NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Κ. Χατζηδάκης: «Να δώσουμε το σήμα της πολιτικής αλλαγής που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη»

Κ. Χατζηδάκης: «Να δώσουμε το σήμα της πολιτικής αλλαγής που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη»

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την επιχειρηματικότητα, για την ελληνική οικονομία και για τις προτεραιότητες της Ν.Δ, σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές του Ιουλίου.

Θα ξεκινήσω από το σύνθημα της προεκλογικής σας εκστρατείας: «Πολιτική με αξίες». Μιλήστε μας για αυτές τις αξίες και για το πώς μπορούν αυτές να εφαρμοστούν, σήμερα.

Απ’ όπου και αν πέρασα, από την ΔΑΠ, την ΟΝΝΕΔ, την Ευρωβουλή, από διάφορα υπουργεία, προσπάθησα να υπηρετήσω σταθερά την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τον υγιή πατριωτισμό, την Ευρώπη και το δημοκρατικό ήθος. Και τις συγκρούσεις που χρειάστηκε να κάνω για την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τις έκανα υπηρετώντας ακριβώς αυτές τις αξίες. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι τέτοιες αξίες μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη με τον θετικό και προγραμματικό μας λόγο, την προσήλωσή μας στην Ευρώπη και τους δημοκρατικούς θεσμούς και την προτεραιότητα που δίνουμε στην ελευθερία και τη αλληλεγγύη.

Διατελέσατε, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, Υπουργός Ανάπτυξης. Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας μας, πάνω σε ποιους άξονες θα βασιστεί η δική σας πολιτική;

Το σύνθημά μας για τις εκλογές είναι «Ισχυρή Ανάπτυξη για Αυτοδύναμη Ελλάδα». Το επιλέξαμε γιατί ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε το μοντέλο της διανομής της φτώχειας και της μιζέριας και να περάσουμε στο μοντέλο της δημιουργίας και των ευκαιριών. Για να πετύχουμε την ισχυρή ανάπτυξη όμως, χρειαζόμαστε επενδύσεις. Και για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειαζόμαστε χαμηλότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ρευστότητα. Δηλαδή, ένα φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και θα δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Τελικά, ποιο θα λέγατε πως είναι το διακύβευμα των επερχόμενων προώρων εκλογών; Και ποια τα ενδεχόμενο «μηνύματα» των πρόσφατων αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών;

Στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες καταψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για τα ψέματα, την αναποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης - και ιδιαίτερα την οπισθοδρόμηση στην οικονομία- το αλαζονικό ύφος και την καθεστωτική αντίληψη για την εξουσία. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες υπερψήφισαν τη στρατηγική και τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, το πρόγραμμά μας για χαμηλότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Υπερψήφισαν τη μετριοπάθεια και τον ενωτικό μας λόγο, καθώς και μια ποιοτική ανανέωση σε πρόσωπα. Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η ευκαιρία οι Έλληνες να δώσουν την οριστική απάντηση στο αν θέλουν η Ελλάδα να μπει στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής, να γίνει, δηλαδή, μια χώρα των ευκαιριών. Ή εάν θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε μέσα στην κρίση διανέμοντας τη φτώχεια μας. Για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του κόμματος σας γύρω από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και την ευρύτερη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα; Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες;

Έχουμε ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες για τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα: η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε μία διετία, η άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, καθώς και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, η μείωση των φόρων δεν αρκεί. Πρέπει πρώτα να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Επομένως, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και μια κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής. Με δραστική απλούστευση των αδειοδοτήσεων, ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών. Με περισσότερη ρευστότητα, που προϋποθέτει, φυσικά, γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και την αντίστοιχη ελάφρυνση των τραπεζών. Με στοχοθεσία και αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση που θα μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Με εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, με προσήλωση στην προσπάθεια, την άμιλλα και την αξιοκρατία. Με επιτάχυνση των δικών, γιατί έχουμε καταλήξει να είμαστε η χώρα του «ου μπλέξεις». Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με φορολογικές μειώσεις μέσα σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, θα βελτιώσουν καθοριστικά τις δυνατότητες της Ελλάδας να προσελκύσει μικρές και μεγάλες επενδύσεις.

Ποια η άποψη σας για τη συνεισφορά του τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία; Για παράδειγμα, μπορούν οι startups να αποτελέσουν έναν άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας;

Οι startups ενσαρκώνουν, ουσιαστικά, την Ελλάδα της δημιουργίας και των ευκαιριών την οποία θέλουμε να χτίσουμε στη Νέα Δημοκρατία. Πέρα από τη μείωση της φορολογίας και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που, όπως ανέφερα παραπάνω, θα κάνουμε για όλες τις επιχειρήσεις, θα τις ενισχύσουμε και με μια σειρά επιπλέον πρωτοβουλιών: Με διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αξιοποιώντας και εργαλεία του ΕΣΠΑ. Με ενθάρρυνση των πανεπιστημίων να συνεργάζονται με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Και με κίνητρα σε angel investors για να επενδύσουν σε ελληνικές startups, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές χωρών όπως το Ισραήλ. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι startups θα μπορέσουν να κάνουν scale up. Δηλαδή να εξελιχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και να έχουν αισθητό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας μαζικά νέες ποιοτικές δουλειές.

Σας έχουμε ακούσει να αναφέρεστε στα λεγόμενα πράσινα δάνεια. Ποιες οι ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες και για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να «κοκκινίζουν»;

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει από το 2016 μία ολοκληρωμένη λύση για τα κόκκινα δάνεια. Που διαφυλάσσει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Που αφορά αυτούς που πραγματικά έπεσαν θύματα της κρίσης. Και επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες ή αλλιώς τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια». Τη λύση αυτή την αποκαλέσαμε «Δεύτερη Ευκαιρία» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι πρέπει όσοι, με μεγάλο κόπο, έμειναν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στα χρόνια της κρίσης, να επιβραβεύονται και να τους δίνεται ένα κίνητρο να παραμείνουν συνεπείς. Για το λόγο αυτό, στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται μια εύλογη μείωση του επιτοκίου που πληρώνουν αυτοί οι δανειολήπτες για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε όμως, ότι ένας από τους τρόπους για να μην έχουμε πολλά κόκκινα δάνεια και να μην κοκκινίσουν και τα πράσινα, είναι να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Και αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Νέας Δημοκρατίας.

Κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεις. Πώς, κατά την γνώμη σας, θα πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα;

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδιωτικές επενδύσεις, περιλαμβανομένων κάποιων αποκρατικοποιήσεων, θα είναι από τους βασικούς μοχλούς που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής: Με το λιμάνι του Πειραιά. Με τον ΟΤΕ. Με την Ολυμπιακή. Με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε πολλά από αυτά συνέβαλα και εγώ κατά τη διάρκεια των θητειών μου στα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών. Ειδικά για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, υπενθυμίζω ότι ήταν δύο εταιρείες, όπου οι παρεμβάσεις μας οδήγησαν, τελικά, σε σημαντική ελάφρυνση του φορολογούμενου και σε ένα καλύτερο περιβάλλον στους συγκεκριμένους τομείς. Το ίδιο συνέβη και με τα περιφερειακά αεροδρόμια για τα οποία προσωπικά επέμεινα να προχωρήσει η σύμβαση παραχώρησης. Με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν από απλές πίστες προσγείωσης και απογείωσης σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, θα δώσουμε έμφαση στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και προτεραιότητά μας θα γίνουν οι εμβληματικές περιπτώσεις του Ελληνικού και των Σκουριών στην Χαλκιδική.

Κλείνοντας, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα ήθελα να μου περιγράψετε τους πρώτους στόχους, τις πρώτες 100 ημέρες. Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Όπως γνωρίζετε, συντονίζω τη δουλειά που γίνεται στη Νέα Δημοκρατία για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος. Δεν έχουμε αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Για αυτό το λόγο, έχουμε ήδη ετοιμάσει τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση της κυβέρνησης και τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, την προσέλκυση επενδύσεων, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και τον εκλογικό νόμο. Με τη γρήγορη και αποφασιστική νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων θέλουμε να δώσουμε το σήμα της πολιτικής αλλαγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το σήμα που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη, απελευθερώνοντας τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr