NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Οι Έλληνες που ασφάλισαν την πρώτη αποστολή στην Σελήνη πριν 50 χρόνια!

Οι Έλληνες που ασφάλισαν την πρώτη αποστολή στην Σελήνη πριν 50 χρόνια!
Φωτογραφία: NASA

Με τον τίτλο «το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής» εξεδόθη τον Ιούλιο του 1969 το συμβόλαιο ασφάλισης των αστροναυτών Neil Armstrong, Edwin Aldrin και Michael Collins του πληρώματος του θρυλικού Apollo 11 που εξετέλεσε την πρώτη αποστολή στην Σελήνη πριν 50 χρόνια.

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο έκανε και πάλι το θαύμα του: οι εμπνευστές του ασφαλιστηρίου και υπογράφοντες επιχειρηματίες της εποχής, Αλέξανδρος Ταμπουράς και Δημήτρης Κοντομηνάς, κατάφεραν να φέρουν την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican που είχαν ιδρύσει ένα χρόνο πριν, αλλά και την Ελλάδα, στο διεθνές προσκήνιο. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για λογαριασμό της ασφαλιστικής επέδωσε στους αστροναύτες ο απεσταλμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας της Οργανώσεως Ταμπουρά, ο γνωστός Φρέντυ Γερμανός.

30.000 Δολάρια ΗΠΑ ή 900.000 Δραχμές

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυπτε τον κίνδυνο θανάτου ή εξαφανίσεως στο διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητας των ασφαλισμένων, για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολάρια ή 900.000 δραχμές, με ισόποση κατανομή στους αστροναύτες του Apollo 11.

Το συμβόλαιο για τις δύο εταιρείες της «Oργανώσεως Ταμπουρά» σε αυτή την πρωτοποριακή για τα δεδομένα ασφαλιστική κοινοπραξία υπέγραφαν για λογαριασμό της Interamerican o Δημήτρης Κοντομηνάς, τότε γενικός διευθυντής της εταιρείας, και για την Ασπίς Πρόνοια ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών. Τα ασφάλιστρα που ανέλαβε χρηματοδοτικά η «Οργάνωσις Ταμπουρά» ανέρχονταν σε 15.261 δραχμές. Η ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, προέβλεπε μέχρι και την περίπτωση «της υπό εξωγήϊνων όντων απαγωγής ασφαλιζομένων αστροναυτών».

Η ιστορική ανταπόκριση από το Ακρωτήριο Κένεντι

«Το πρώτον εις την ιστορίαν αστρασφαλιστήριον ζωής» επιδόθηκε στις οικογένειες των αστροναυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον απεσταλμένο της «Οργανώσεως Ταμπουρά», Φρέντυ Γερμανό, πριν την εκτόξευση. Ο Φρέντυ έγραψε τότε στην ανταπόκρισή του από το Cape Kennedy: «Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα. Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου... Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: "Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!"».

Την ιστορική για τα ασφαλιστικά χρονικά στιγμή, παγκοσμίως, αναβίωσε στις μνήμες μας, με εκδήλωση στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας, η Interamerican, στις 16 Ιουλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Στο ταξίδι των αναμνήσεων μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος.

astrasfalisthrio2.jpg?mtime=20190718202324#asset:134060

«Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια δύο συνανθρώπους τους να περπατούν πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, όταν στις 16 Ιουλίου 1969 και μετά από αιώνες αναμονής, ο άνθρωπος ξεκίνησε να κάνει το αιώνιο τους όνειρο πραγματικότητα. Οι τρεις αστροναύτες ξεκίνησαν από την Γη, αρχίζοντας ένα ταξίδι που θα κατέληγε στις 20 Ιουλίου στην πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση στην Σελήνη. Σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες, το Apollo II κάλυψε την απόσταση των 380.000 χιλιομέτρων που χωρίζει την Γη από την Σελήνη. Δύο από τους τρεις αστροναύτες μεταβιβάστηκαν στη Σεληνάκατο που τους οδήγησε στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου.

Εκείνο το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1969, πάνω στην σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης αποτυπώθηκε για πρώτη φορά ένα ανθρώπινο χνάρι που έγινε το σύμβολο «ενός τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα». Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, από το 1969 ως το 1972, ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μία από τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Με την βοήθεια χιλιάδων επιστημόνων, 27 αστροναύτες περιφέρθηκαν γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, ενώ 12 από αυτούς περπάτησαν και εξερεύνησαν έξι διαφορετικές περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης».

astrasfalisthrio4.jpg?mtime=20190718202518#asset:134063

Τα δρώμενα στην Αθήνα από τον μακρινό Ιούλιο του 1969

Τον μακρινό εκείνο Ιούλιο του 1969 ένα ομοίωμα σε κλίμακα 1,3, πιστό αντίγραφο της σεληνακάτο Eagle, είχε πάρει θέση στην Πλατεία Συντάγματος. Το ομοίωμα εκτέθηκε τότε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην 34η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στα Χανιά. Με αφορμή την 50η επέτειο της Interamerican, για μικρό χρονικό διάστημα, αποκαταστημένο το ομοίωμα διατίθεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις εγγονές του Αλέξανδρου Ταμπουρά.

astrasfalisthrio1.jpg?mtime=20190718202235#asset:134058

Από το 2001 μέχρι σήμερα και το μέλλον

H ασφαλιστική, από τότε μέχρι σήμερα, εξελίσσεται βάσει των επιταγών της σύγχρονης εποχής των ασφαλίσεων, παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία και την καινοτομία, όπως πάντα επισημαίνει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής που από το 2001, βρίσκεται στο «άρμα» της Achmea, έχοντας μεταβιβάσει την σκυτάλη ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Σημαντικοί σταθμοί της εταιρείας από το 2001, είναι το 2006 με την δημιουργία της Anytime, η ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του προσωπικού της (2010-2019), η δημιουργία της πλατφόρμας επενδύσεων και αποταμιεύσεων Capital το 2011, η σύναψη συνεργασιών παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας με αυτοκινητοδρόμους και ασφαλιστικές, οι συμπράξεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις για την υποστήριξη - από το 2015 - με άμεση ιατρική βοήθεια των νησιών της χώρας μας, η καθετοποίηση υπηρεσιών στο κλάδο αυτοκινήτου το 2013 με την ιδιόκτητη μονάδα, η παρουσίαση του συστήματος υγείας bewell κ.α.

2019 και μετά, την ιστορία της Interamerican θα την γράψει το μέλλον, όπως και των επόμενων αστροναυτών που θα κατακτήσουν το Διάστημα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr