NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

«Βike Lab»: Η μαθητική «επιχείρηση» - «ασπίδα» για τους ποδηλάτες!

«Βike Lab»: Η μαθητική «επιχείρηση» - «ασπίδα» για τους ποδηλάτες!

Η δημιουργία μιας μαθητικής «εικονικής επιχείρησης» από ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο, αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι που ανεβάζει ψηλά όλους όσους συμμετέχουν. Πρώτα τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και το σχολείο, τους καθηγητές, τους εθελοντές, την τοπική κοινωνία, την Ελλάδα.

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Παπάγου η εξαιρετική «επιχείρηση» των παιδιών, η «BIKE LAB» προσέφερε ένα σπουδαίο εργαλείο για τους ποδηλάτες και γέμισε χαρά και αυτοπεποίθηση τους εφήβους που την έστησαν. Όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία των εξαιρετικών καθηγητριών, της οικονομολόγου Αγγελικής Κωνσταντίνου και της κοινωνιολόγου Χρυσούλας Κανιαδάκη, οι οποίες, στις αρχές Σεπτεμβρίου έκαναν αίτηση για συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Με συγκίνησε ιδιαίτερα ότι οι καθηγήτριες και οι μαθητές αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή, αφού είχαν παρακολουθήσει ομιλία μου για το ΣΕΝ/JA Greece, σε εκδήλωση του Δημαρχείου Χολαργού, που διοργάνωσε η Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Μαρία Αθανασάκου-Μουντάκη.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του προγράμματος, τους καθηγητές και τη μαθητική ομάδα βοηθά και ένας εθελοντής-στέλεχος επιχείρησης, που με την εμπειρία και τις γνωριμίες του είναι σε θέση να εμπνεύσει και να συμβουλεύσει καθοριστικά τα παιδιά στην υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Το 1ο ΓΕΛ Παπάγου είχε την τύχη να έχει ως εθελοντή ένα κορυφαίο στέλεχος, τον Κωνσταντίνο Τσουρή, EMBA, Vice President at Citi Greece, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της «επιχείρησης».

bikelab2.jpg?mtime=20190826094747#asset:137992

Και οι τρεις - οι δύο καθηγήτριες και ο εθελοντής - δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα και το επιχειρηματικό ταλέντο των παιδιών. Το έξυπνο προϊόν που δημιούργησαν, η διαφήμιση και οι πωλήσεις που πραγματοποίησαν τα «στελέχη» της επιχείρησης, «έβαλαν τα γυαλιά» σε αληθινούς επιχειρηματίες! Η «Bike Lab» δημιούργησε ένα μικρό δυναμό, το οποίο προσαρμόζεται στις ακτίνες της πίσω ρόδας ενός ποδηλάτου φορτίζοντας έτσι μία μπαταρία. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται, χρησιμοποιείται για να δίνει ενέργεια σε σύστημα εντοπισμού θέσης GPS και σε συσκευή κινητού τηλεφώνου. Έτσι, σε περίπτωση κινδύνου είναι άμεσος ο εντοπισμός του ποδηλάτη ενώ είναι βέβαιο ότι το κινητό του δε θα μείνει από μπαταρία!

«Το προϊόν αυτό ή κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στην αγορά στην μορφή που έχει σχεδιαστεί από την ομάδα και η χρησιμότητά του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ποδηλάτη και συγκεκριμένα σε αυτόν που το χρησιμοποιεί για μακρινές ή δύσκολες διαδρομές εκτός οδικών αρτηριών», δήλωσε η κα Κωνσταντίνου η οποία επίσης επεσήμανε ότι τα παιδιά κατέληξαν σε αυτή την ιδέα μετά από έρευνα αγοράς αλλά και από την επιθυμία τους να αναπτύξουν ένα προϊόν που εκτός από εμπορεύσιμο θα είναι χρήσιμο για την κοινωνία και ιδιαιτέρως για τοπικές κοινωνίες κοντά σε ύπαιθρο.

«Στα παιδιά άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι δημιούργησαν ένα δικό τους προϊόν από την αρχή», είπε ο εθελοντής, κ. Τσουρής, και τόνισε: «Είχαν πάθος να δουν την ολοκλήρωση της ιδέας τους και φυσικά να τα πάνε καλά σε σχέση με τα άλλα σχολεία. Ο ανταγωνισμός τους έδινε κίνητρο για να βελτιώνονται. Αυτό όμως που τα ενθουσίασε ήταν η συμμετοχή τους στην Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens, την 1η Μαρτίου 2019. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή και πολλοί είχαν μεγάλο ενδιαφέρον να αγοράσουν το προϊόν των παιδιών. Επίσης ένιωθαν πολύ υπερήφανοι και υπεύθυνοι για τις «διευθυντικές» θέσεις που είχαν στην επιχείρηση, π.χ. Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Οικονομικών, Διευθυντής Μάρκετινγκ. Κάποιοι δούλεψαν πολύ για να κατακτήσουν αυτή τη θέση και ήρθε ως φυσική εξέλιξη της προσπάθειας που ο καθένας κατέβαλε».

bikelab3.jpg?mtime=20190826094840#asset:137993

«Τα παιδιά παρέμεναν στο σχολείο μετά τα μαθήματα για τις συναντήσεις μας και αυτό έδειχνε πόσο πολύ το ήθελαν και τους άρεσε. Για εμάς τους καθηγητές είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον και λόγω ειδικότητας και πραγματικά θέλουμε να γίνει θεσμός στο σχολείο μας», δήλωσε η κα Κανιαδάκη και τόνισε: «Μας ενθουσίασε όλους καθώς διαπιστώσαμε στην πράξη ότι πρόγραμμα αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους εφήβους. Η «Εικονική Επιχείρηση» βοηθά τα παιδιά κατανοήσουν βιωματικά τη δυσκολία που έχει μια ιδέα να υλοποιηθεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο, ενώ προωθεί τη συνεργασία και την συνειδητοποίηση των θετικών και αρνητικών παραμέτρων της λειτουργικότητας εντός της ομάδας, σε περιβάλλον χρονικών περιορισμών. Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν για τον ανταγωνισμό και συνειδητοποιούν ότι είναι μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας, αποκτούν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, ανακαλύπτουν ατομικά χαρίσματα και αδυναμίες και μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος που αναπόφευκτα αποτελεί χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού ρίσκου. Επιπλέον, βελτιώνει την κατανόηση της επιχειρηματικότητας, ως βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης μια κοινωνίας και συνεπώς κάνει τους μαθητές καλύτερους πολίτες».

Οι καθηγήτριες και ο εθελοντής της «Bike Lab» προτείνουν να γίνει ευρεία ενημέρωση στους καθηγητές, με εύκολη πρόσβαση σε βιβλιογραφία και ενδεχομένως σεμινάρια, έτσι ώστε, όπως τόνισαν, «η διδαχή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία να μετακινηθεί από τη θεωρία στην πράξη και να επωφεληθούν όλα τα παιδιά».

bikelab4.jpg?mtime=20190826094940#asset:137994

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr