NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Β. Ανδρικόπουλος: Ο Έλληνας της λίστας «30 Under 30 Europe - Finance» του Forbes! [Συνέντευξη]

Β. Ανδρικόπουλος: Ο Έλληνας της λίστας «30 Under 30 Europe - Finance» του Forbes! [Συνέντευξη]

Ο Βαγγέλης Ανδρικόπουλος, VC Analyst της βρετανικής Outlier Ventures, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την τεχνολογία του blockchain, το AI και το IoT, με αφορμή και την πρόσφατη διάκριση του στη λίστα «30 Under 30 Europe - Finance 2019» του Forbes.

Ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντάς σας λίγο καλύτερα. Με σπουδές στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία, σας βρίσκουμε σήμερα στο Λονδίνο. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Το Λονδίνο είναι το τεχνολογικό, χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ευρώπης. Πάντα ήθελα να ταξιδέψω, να εξερευνήσω και να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Έτσι, αποφάσισα να έρθω στο Λονδίνο για να μάθω από ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες, πεποιθήσεις και εμπειρίες. Ένα από τα θετικά αυτής της πόλης είναι ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Αν δουλέψεις σκληρά και έχεις όρεξη να μάθεις, οι συνάδελφοι σου θα το εκτιμήσουν και θα σου ανοίξουν πόρτες.

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το Blockchain. Μιας και είναι ο τομέας σας, θα ήθελα να περιγράψετε, για τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει, τι ακριβώς είναι αυτό και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας.

Το blockchain είναι μία βάση δεδομένων που αποθηκεύει κρυπτογραφικά ασφαλισμένες συναλλαγές σε χρονολογική σειρά. Όλοι οι συμμετέχοντες του δικτύου έχουν ένα αντίγραφο αυτής της βάσης δεδομένων και συνεισφέρουν στο να διατηρείται ασφαλής και διαρκώς ενημερωμένη. Μας δίνουν τη δυνατότητα να επαληθεύουμε ότι μια σειρά από 0 και 1, δηλαδή οποιαδήποτε πληροφορία, είναι μοναδική χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητή (π.χ. τράπεζα, κυβερνητικό οργανισμό). Επίσης, επιτρέπει την εφαρμογή θεωρίας παιγνίου έτσι ώστε να δημιουργούμε τα κατάλληλα κίνητρα σε ένα δίκτυο, ανταμείβοντας την καλή/επιθυμητή συμπεριφορά και τιμωρώντας την ανεπιθύμητη.

Για παράδειγμα, στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να στείλουμε χρήματα απευθείας σε μία επαφή μας χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητή. Αντίστοιχα, μας επιτρέπει να συναλλαγούμε με ενέργεια που έχουμε συσσωρεύσει από τα φωτοβολταϊκά μας απευθείας με τον γείτονά μας, να μας ανήκουν τα δεδομένα μας και να επιλέγουμε με ποιον τα μοιραζόμαστε με ασφαλή τρόπο. Μας επιτρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε διαφορετικούς τρόπους διακυβέρνησης ενός δικτύου ή μιας πλατφόρμας έτσι ώστε να μειώνουμε το ρίσκο λογοκρισίας και κακομεταχείρισης με αποτέλεσμα να προάγουμε τη δημιουργία.

Μπαίνοντας κάποιος στο προφίλ σας στο Linkedin, μαθαίνει πως ασχολείστε «με τη σύγκλιση της τεχνολογίας Blockchain, της τεχνητής νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων». Τελικά, που συγκλίνουν αυτά και ποιο το μέλλον τους;

Το Internet of Things περιλαμβάνει κάθε φυσικό αντικείμενο που έχει τουλάχιστον έναν αισθητήρα, microcontroller και σύνδεση στο internet ώστε να μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα μέσω ενός δικτύου. Για παράδειγμα, ένας βηματοδότης, ένα έξυπνο ρολόι, ένα έξυπνο ψυγείο, μία λάμπα, ένα αυτοκίνητο μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στα internet of things καθώς συλλέγουν δεδομένα και μπορούν να τα μεταφέρουν μέσω ενός δικτύου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τα εργαλεία μας από παθητικά σε ενεργητικά και τους δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσουν γνωστικές λειτουργίες. Ζούμε ήδη στην εποχή των αλγορίθμων. Συμμετέχουν σχεδόν σε όλα όσα κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι υπεύθυνοι για την έγκριση δανείων, την διαχείριση εργοστασίων, εμπορικών συναλλαγών, την καθοδήγηση αεροπλάνων, τα αυτόνομα οχήματα μέχρι και ποιες ταινίες θα δεις και τι μουσική θα ακούσεις. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάτι που δεν επηρεάζεται από αλγόριθμους.

Ο αριθμός των IoT συσκευών ξεπέρασε τον ανθρώπινο πληθυσμό πριν από μερικά χρόνια. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι και μηχανές συνδέονται στο internet, δημιουργούνται και συλλέγονται πρωτοφανείς ποσότητες δεδομένων. Όλα αυτά τα δεδομένα, αφού καθαριστούν και ασφαλιστούν στο blockchain, μπορούν να τροφοδοτηθούν σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που μας βοηθούν να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Τα μηχανήματα καθίστανται αυτόνομα, καθώς μπορούν να εκτελούν καθήκοντα για το δικό τους συμφέρον ή το οικονομικό συμφέρον των ιδιοκτητών τους, πράγμα που τα καθιστά ουσιαστικά αυτόνομους οικονομικούς παράγοντες (autonomous economic agents). Το blockchain μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε, να παράγουμε, να διανέμουμε και να καταναλώνουμε δεδομένα με πιο ασφαλή, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.

Έχετε εικόνα από την ελληνική startup σκηνή και τις εταιρείες που ασχολούνται με τον χώρο σας; Ποια η γνώμη σας για την καινοτομία που αναπτύσσεται στην χώρα μας, σε σύγκριση ίσως και με εκείνη της Μ. Βρετανίας;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο τομέας των startups και Venture Capital έχει αρχίσει να ανθίζει. Ο φίλος και συνάδελφος Χρήστος από το Marathon VC, δημοσίευσε ένα πολύ καλό άρθρο πάνω στο θέμα και βρήκε πώς από το 2010 μέχρι το 2018, 301 startups «σήκωσαν» 2.4 δισ από 268 Venture Capital funds [σχετικό άρθρο στο epixeiro.gr]. Συνολικά, υπήρξαν 47 acquisitions και 5 IPOs κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα.

Στα πιο πρόσφατα, το όνομα σας βρέθηκε στη λίστα του Forbes «30 Under 30 Europe - Finance 2019». Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; Ποιοι οι ενδεχόμενοι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Το Διαδίκτυο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία και αρχικά οικοδομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που να έχει απόλυτο διοικητικό έλεγχο. Αυτή η τεχνολογία εφοδίασε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ και επέτρεψε την άνευ προηγουμένου οικονομική δραστηριότητα, το εμπόριο, την επικοινωνία και την έκρηξη ιδεών σε παγκόσμια κλίμακα, κάνοντας τα δεδομένα το σημαντικότερο αγαθό. Δυστυχώς, οι χρήστες δεν κατέχουν τα δεδομένα που οι ίδιοι παράγουν. Τα δεδομένα συσσωρεύονται σε λίγα χέρια δημιουργώντας σιλό δεδομένων τα οποία με την σειρά τους καταπνίγουν την καινοτομία. Το διαδίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η έλλειψη ιδιωτικότητας, ψεύτικα νέα, εχθρικό λόγο και άλλα.

Η δουλειά μου είναι να επενδύω και να δουλεύω σκληρά με τους καλύτερους επιχειρηματίες και τεχνολόγους του κόσμου ώστε να φέρουμε την ασφαλή εξέλιξη του internet και να δημιουργήσουμε μία ανοικτή οικονομία βασισμένη στα δεδομένα. Η αναγνώριση από το Forbes σίγουρα μου δίνει κουράγιο αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή.

Πολύ απλοποιημένα ίσως, με μια πρόταση μπορούμε να πούμε πως βρεθήκατε από το ΤΕΙ Πειραιά στη λίστα του Forbes. Βάσει της δουλειάς και της εμπειρίας σας, τι θα συμβουλεύατε άλλους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας; Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα;

Οι ψηφιακές τεχνολογίες και το internet μείωσαν και εξακολουθούν να μειώνουν δραματικά τα κόστη για την έναρξη μιας startup, σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι και στην Ελλάδα, υπάρχουν ευκαιρίες στον τεχνολογικό τομέα. Με έναν υπολογιστή, σύνδεση στο internet και πολλή δουλειά μπορεί κάποιος να μάθει τις τεχνολογίες που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει για να λύσει προβλήματα της ανθρωπότητας, μικρού ή μεγάλου μεγέθους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr