) στην τελευταία Έκθεση του World Competitiveness Forum, είναι ενδεικτικό των αποτελεσμάτων της πολιτικής της Κυβέρνησης Τσίπρα και σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα διαθέτει όμως μια σειρά ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που ενισχυόμενα με την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορούν να αξιοποιηθούν. Διαθέτει, για παράδειγμα, μια σειρά δυναμικών τομέων, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics, η ναυτιλία, η συμβολαιακή και βιολογική γεωργία, το φάρμακο, η υγεία, η εκπαίδευση κ.ά. οι οποίοι προσφέρονται για επενδύσεις, ενώ διαθέτει επίσης καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, που μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δράση.

Βεβαίως, χρειάζεται παράλληλα να ξεπερασθούν δομικά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα, όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, το οποίο σήμερα στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τη διάσωση της ΔΕΗ - η οποία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης - και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% και η προώθηση των διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του κόμματος σας γύρω από το θέμα της φορολογίας, όσον αφορά και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων;

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για τη δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, με μέτρα όπως:

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια.
  • Επιπλέον μείωση φορολογίας κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.
  • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • Αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου.
  • Δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών αντί για 5 έτη, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Με τα μέτρα αυτά, όπως με ένα παράλληλο πλέγμα δράσεων και κυρίως με μια διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη μικρή και μεγάλη επιχειρηματικότητα, η οποία σήκωσε μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα και πρέπει επιτέλους να μπορέσει να αναπνεύσει.

Γενικότερα, ποια η άποψη σας για τη συνεισφορά του τομέα της επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία; Ποιες οι δικές σας προτάσεις, για στήριξη και ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και των startups;

Όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, η μείωση της φορολογίας, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι επίσης η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, μέσα από μία ολιστική λύση, αλλά και με την εξέταση ενός καθεστώτος ανταμοιβής των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Να σας υπενθυμίσω ότι ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα προωθήσει, μετά από συμφωνία με τους εταίρους, την επιδότηση του επιτοκίου από το ΕΣΠΑ για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αντιμετώπιση των αντικινήτρων που υπάρχουν σήμερα, όπως π.χ. η γραφειοκρατία, η οποία μπορεί να καταπολεμηθεί με τη γενικευμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ταχεία αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και με τη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

Σχετικά με τις startups, να σας υπενθυμίσω και πάλι ότι το 2014, όταν διατέλεσα Υπουργός Ανάπτυξης, επιχειρήσαμε να μετατρέψουμε το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κεφάλαιο για την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων. Άλλωστε, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να επιστρέψει η χώρα σε μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται καινοτόμα και εξαγώγιμα προϊόντα. Παρέδωσα έτοιμο το Νομοσχέδιο και παρακάλεσα προσωπικά τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα να το φέρουν στη Βουλή, με τη δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία θα το στηρίξει. Τελικά, όμως, το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα ήρθε στη Βουλή μόλις το 2019!

Ένα σοβαρό θέμα είναι το brain drain, η φυγή επιστημόνων από την Ελλάδα. Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα; Γενικότερα, πώς μπορεί να μειωθεί η ανεργία, ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ως έναν από τους κύριους στόχους του τη δημιουργία μόνιμων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες και για την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων νέων που έφυγαν από τη χώρα κατά την οικονομική κρίση. Μπορεί η απερχόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να «πανηγυρίζει» για τη μικρή μείωση της ανεργίας, με αντιστάθμισμα την υποκατάσταση της κανονικής απασχόλησης από την part time, με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, αλλά ως Νέα Δημοκρατία στοχεύουμε στην παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, όπως και στην αύξηση του κατώτερου μισθού, σε ποσοστό διπλάσιο της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ.

Φιλοδοξούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε 43.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα αναβαθμίσουν και τις υποδομές της χώρας. Στόχος μας, όμως, είναι ακόμα η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Εμείς δεν πάσχουμε από ιδεοληψίες κατά του επιχειρείν. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις νέες και τους νέους μας να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες, να απασχολήσουν με τη σειρά τους κι άλλους συνομηλίκους τους με αξιοπρεπείς μισθούς και με μια συνολική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας να φέρουμε πίσω τους νέους μας από το εξωτερικό.

Κλείνοντας: γίνονται οι φετινές εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται κυβέρνηση. Προχωρώντας τον χρόνο τέσσερα χρόνια μπροστά, κάπου στο 2023, για ποια πράγματα θα θέλατε να είστε σε θέση να δηλώνετε υπερήφανος;

Εύχομαι να έχω τη χαρά να διαπιστώσω μετά από μία τετραετία ότι καταφέραμε να καθιερώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν στηρίζεται στον δανεισμό και την κατανάλωση, αλλά στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα. Και εύχομαι, τέλος, να έχω την ικανοποίηση να διαπιστώσω ότι συμβάλλαμε στη δημιουργία μιας Ελλάδας με δυναμισμό και εξωστρέφεια, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις σε όλους τους τομείς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr