NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Βρώσιμα λουλούδια: Μια αγορά με ζήτηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Βρώσιμα λουλούδια: Μια αγορά με ζήτηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Τα λουλούδια, συχνά, αποτελούν την πρώτη επιλογή για δώρο. Συνοδεύουν χαρούμενες, προσωπικές στιγμές και ομορφαίνουν ένα χώρο με τα χρώματά τους, δημιουργώντας θετικά και ευχάριστα συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια, μερικά από τα λουλούδια, χρησιμοποιούνται σε ιδιαίτερα γαστρονομικά πιάτα, όχι μόνο ως διακόσμηση. Αυτό διότι μπορούν και να φαγωθούν. Δεν αναφερόμαστε στους γνωστούς κολοκυθοανθούς ή στο γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, που οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή, αλλά σε πέταλα διάφορων βρώσιμων λουλουδιών τα οποία καταναλώνονται μαζί με τα φαγητά στα οποία προστίθενται.

Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την Κίνα, πολλοί πολιτισμοί είχαν στην παραδοσιακή τους κουζίνα λουλούδια για βρώση. Κάποια άνθη φυτών, βέβαια, τα τρώμε σαν λαχανικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, πχ. την αγκινάρα ή το κουνουπίδι. Άλλα τα πίνουμε ως αφεψήματα, όπως το χαμομήλι και το τίλιο, ενώ άλλα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν καρυκεύματα πχ. τη ρίγανη ή το δυόσμο. Βρώσιμα λουλούδια είναι ο πανσές, ο κατιφές, ο ανθός της μπεγκόνιας, η βιολέτα, ο βασιλικός, το γεράνι, το γιασεμί, το γαρύφαλο, ο ιβίσκος, η λεβάντα, η παπαρούνα (παπαρουνόσπορος), οι λεμονανθοί, το χρυσάνθεμο, η μέντα, η πασχαλιά, ο καπουτσίνος, διάφορες ποικιλίες βρώσιμων ορχιδέων, κά. Όλα αυτά δεν τα αγοράζουμε από ανθοπωλεία αλλά από καταστήματα που τα προμηθεύονται από παραγωγούς που τα καλλιεργούν. Επιλέξτε όσα έχουν ζωηρό χρώμα και γερά πέταλα ενώ προσπεράστε τα μαραμένα, όσα έχουν ξεθωριασμένα χρώματα ή είναι μπουμπούκια.

Στη μαγειρική, σε φαγητά και γλυκά, χρησιμοποιούνται τα πέταλα των ανθέων (που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα) αφού, πρώτα, έχουν ξεπλυθεί καλά με άφθονο νερό για απομάκρυνση σκόνης ή τυχόν εντόμων. Αν αποθηκευτούν στο ψυγείο (μερικά διατηρούνται έως 10 μέρες) καλό είναι να βρίσκονται σε αεροστεγή συσκευασία και πριν τη χρήση τους να βραχούν με λίγο παγωμένο νερό. Τα λουλούδια μεταχειρίζονται όπως τα μπαχαρικά. Δίνουν στα φαγητά ωραίο άρωμα και είναι γεμάτα με ιχνοστοιχεία και νέκταρ, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες. Σαν γεύση θυμίζουν πιπέρι, μέντα ή λεμόνι, ενώ μερικά έχουν και έντονη μυρωδιά.

Γίνονται λικέρ, ούζο (γλυκάνισος), ζελές ή μαρμελάδα, προστίθενται σε πίτες, σαλάτες, σούπες, διάφορα ποτά ή τσάι και δίνουν χρώμα στα διάφορα φαγητά. Στη Γαλλία και την Ιταλία, αποτελεί μόδα η χρήση των λουλουδιών για αρωμάτισμα ξυδιού και ελαιόλαδου. Μάλιστα, στη νότια Γαλλία προτείνουν πιάτα με τηγανητά άνθη. Στην Αγγλία, πάλι, χρησιμοποιείται πολύ η αρμπαρόριζα ενώ μικρά τριαντάφυλλα, αλπικά γαρύφαλλα, άνθη μέντας ή μπουράντζα τοποθετούνται σε παγοθήκες μαζί με χυμούς και νερό (ακόμη και σαμπάνια), καταψύχονται και σερβίρονται ως παγάκια δίνοντας χρώμα σε διάφορα cocktails. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους από όσους είναι αλλεργικοί ενώ, επιπροσθέτως, πρέπει να αποφεύγονται λουλούδια από φυτώρια που ραντίζονται με φυτοφάρμακα ή διάφορα χημικά.

Ζήτηση για βρώσιμα λουλούδια στη χώρα μας υπάρχει, η περισσότερη από τουριστικούς προορισμούς. Πλέον, λειτουργούν πολλά εστιατόρια υψηλής γαστριμαργίας αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία πολλών αστεριών, με αναγνωρισμένους chefs, που αναζητούν το κάτι διαφορετικό ή εξεζητημένο για να προσφέρουν στους πελάτες τους. Τρανταχτό το παράδειγμα με το φινόκιο ή το iceberg που πριν μερικά χρόνια εισάγονταν από την Ιταλία ενώ τώρα καλλιεργούνται και στην Ελλάδα. Όποιος παραγωγός ή επιχειρηματίας επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κλάδο πρέπει, πρωτίστως, να βρει την αγορά την οποία θα προμηθεύει. Παράδειγμα ελληνικής εταιρείας που έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες με εστιατόρια «χρυσών σκούφων» στη χώρα μας είναι η Nature’s Fresh. Η συγκεκριμένη εταιρεία ευθύνεται για την παρουσία εδώδιμων καλλιεργήσιμων πανσέδων σε αρκετά από τα πιάτα του menu τους.

Βασικό, όπως και σε κάθε καλλιέργεια, είναι η έμφαση να δίνεται στην ποιότητα. Η συμμετοχή σε οργάνωση ή ομάδα παραγωγών με σωστές βάσεις και λειτουργία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για διείσδυση σε αγορές και εκτός Ελλάδας. Τα βρώσιμα λουλούδια, άλλωστε, αποτελούν ένα προϊόν και με εξαγωγικό ενδιαφέρον μιας και η διεθνής κουζίνα και η φαντασία όσων ασχολούνται με τη μαγειρική είναι απεριόριστη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr