NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

​Είστε επιχειρηματίας. Αλλά πρώτα από όλα, άνθρωπος!

​Είστε επιχειρηματίας. Αλλά πρώτα από όλα, άνθρωπος!

Η μικρομεσαία επιχείρηση δεν θέλει μόνο σιδερένια πυγμή και στιβαρό χέρι στο πηδάλιο. Πολλές φορές, και σίγουρα περισσότερες από όσες νομίζετε, η επιτυχημένη επιχείρηση χρειάζεται ανθρωπιά από τη μεριά σας και καλώς εννοούμενο συναισθηματισμό.

Ναι, είστε επιχειρηματίας, αλλά πρώτα και πάνω από όλα, είστε άνθρωπος. Δείτε στο κείμενο που ακολουθεί γιατί είναι αναγκαίο να βγάζετε τον καλύτερο εαυτό σας προς τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σας και προσπαθήστε να γίνετε ακόμη καλύτερος άνθρωπος. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε μόνο να κερδίσετε!

Μήπως οι άνθρωποι σας είναι γνωστοί άγνωστοι;

Η κοπέλα στη γραμματεία σας φορά έναν επίδεσμο στο χέρι της, εδώ και μέρες. Απασχολημένος, περνάτε χωρίς να ρωτήσετε ποιο είναι το πρόβλημα, μιλώντας πολλές φορές στο κινητό σας, σαν να είναι αόρατη. Η όρασή σας καταγράφει τον επίδεσμο, αλλά η αντίδρασή σας είναι μηδενική.

Κι όμως, αν μπαίνατε στο σπίτι σας το απόγευμα και βλέπατε τον/τη σύζυγό σας ή κάποιο από τα παιδιά με έναν επίδεσμο στο χέρι, θα ρωτούσατε αμέσως τι συνέβη, φυσικά, με ανησυχία και αγωνία. Ξέρουμε ότι στη μία περίπτωση είναι η οικογένειά σας, αλλά και στην άλλη, όσο κλισέ και αν ακούγεται, οι άνθρωποι της επιχείρησής σας είναι η ευρύτερή σας οικογένεια.

Μπείτε στη θέση τους

Κάποιος υπάλληλός σας δεν ήταν στο πόστο του το πρωί και βάλατε τις φωνές. Ίσως να έχετε δίκιο. Ίσως ο υπάλληλος αυτός να το έχει ξανακάνει. Ίσως να είναι από τις περιπτώσεις που δύσκολα διορθώνονται. Όμως, πριν αφήσετε το θυμό σας να νικήσει την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να μπείτε για λίγο στη θέση του ανθρώπου σας.

Μήπως αργεί γιατί δεν έχει μέσο μεταφοράς, εκτός από ένα ίσως όχι και τόσο αξιόπιστο λεωφορείο της γραμμής που περνάει κάθε 50 λεπτά; Μήπως υπάρχει κάποιο βρέφος, μωρό ή μικρό παιδί στο σπίτι που θέλει την προσοχή του; Μήπως (και αυτό προσέξετε το ιδιαίτερα) σας έχει μιλήσει για το πρόβλημά του και απλά δεν το θυμάστε ή δεν το αξιολογήσατε σωστά;

Κι αν με «καβαλήσουν»;

Υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι και μη, που στην πραγματικότητα έχουν χρυσή καρδιά και κάτω από το σκληρό παρουσιαστικό τους κρύβεται ο φόβος τους ότι οι υπάλληλοί τους θα «ους πάρουν τον αέρα». Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία σας έχω νέα!

Το «αυστηρό» υβρίδιο με το οποίο προσπαθείτε να διοικήσετε, ανήκει σε μια πάρα πολύ παλιά πλέον εποχή. Δεν ζούμε στο 1950, αλλά σχεδόν στο 2020. Σήμερα, όσο πιο ανθρώπινη και φιλική είναι η συμπεριφορά σας, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι σας θα σας ακολουθούν παντού, όπου κι αν πάτε, όπως το πιστό πλήρωμα τον καπετάνιο του.

Οι κανόνες είναι κανόνες

Προσοχή: δεν σας προτρέπω να καταργήσετε τους κανόνες της επιχείρησής σας. Δεν εισηγούμαι, σε καμία περίπτωση, να μετατρέψετε τον χώρο εργασίας σας σε πείραμα. Αυτό που σας προτρέπω να κάνετε είναι να δείξετε την ηγεσία σας, μέσα από το παράδειγμα και την καλή επιρροή της ανθρώπινης πλευράς σας.

Να οδηγήσετε τους ανθρώπους σας με ελπίδα και προς την ελπίδα. Να αναγνωρίσετε και να ενθαρρύνετε το καλό. Να υποστηρίξετε τα μέλη της ομάδας σας ώστε να δουλέψουν μαζί και να συνδυάσουν τις προσπάθειες, τις ικανότητες τους, τα ταλέντα, τις ιδέες, τον ενθουσιασμό και το πάθος τους για το κοινό καλό.

Αν...

Για το τέλος, σας αφήνω με τους αθάνατους στίχους του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ από το ποίημα «Αν» σε μετάφραση του μεγάλου μας Κώστα Βάρναλη:

«Αν του θυμού σου τις στιγμές

που φαίνεται αδυσώπητη η ψυχή σου,

μπορείς ν’ αφήσεις να διαβούν

την πρώτη ξαναβρίσκοντας γαλήνη,

δική σου θάναι τότε η Γη,

μ’ όσα και μ’ ότι απάνω της κι αν έχει

και κάτι ακόμα πιο πολύ:

Άνδρας αληθινός θάσαι παιδί μου.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr