NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

​Το 1ο Γενικό Λύκειο Καλυβίων επιχειρεί «Επί χειρός» και λειτουργεί ως πρότυπο

​Το 1ο Γενικό Λύκειο Καλυβίων επιχειρεί «Επί χειρός» και λειτουργεί ως πρότυπο

Με συγκινεί σε όλες τις μαθητικές επιχειρήσεις η πολύ υψηλή ποιότητα των εφήβων που αποφασίζουν να πάρουν μέρος στο προαιρετικό πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης».

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό project που προσφέρεται δωρεάν στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece - μέλος του παγκόσμιου JA Worldwide - με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Tα παιδιά που συμμετέχουν, διαθέτουν εντυπωσιακή ωριμότητα για την ηλικία τους και καταλαβαίνουν ότι η δημιουργία της δικής τους «επιχείρησης» στην ηλικία των 15 ετών είναι κάτι το εξαιρετικό, μια ευκαιρία πραγματικά μοναδική και πολύτιμη για τη ζωή τους.

Έτσι ξεκίνησε το «επιχειρηματικό ταξίδι» για μια ομάδα μαθητών και μαθητριών στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλυβίων. Έμαθαν για το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» και ζήτησαν από την οικονομολόγο του σχολείου, την κα Βασιλική Βακιρτζή, να δηλώσει συμμετοχή. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Τα παιδιά μέσα σε μια σχολική χρονιά, δημιούργησαν υπέροχα οικολογικά προϊόντα, κατάλαβαν τα ταλέντα τους και απέκτησαν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες με πολύ ευχάριστο τρόπο. Η μαθητική «επιχείρηση», είναι για τα παιδιά, κυριολεκτικά, αυτό που λέμε «εργασία και χαρά»!

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης παίζει σε κάθε σχολείο ο/η εκπαιδευτικός που το αναλαμβάνει. Στο 1ο ΓΕΛ Καλυβίων, τα παιδιά είχαν την τύχη να έχουν καθηγήτρια την κα Βακιρτζή που ανέλαβε να δηλώσει συμμετοχή, να καθοδηγήσει εξαιρετικά τα παιδιά και να διαπιστώσουν όλοι μαζί πόσο μεγάλο καλό έκανε αυτή η δραστηριότητα σε όλους. Η κα Βακιρτζή, αρχικά μας λέει πως αποφάσισαν τα παιδιά, η πρώτη τους «επιχείρηση», η «Επί Xειρός» να έχει οικολογικό αντικείμενο.

«Η μαθητική «επιχείρηση» «Επί Χειρός», δημιουργεί βραχιόλια και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβακερές κλωστές και σπάγκους, γνωρίζοντας τη σοβαρή επιβάρυνση που επιφέρει η χρήση του πλαστικού στο περιβάλλον και στην υγεία μας», εξηγεί η κα Βακιρτζή και συνεχίζει: «Κάποια παιδιά ήξεραν να φτιάχνουν βραχιόλια και τσάντες και έτσι έπεισαν και τα υπόλοιπα. Τα περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα και για αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πρώτες ύλες φιλικές προς το περιβάλλον».

Τα παιδιά δημιούργησαν με πολύ κόπο αλλά και μεγάλη χαρά, χειροποίητα προϊόντα και «ξεπούλησαν» στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2019, στο The Mall Athens στο Μαρούσι και σε bazaar του σχολείου και άλλων οργανισμών. Στο Τhe Mall Athens, τα «στελέχη» της επιχείρησης, εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece με την πολύ προσεγμένη εμφάνισή τους, με τα εξαιρετικά προϊόντα τους, τις ευθύνες που είχαν αναλάβει, την άψογη δομή και οργάνωση της επιχείρησης και τις γνώσεις επιχειρηματικότητας που απέκτησαν.

senga_kalivia2.jpg?mtime=20190903225206#asset:139261

«Τα παιδιά χάρηκαν πολύ με την αναγνώριση της δουλειάς τους», τόνισε η κυρία Βακιρτζή. «Η δημιουργία αληθινών προϊόντων, η εφαρμογή καινοτομιών και το στοιχείο του ρίσκου ενθουσίασε τα παιδιά και τους προσέφερε μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες. Λόγω του μεγάλου αυτού ενθουσιασμού κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες. Μία από τις μεγαλύτερες ήταν ο χρόνος συνάντησής τους. Τα παιδιά ήταν από διαφορετικές τάξεις και διαφορετικές περιοχές. Η μετακίνηση κάποιων παιδιών γίνεται με λεωφορεία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μείνουν μετά το τέλος του ωρολογίου σχολικού προγράμματος. Στην επίλυση του προβλήματος βοήθησαν οι γονείς των παιδιών οι οποίοι ανέλαβαν τη μετακίνησή τους τις ημέρες που αυτά κάθονται μετά το τέλος των μαθημάτων».

Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», υλοποιείται και εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος, ανάλογα με τη δομή, τη λειτουργία και τις αποφάσεις του κάθε σχολείου. Η κυρία Βακιρτζή συνοψίζει, με εξαιρετικό τρόπο, τα οφέλη που αποκόμισαν τα παιδιά από αυτή την εμπειρία:

«Αρέσει πάρα πολύ στους μαθητές να αναπτύσσουν δεξιότητες όπως ομαδική εργασία, ηγετικά χαρακτηριστικά, δεξιότητες παρουσίασης, οργάνωσης και οικονομικού ελέγχου ενώ παράλληλα μαθαίνουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την επιτυχία της επιχείρησής τους. Το κάθε παιδί συμμετέχει στο πρόγραμμα για τους δικούς του λόγους.

«Το πρόγραμμα αποτελεί την πιο αποτελεσματική προετοιμασία για την αυριανή τους είσοδο στον κόσμο της εργασίας»

senga_kalivia3.jpg?mtime=20190903225227#asset:139262

Οι μαθητές αποκτούν εμπειρία, γνώση, επιχειρηματικές δεξιότητες, συμμετέχουν στον διαγωνισμό και ελπίζουν να μπορέσουν στο μέλλον να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τα παιδιά κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, βελτίωσαν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους και της σωστής διαχείρισης χρόνου, απέκτησαν ικανότητα ομαδικής εργασίας, έδειξαν προθυμία στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλίας, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων.

«Αυτή η δράση έδωσε στα παιδιά και σε μένα προσωπικά μεγάλη χαρά και αισιοδοξία»

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη ικανότητα λήψης αποφάσεων και καλύτερη συνεργασία με τρίτους. Οι πιθανότητες να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση στο μέλλον είναι πολύ μεγάλες. Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που καταναλώνονται προέρχονται από αυτές. Επίσης η απασχόληση και το εισόδημα των περισσότερων ανθρώπων καθώς και η εξέλιξη της οικονομίας κάθε χώρας εξαρτάται από τις επιχειρήσεις. Σήμερα, η προσαρμοστικότητα στις ταχέως μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα παιδιά, ως μελλοντικοί εργαζόμενοι, θα πρέπει να είναι έτοιμα να αλλάζουν καριέρα ανάλογα με τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να αποκτούν νέες δεξιότητες σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας. Πρόκειται για τη δια βίου μάθηση και διηνεκή αυτοβελτίωση», κατέληξε η κα Βακιρτζή.

Στο 1ο ΓΕΛ Καλυβίων, με την «επιχείρηση» «Επί Χειρός» έγινε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στη μαθητική επιχειρηματικότητα και σίγουρα έπεται συνέχεια! Για το σχολικό έτος 2019-2020 οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά ξεκινούν στις 15 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Junior Achievement Greece www.senja.gr.

senga_kalivia4.jpg?mtime=20190903225307#asset:139263


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr